Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nye kostråd er også gode for klimaet

07-01-2021
I dag offentliggør Fødevarestyrelsen De officielle Kostråd, der både er gode for sundheden og klimaet. De nye kostråd skal få os danskere til at spise planterigt, varieret og ikke for meget, for det er både godt for sundheden og klimaet.

Foto: Unsplash.com

Mange danskere vil gerne spise sundere og samtidig belaste klimaet mindre. En god måde at gøre det på, er ved at omlægge sine madvaner og følge de nye kostråd, der også tager højde for klimabelastningen. Det, vi spiser og drikker, er nemlig en af de store syndere, når det kommer til belastning af klimaet.

Klimadagsordenen berører os alle, og vores madvaner med store mængder kød, fastfood og tomme kalorier medfører en CO2-udledning, der kræver, at vi alle sammen ændrer vores kost markant:

- Det er vigtigt, at klimaet nu er kommet ind i varmen med de nye kostråd, fordi mere end 20 pct. af klimabelastningen kan tilskrives vores fødevareforbrug. Det er, både fordi vi spiser mere, end vi har brug for, og fordi de fleste af os har et højt forbrug af kød, fortæller Gitte Laub Hansen, der er chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Skær ned på kødet og skru op for den planterige kost

Et godt eksempel på, hvordan sundhed og klima spiller sammen, er det nye kostråd om at spise mindre kød og i stedet spise flere bælgfrugter og fisk. Kød fra firbenede dyr så som okse, gris og lam er uden tvivl blandt de madvarer, der giver den største klimabelastning. Når man spiser meget kød fra firbenede dyr, øger man samtidig risikoen for at få tarmkræft, ligesom det har betydning for ens risiko for at få hjertekarsygdomme og type-II-Diabetes. Tidligere lød anbefalingerne på 500 gram kød om ugen. Med de nye kostråd er anbefalingen 350 gram, hvilket er godt både for vores sundhed og klimaet:

- Kostrådet har klart sin berettigelse, fordi dele af befolkningen spiser mere end det dobbelte af den anbefalede mængde kød. Her er det vigtigt at erstatte kød med de grønne proteinkilder, især bønner og grønsager, men også fjerkræ, æg og fisk, som er mindre klimabelastende end kød, siger Gitte Laub Hansen. 

For mange kalorier belaster sundheden og klimaet

Klimabelastningen handler ikke kun om, hvad vi spiser, men også om, hvor meget – især af det usunde. Danskerne er verdensmestre i at spise slik og har et alarmerende forbrug af sodavand, kager, snacks og alkohol. Derfor får flere og flere af os overvægt, der øger risikoen for kræft og mange andre alvorlige sygdomme.

Store portioner mad og drikke og for meget usund mad får os ubevidst til at spise og drikke mere, end vi har behov for. Kunsten er derfor at vælge en lidt mindre pakke- eller portionsstørrelse. De nye kostråd anbefaler derfor, at vi skærer kraftigt ned på det søde, salte og fede, ikke kun fordi det belaster vores sundhed, men også klimaet. 

Læs mere om De officielle Kostråd for sundhed og klima på www.altomkost.dk.

Find kostråd der forebygger kræft her.

Se tips til forebygge overvægt og vægtøgning på www.etufedtbudskab.dk.

Læs også: Du, miljøet og klimaet bliver, hvad du spiser

De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen

Når du følger kostrådene og spiser planterigt, varieret og ikke for meget, er det både godt for din sundhed og for klimaet.

  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mad med fuldkorn
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Sluk tørsten i vand
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede

Du kan læse mere om De officielle Kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk.