Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Ny rapport om unges rygning: Jeg stopper, når jeg bliver ”ægte” voksen

28-11-2019
Unge i starten af 20’erne bruger cigaretter til at skabe identitet, finde fællesskab og håndtere en livsperiode med mange valg og stor usikkerhed. Det viser en ny rapport om unges rygevaner fra Kræftens Bekæmpelse.
Rygning er ikke et bevidst valg blandt unge i 20'erne.

Et stigende antal unge i starten af 20'erne ryger. Foto: Colourbox

Det gør noget godt for mit image… Det gør mig lidt sejere. 

Camilla, 24 år

“Rygning er sådan lidt, sådan rock ’n’ roll-agtigt… Der er ikke nogen rationel grund til at ryge overhovedet, så derfor er det lidt sådan selvstændigt og ‘fuck, hvad folk siger’-agtigt”. 

Sådan forklarer Daniel på 23 år, hvad rygning betyder for hans identitet. Han er en blandt 19 unge, som Kræftens Bekæmpelse har interviewet om rygestart og optrapning af rygning blandt unge på tærsklen til voksenlivet.

 Unge i starten af 20’erne har i en årrække været overset i tobaksforebyggelsen, men tal viser, at 32 pct. af de 20-24-årige ryger dagligt eller lejlighedsvist. Interviewene skal kaste lys over, hvilke tanker de ældre unge har om deres egen rygning, og hvad der påvirker deres rygevaner, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Når alle andre sidder og ryger, og man er den eneste, der ikke ryger, kan det være fristende at tage en halv smøg, fordi så skiller man sig ikke ud… 

Emil, 26 år

Resultaterne fra interviewundersøgelsen kan læses i rapporten ”Jeg betragter ikke mig selv som ryger, selv om jeg jo er det – Et indblik i rygestart og optrapning af rygning blandt unge i starten af 20’erne”.

Image, fællesskab og oprør

Interviewene afslører, at nogle af årsagerne til rygning blandt unge i 20’erne er de samme, som blandt teenagere. Identitetsskabelse, fællesskab og rebelskhed er stærke elementer for begge aldersgrupper.

- Unge i starten af 20’erne ryger også, fordi det er cool, giver adgang til et socialt fællesskab og fungerer som protest mod normerne. Det var været en øjenåbner for mig, at det ikke kun hører den tidlige ungdom til. Fra undersøgelsen kan vi se, at det også spiller en rolle hos de ældre unge, forklarer Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Jeg betragter ikke mig selv som ryger, selvom jeg jo er det. Så ved ligesom ikke at proppe mig selv i den kategori, kan jeg fuldstændig undgå at tænke på de sundhedsmæssige konsekvenser. 

Sofie, 24

Studiestart giver flere rygere

Tidligere undersøgelser har vist, at andelen af unge, der ryger, stiger voldsomt i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse. Det samme gælder, når unge starter på en videregående uddannelse, en højskole eller en arbejds- eller læreplads.

- Kulturen og rammerne for rygning spiller en stor rolle for unges rygning. Hvis kammeraterne eller kollegerne ryger, så gør man det også selv. Unge i 20’erne oplever færre begrænsninger for rygning end de yngre. De kan nemmere ryge i forbindelse med skole og job, og i byen på små værtshuse, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Fordi rygningen ikke er et aktivt valg, anbefaler Kræftens Bekæmpelse strukturelle ændringer, der indirekte vil påvirke unges normer og adfærd: Flere røgfri miljøer, højere pris på tobak, neutrale cigaretpakker og tobak under disken.

Hent rapporten "Jeg betragter ikke mig selv som ryger..." 

Rygning blandt 20-24-årige 
  • 19 pct. ryger dagligt
  • 13 pct. ryger lejlighedsvist
  • Andelen af rygere er steget fra 28 pct. i 2013 til 32 pct. i 2017 

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2018. Den Nationale Sundhedsprofil 2013 og 2017 – Særkørsel for de 19-20-årige og 20-24-årige.