Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Mænd spiser mest fuldkorn

19-01-2018
Mænd er rigtig gode til at spise fuldkorn. De spiser 67 gram fuldkorn om dagen. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelses nye undersøgelse ”Kost, kræft og helbred - næste generationer”.

Tal fra Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse: 'Kost, kræft og helbred - nye generationer' viser, at mænd er gode til at spise fuldkorn. Det er rigtig positivt, da forskningen viser, at fuldkorn kan forebygge tarmkræft og flere andre sygdomme.

Mændene har taget fuldkornsrugbrødet og havregrynene til sig og spiser nu 67 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit. Kvinderne er også rigtig godt med, men halter en lille smule efter mændene med et dagligt indtag på 56 gram i gennemsnit. 

Særligt de unge mænd mellem 18-25 år er glade for fuldkorn. Ifølge undersøgelsen har de et gennemsnitlig indtag på 76 gram fuldkorn om dagen. De lever dermed op til Fødevarestyrelsens anbefaling på mindst 75 gram fuldkorn om dagen. 

Tallene stammer fra Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred – næste generationer’ hvor 34.715 personer indtil nu har deltaget. Det fortæller post doc Cecilie Kyrø, der er med til at lave undersøgelsen ’Kost, kræft og helbred – næste generationer’. 

- Undersøgelsen skal i fremtiden gøre os klogere på det komplicerede samspil mellem arvelighed og livsstil i forhold til risikoen for udvikling af kræft og andre sygdomme, fortæller Cecilie Kyrø.

Fuldkorn forebygger tarmkræft

Fuldkorn indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler, og kan blandt andet forebygge kræft. Og faktisk skal der ikke så meget til. En skål havregryn og en-to skiver rugbrød om dagen er nok. For er par måneder siden udkom en stor rapport, der sammenfatter international forskning baseret på i alt 29 mio. mennesker verden over, og her bliver det for første gang slået fast med syvtommersøm, at man kan mindske risikoen for tarmkræft ved at spise fuldkorn.

– Konklusionen i rapporten er, at for hver 48 gram ekstra fuldkorn man spiser om dagen, mindsker man sin risiko med 17 procent. Herudover understreger rapporten en række andre mere velkendte måder at forebygge tarmkræft, eksempelvis ved at være fysisk aktiv og bevare normalvægten, siger Cecilie Kyrø.

Hvis du er på jagt efter fuldkorn, skal du vælge produkter med det orange fuldkornslogo på. Der findes i dag 800 produkter, der har fået det orange logo.

Fuldkorn kan både være rugbrød, havregryn, lyst brød, pasta, ris, knækbrød, grød og kerner. I dag er det orange fuldkornslogo på 800 produkter, som har et højt fuldkornsindhold. Siden 2009 har Kræftens Bekæmpelse arbejdet sammen med Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder i Fuldkornspartnerskabet om at få forbedret folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 

Og indsatsen har virket. Det forklarer projektchef Gitte Laub Hansen fra Forebyggelse og Oplysning i Kræftens Bekæmpelse, der er partner i Fuldkornspartnerskabet.

– I dag spiser danskerne dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden. Det gælder både for dem, der i forvejen spiste meget fuldkorn, og dem, der spiste mindst. Når mændene er særligt glade for fuldkorn er det måske fordi, at mange mænd synes det er vigtigt at spise sig ordentlig mæt, og det kan man med fuldkorn, siger Gitte Laub Hansen.

En del af forklaringen på, hvorfor danskerne har taget så godt imod fuldkorn, er ifølge Gitte Laub Hansen, at det ikke kræver store omlægninger i madvaner at leve lidt sundere.

– Man kan nemt bygge videre på de gode fødevarer og de madtraditioner, vi allerede har i Danmark, bare i en sundere version med mere fuldkorn. Eksempelvis ved at vælge et morgenmadsprodukt eller brød med fuldkorn og vælge fuldkornspasta eller ris frem for de hvide varianter, siger Gitte Laub Hansen.

I dag den 19. januar fejres Årets Fuldkornsdag i landets kommuner, på hospitaler, i supermarkeder, kantiner, hos bagere og en række andre steder. Knapt 1000 virksomheder og organisationer deltager. 

Fakta om fuldkornsindtag fra undersøgelsen ”Kost, kræft og helbred – næste generationer”
  • 'Kost, kræft og helbred – næste generationer' (www.kkhng.dk) er en stor befolkningsundersøgelse, som skal undersøge det komplicerede samspil mellem arvelighed og livsstil i forhold til risikoen for udvikling af kræft og andre sygdomme. Deltagerne har blandt fået taget blodprøver samt udfyldt kostspørgeskemaer. Fuldkornskampagnen har som de første fået lov til at se på kostdata fra kostspørgeskemaerne.  
  • Fuldkornsindtag er baseret på deltagere som har besvaret kostspørgeskemaet i 2015-17 (34.715 personer, alder 18-79 år, få er dog over 65 år).
Fakta om fuldkorn og Fuldkornspartnerskabet
  • Fødevarestyrelsen anbefaler, som en del af de officielle kostråd, at en voksen spiser minimum 75 gram fuldkorn om dagen pr. 10 MJ, mens børn anbefales at indtage 40-60 gram om dagen.
  • Danskerne spiser i gennemsnit 61 gram fuldkorn om dagen ifølge foreløbige tal fra Kræftens Bekæmpelses nye undersøgelse 'Kost, kræft og helbred – næste generationer.'
  • Fuldkornspartnerskabet arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.
  • Fuldkornspartnerskabet består af Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder. www.fuldkorn.dk