Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Millionuddeling sikrer ny forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelse

24-10-2018
Kræftforsker Lisa Frankel har netop modtaget Lundbeckfondens fellowship på 10 millioner kroner. Pengene skal bruges til at starte en ny forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelse. Den skal kigge nærmere på de ændringer i cellernes indre, der er årsag til kræft.

Kræftforsker Lisa Frankels nye forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelse skal undersøge nogle af de helt grundlæggende forskelle mellem normale celler og kræftceller. Foto: Christian Als

En håndfuld af landets mest talentfulde og lovende forskere er netop blevet hædret med Lundbeckfondens fellowship. En af dem er humanbiolog Lisa Frankel, som foruden æren får 10 mio. kr. over de næste fem år til sin forskning. Forskningen kan måske gøre os så meget klogere på årsagerne til kræft, at den i fremtiden kan føre til nye måder at forebygge eller behandle sygdommen. 

Grundlaget for Lisa Frankels forskning er at blive klogere på, hvordan normale celler fungerer og at studere, hvilke ændringer der sker i cellerne, når de udvikler sig til kræftceller. Kendskab til de steder, hvor kræftceller adskiller sig fra normale celler, kan være det første skridt mod at finde punkter til behandlinger, som bremser kræftcellerne. 

Det er især en proces i cellernes indre, som Lisa Frankel og hendes kolleger har fokus på – nemlig autofagi, som er cellernes måde at skaffe sig af med affald.   

Celler bruger autofagi til at nedbryde gamle og slidte celledele til deres oprindelige molekyler. Det hjælper cellerne på mere end en måde, for ud over at holde cellerne sunde og raske ved at fjerne affald kan molekylerne genbruges til at bygge nye celledele – noget som især er vigtigt for kræftceller. 

- Kræftceller deler sig hurtigere end normale celler, og det kræver byggesten. Genbrug af de molekyler, som kommer ved autofagi, er en energieffektiv måde for kræftcellerne at skaffe byggestenene på, siger Lisa Frankel. 

Ny teori
Lisa Frankel har forsket i autofagi i en række år, og der er især ét spørgsmål, hun håber at kunne finde svar på. 

- Jeg har en teori om, at cellerne bruger autofagi til at rydde op i de dele af cellen, som er ansvarlige for at oversætte vores DNA til proteiner. Hvis det viser sig at være tilfældet, kan det være første skridt mod en større viden, om hvordan oprydningen fungerer, og hvilken rolle den spiller for cellens produktion af proteiner. Det er helt grundlæggende egenskaber for cellernes funktion og et af de områder, hvor det kan være yderst relevant med mere viden om forskelle mellem normale celler og kræftceller, siger Lisa Frankel. 

Det bliver første gang, Lisa Frankel starter sin egen forskningsgruppe og at det netop sker hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning er, ifølge hende, en stor fordel: 

- Kræftens Bekæmpelse kan tilbyde et dynamisk, internationalt og kompetitivt forskningsmiljø som er et helt optimalt sted at starte en ny forskningsgruppe. Da mange af de andre biologiske forskningsgrupper har overlappende interesseområder, ser jeg det som en kæmpe styrke at min gruppe skal integreres på et institut, hvor der kan blive stor mulighed for samarbejde på tværs, siger Lisa Frankel. 

Lisa Frankel starter sin nye forskningsgruppe hos Kræftens Bekæmpelses Center for kræftforskning i december 2018.

Vil du vide mere om Lundbechfondens fellowships?

Lundbeckfondens fellowships

Vil du vide mere om Kræftens Bekæmpelses store forskningsenhed?

Center for Kræftforskning