Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nye tal: Ét barn i hver klasse vil dø af rygning

04-07-2022
18.000. Så mange børn og unge under 18 år vil som voksne dø af rygning. Det viser nye beregninger. Kræftens Bekæmpelse opfordrer politikerne til et gennemgribende opgør med tobakken.
To unge piger med langt hår

Dyrere cigaretter og højere aldersgrænse vil betyde færre unge, der ryger, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Unsplash.com

Forestil dig en tilfældig skoleklasse med 27 af de større elever. Ét af børnene vil senere i livet dø af rygning. Det dokumenterer en ny prognose fra Statens Institut for Folkesundhed foretaget for Kræftens Bekæmpelse.

Det er skræmmende. Simpelthen. De her beregninger viser jo, hvor stor en trussel tobakken er for vores sundhed. 

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Hvis ikke andelen af børn og unge, der ryger, falder, vil 18.000 af dem, der i dag er mellem 11-17 år, ifølge prognosen dø af en sygdom direkte relateret til tobak. Dertil kommer alle dem, der kommer til at leve med stærkt nedsat livskvalitet på grund af kræft, hjerte-karlidelser og lungesygdomme, der skyldes rygning.

- Det er skræmmende. Simpelthen. Nye tal har vist et fald i rygning blandt børn og unge. Men de her beregninger viser jo, hvor stor en trussel tobakken er for vores sundhed. Vi er ikke færdige med tobakken, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Estimatet dækker over, at alle 11-17-årige ender med at ryge i samme omfang, som de nuværende 17-årige.

62.000 børn og unge vil begynde at ryge
Baseret på tal fra Den Nationale Sundhedsprofil vil omkring 62.000 børn og unge mellem 11 og 17 år på sigt begynde at ryge. Ud af dem vil mere end 17.000 ryge hver eneste dag. Statens Institut for Folkesundhed vurderer, at cirka hver tredje af dem, der ryger enten hver dag eller lejlighedsvist, vil dø af det senere i livet.

Havde det været en fødevare, en creme eller et legetøj, var produktet straks blevet forbudt. Jeg kan ikke komme på noget andet, der er lige så farligt

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

- Havde det været en fødevare, en creme eller et legetøj, havde det tal ryddet forsiden, og produktet var straks blevet forbudt. Jeg kan ikke komme på noget andet, der er lige så farligt. Det er tankevækkende, hvor bange vi er skadelige stoffer i andre produkter, når en af de største farer ligger i kiosken og lurer ved siden af slikket, siger Jesper Fisker.

Læs om vores holdning til tobakslove:

Danskerne bakker op
om strammere regler

Sæt prisen op
Det ærgrer ham, at forebyggelse blev taget ud af aftalen om en sundhedsreform og  at den del endnu ikke er forhandlet på plads. For ambitiøs forebyggelse som højere pris, gradvis hævelse af aldersgrænsen for køb og færre salgssteder vil få unge til at holde sig fra cigaretterne og tobakken.

-  Regeringens forslag om at udfase tobak var glimrende. Desværre ser det ikke ud til, at der er politisk vilje til det, selv om der i befolkningen er opbakning. Heldigvis er der masser af alternativer, som politikerne kan se på. Hvis jeg kunne få to ønsker opfyldt, ville jeg sætte prisen op til 90 kr. for en pakke cigaretter og hæve aldersgrænsen til 25 år.

Læs debatindlæg fra fire sundhedsorganisationer:

Hæv aldersgrænsen på tobak til 25 år