Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nyt dansk studie bekræfter, at HPV-vaccinen virker

18-06-2018
En ny undersøgelse viser, at antallet af kvinder med svære celleforandringer er faldet med 40 pct. hos de HPV-vaccinerede.

Ny undersøgelse bekræfter, at HPV vaccinationerne virker.

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt HPV-vaccinens effekt på en hel årgang af kvinder, og undersøgelsen bekræfter, at HPV-vaccinen virker.Forskerne har fulgt årgang 1993, der som 15-årige var de første, der fik tilbudt gratis HPV-vaccination. Kvinderne er nu voksne og har været til den første screeningsundersøgelse for livmoderhalskræft.

Endnu bedre resultater i fremtiden
Det viser sig, at de har 40 pct. færre tilfælde af svære celleforandringer, sammenlignet med 10 år ældre kvinder født årgang 1983, der ikke fik tilbudt gratis HPV-vaccination.Forskerne forventer en endnu større effekt i fremtiden, fordi piger i dag tilbydes HPV-vaccinen allerede som 12-årige, og vaccinen har bedst effekt, når den gives før seksuel debut.
Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, glæder sig over resultaterne.

 -Det er ubestridt positivt og viser igen, at vaccinen virker. Det er en tydelig understregning af, at det er vigtigt at lade sig vaccinere, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Vigtigt at fortsætte med screening
Det nye studie bygger ovenpå på viden fra en række tidligere undersøgelser, som har vist at HPV-vaccinen er både sikker og effektiv. Senest har en systematisk gennemgang af 26 videnskabelige studier med mere end 73.000 kvinder konkluderet, at HPV-vaccinen er sikker og har reduceret forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft betydeligt blandt kvinder på 15 til 26 år.
Selvom det endnu en gang bekræftes, at HPV-vaccinen virker, er det stadigvæk vigtigt også at deltage i screening for livmoderhalskræft. HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct., og en kombination af vaccination og screening giver den bedste beskyttelse mod livmoderhalskræft. Kvinder, der ikke er HPV-vaccineret, beskytter sig bedst mod livmoderhalskræft ved at deltage i screening.

Læs mere om undersøgelsen

Fakta om HPV vaccination

Undersøgelser om HPV