Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Niraparib til flere kvinder med æggestokkræft

24-06-2021
Flere kvinder med kræft i æggestokkene vil nu blive tilbudt behandling med det omstridte livsforlængende præparat Niraparib. En forbedring, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, der dog ærgrer sig over, at anbefalingen ikke gælder hele patientgruppen.
piller i hånd

Medicinrådet har torsdag den 23. juni besluttet at udvide gruppen af kvinder med æggestokkræft, der vil blive tilbudt behandling med den livsforlængende medicin Niraparib. Indtil nu har Medicinrådet kun anbefalet medicinen til kvinder med genmutationen BRCA1 og BRCA2. Nu bliver også kvinder med homolog rekombinationsdefekt, såkaldt HRD-positive patienter, omfattet af anbefalingen.

 - Jeg er glad for, at der endelig kommer en afgørelse, og at flere kvinder med kræft i æggestokkene nu vil blive tilbudt behandling med Niraparib. For nogle vil det betyde, at de kan leve længe med kræften. Men det er ikke nogen hemmelighed, at vi hele tiden har anbefalet og håbet på, at Medicinrådet ville anbefale behandlingen til alle patienter med æggestokkræft, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Jeg er glad for, at flere kvinder med kræft i æggestokkene nu vil blive tilbudt behandling med Niraparib. Men det er ikke nogen hemmelighed, at vi har håbet på, at Medicinrådet ville anbefale behandlingen til alle patienterne

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Med de nye anbefalinger vil omkring halvdelen af kvinderne få tilbudt behandling med Niraparib, hvor den hidtidige anbefaling kun har omfattet knap en tredjedel. 

Læs Medicinrådets afgørelse

Andre lande behandler alle kvinder
Behandling med Niraparib kan forhindre eller udskyde tilbagefald af sygdommen efter kemoterapi. Det øger chancerne for, at kvinderne fortsat kan behandles med kemoterapi og kræften holdes nede.

Størst er effekten hos kvinder med bestemte mutationer i generne, men der er også gode resultater hos kvinder uden genmutationer. Derfor har Kræftens Bekæmpelse anbefalet, at alle kvinder med kræft i æggestokkene bliver tilbudt behandlingen, som det også er tilfældet i langt de fleste vestlige lande. 

- Det ærgrer mig selvfølgelig, at danske kvinder ikke har lige så gode behandlingsmuligheder som kvinder i Sverige, Tyskland, England, Holland og mange andre lande, vi ellers sammenligner os med. Det er dybt uretfærdigt og uforståeligt, siger Jesper Fisker.  

Kræftens Bekæmpelse vil fortsat følge erfaringer og resultater fra lande, der tilbyder Niraparib til alle kvinder med æggestokkræft og holde øje med ny dokumentation for effekten. 

Jeg føler, det danske sundhedsvæsen tvinger mig til at søge behandling i udlandet

Kræft i æggestokkene og Niraparib
  • Æggestokkræft er den fjerde hyppigste kræftdødsårsag i Danmark, bl.a. fordi sygdommen ofte opdages sent og fordi der kun eksisterer få behandlingsmuligheder.
  • Der er årligt 250 danske kvinder, som bliver uhelbredeligt syge af æggestokkræft og oplever, at deres kræftsygdom vender tilbage gang på gang.
  • Medicinrådet besluttede i januar 2019 at anbefale medicinen til kvinder, der har æggestokkræft med genmutationen BRCA1 og BRCA2.
  • Fra juni 2021 omfattes også kvinder med homolog rekombinationsdefekt (HRD-positive patienter) af anbefalingen.
  • Fra anden halvdel af 2021 vil kvinder kunne testes for HRD på Rigshospitalet.

Læs mere om æggestokkræft