Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny forskning: HPV-vaccinerede piger har langt mindre risiko for livmoderhalskræft

09-12-2020
Tidligere studier har vist, at HPV-vaccinen beskytter effektivt mod forstadier til livmoderhalskræft. Men nu viser det første studie også, at HPV-vaccinen nedsætter risikoen for at få livmoderhalskræft.
Ny forskning viser, at HPV-vaccinerede piger har langt mindre risiko for livmoderhalskræft.

En svensk undersøgelse viser, at HPV-vaccinerede piger har langt mindre risiko for livmoderhalskræft. Foto: Colourbox.

Det nye studie undersøger den direkte effekt af HPV-vaccinen og livmoderhalskræft, og det er jo rigtig flotte resultater, som endnu en gang bekræfter, at HPV-vaccinen virker.

Overlæge Janne Bigaard, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse

En svensk undersøgelse viser, at kvinder, der er blevet HPV-vaccineret, har halveret risikoen for at udvikle livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, som ikke er HPV-vaccineret. Forskerne har fulgt 1,6 millioner kvinder mellem 2006 og 2017 og har nu offentliggjort resultaterne.

Overordnet set havde de vaccinerede kvinder 63 pct. lavere risiko for at få livmoderhalskræft sammenlignet med ikke-vaccinerede kvinder.

- Indtil nu har studier kun kunne undersøge effekten af HPV-vaccinen i forhold til forstadier til livmoderhalskræft, da livmoderhalskræft er mange år om at udvikle sig. Det nye studie undersøger den direkte effekt af HPV-vaccinen og livmoderhalskræft, og det er jo rigtig flotte resultater, som endnu en gang bekræfter, at HPV-vaccinen virker, siger overlæge Janne Bigaard, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse, som står bag informationsindsatsen ”Stop HPV – bliv vaccineret” i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen.

De yngste vaccinerede er bedst beskyttet
Forskerne har ud over den generelle effekt af HPV-vaccinen også kigget på HPV-vaccinens effekt i forhold til kvindernes alder ved HPV-vaccination. Resultaterne viser, at der ses en større beskyttende effekt hos de kvinder der blev vaccineret, før de fyldte 17 år sammenlignet med de kvinder, der blev HPV-vaccineret mellem 17-30 årsalderen.

Kvinder, der var vaccineret før de fyldte 17 år, havde 88 pct. lavere risiko for at få livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke var vaccineret. For kvinder, der var mellem 17-30 år, da de fik vaccinen var risikoen 53 pct. lavere.

- Resultaterne understreger vores anbefaling til forældre om at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination til deres 12-årige børn. Så er børnene godt beskyttede inden deres seksuelle debut, og vaccinen forebygger livmoderhalskræft, siger Janne Bigaard.

Tidligere studier har vist HPV-vaccinens effekt på forstadier til livmoderhalskræft
Tidligere studier har dokumenteret, at HPV-vaccinen har medført et fald i antallet af HPV-infektioner, samt at kvinder, der er HPV-vaccinerede, er beskyttet mod svære celleforandringer, som kan være forstadier til livmoderhalskræft.

Studier har derudover bekræftet, at vaccinen er meget effektiv mod kønsvorter, som er en hyppig kønssygdom forårsaget af HPV. Der er således sket et fald i antal tilfælde af kønsvorter blandt vaccinerede piger sammenlignet med ikke-vaccinerede piger.

Det nye studie har undersøgt effekten af den HPV-vaccine, som var en del af børnevaccinationsprogrammet frem til november 2017. Den beskyttede mod HPV-typerne 16 og 18, der er årsag til 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Den HPV-vaccine, som findes i det nuværende børnevaccinationsprogram, beskytter mod syv typer HPV, der er årsag til 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det forklarer overlæge Susanne Krüger Kjær, forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, professor ved Rigshospitalet og Københavns Universitet, og tror derfor på endnu bedre resultater i fremtiden:

- Det er rigtig positivt at se, at den tidligere vaccine beskytter så effektivt, som den gør. Med en ny og endnu mere effektiv vaccine, kan vi derfor forvente endnu bedre resultater i fremtiden og altså langt færre tilfælde af svære celleforandringer eller kræft, som skyldes HPV. Det er virkelig glædeligt da livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, der rammer alt for mange kvinder, uddyber Susanne Krüger Kjær.

Om undersøgelsen
  • Studiet er et registerstudie, som fulgte 1.672.983 svenske piger og kvinder i alderen 10-30 år.
  • Studiet fulgte deltagerne fra 2006-2017
  • Overordnet set havde de vaccinerede kvinder 63 pct. lavere risiko for at få livmoderhalskræft sammenlignet med ikke-vaccinerede kvinder
  • Forskerne registrerede 538 livmoderhalskræfttilfælde blandt 1.1451.112 ikke-vaccinerede kvinder
  • Forskerne registrerede 19 livmoderhalskræfttilfælde blandt 517.871 vaccinerede kvinder.
  • Kvinder, der var vaccineret før de fyldte 17 år, havde 88 pct. lavere risiko for at få livmoderhalskræft. For kvinder, der blev vaccineret mellem 17-30 årsalderen, var risikoen 53 pct. lavere.
  • Resultaterne af undersøgelsen er baseret på den firevalente HPV-vaccine (Gardasil), som beskytter mod HPV typerne 16 og 18, der er årsag til 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft og HPV 9 og 11 som beskytter mod kønsvorter.

Resultaterne er offentliggjort her: Lei J. et al.: HPV Vaccination and the Risk of Invasive Cervical Cancer. 
The New England Journal of Medicine, Published Online
October 1, 2020.

Læs også artiklen om studier, der viser HPV-vaccinens effekt på forstadier til livmoderhalskræft:

Millionundersøgelse bekræfter effekt af HPV-vaccine