Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nyt undervisningsmateriale skal lære børn at forstå sorg

25-09-2019
Hvordan er man en god ven, når klassekammeraten mister sin mor, far, søster eller bror? Et nyt undervisningssite skal lære skoleelever i 3.-6.klasse, hvordan man kan støtte en ven, der mister.

Brødrene Jens og Hans Østergaard på 10 og 13 år. Privatfoto.

- Alle børn tænker jo, at deres far er den bedste. Men jeg tror ikke, de tænker over, hvor dejligt det er at have en far. Det fandt jeg i hvert fald først ud af, da min far var død. Inde i mit hoved har jeg en masse minder om min far. Jeg tror ikke, der er en eneste fra min klasse, der ved, at jeg nogle gange bliver ked af det, når jeg tænker på ham, fortæller 10-årige Jens Østergaard.

Jens’ far døde for fem år siden pludseligt af meningitis. Tilbage i familien var mor Christina og Jens, som dengang var 5 år, lillesøster Iben på 2 år og storebror Hans på 7 år. I dag er Hans 13 år:

- På en måde, så kan man ikke rigtig sætte sig ind i, hvordan det er at miste sin far. Man kan godt tro, at man ved, hvordan det er. Men hvis det så sker for én, så er det bare helt anderledes. Jeg tror, at folk godt kan tro, at det er irriterende, hvis de spørger ind til noget med min far. Men det synes man faktisk slet ikke.

Lær om sorg i skolen

Hvert år mister ca. 2.000 børn i Danmark en forælder. 150 børn mister hvert år en bror eller søster. De har brug for støtte fra voksne omkring dem – men det er også vigtigt, at deres klassekammerater ved, hvordan de bedst er en god ven. Derfor lancerer Omsorg i Kræftens Bekæmpelse i dag undervisningssitet Læromsorg.dk. Her kan elever i 3.-6. klasse med små film og øvelser blive klogere på sorg og sorgreaktioner.

- Som klassekammerat til et barn i sorg ved man ikke altid, hvad man skal gøre. Og hvor skulle man også vide det fra, hvis man aldrig har fået det at vide? Derfor er vi glade for, at vi nu står klar med et undervisningsforløb om sorg til de mellemste skoletrin. Der har længe manglet lettilgængeligt undervisningsmateriale, som fortæller om sorg i børnehøjde, siger Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse.

Per Bøge, Børne- og Ungechef i Kræftens Bekæmpelse

Førstehjælpskursus om sorg

Undervisningssitet er lavet med støtte fra Trygfonden og skal ses som et førstehjælpskursus, hvor man øver sig i at forstå og støtte en klassekammerat i sorg. Kurset skal altså ikke bruges som akut krisehjælp i en klasse, hvor en elev har mistet sin mor eller far. Forløbet giver derimod en grundlæggende forståelse for sorg, som børnene kan bruge, hvis det en dag bliver aktuelt.

- Børn i sorg føler sig ofte alene og isolerede, fordi de oplever, at omverdenen ikke forstår dem. Det håber vi, at læromsorg.dk kan være med til at ændre på, siger Per Bøge.

I undervisningsforløbet præsenteres eleverne for emnet gennem historien om den fiktive dreng Alfred, der har mistet sin far. Med film, øvelser og quizzer lærer klassen om, hvordan sorgen påvirker Alfred – og hvordan man kan være en god ven for Alfred.

Klassen skal vide det

Da Jens og Hans mistede deres far, gik Jens i børnehave og Hans i skole. Hans fortæller:

- Det er nemmere for én selv, når de andre i klassen ved, hvad der er sket. Så kan de spørge lidt ind til det en gang i mellem. Og så tror de ikke, at man bare bliver ked af det uden grund. I starten bliver man meget nemmere sur og ked af det, end man gjorde før. Det er som om, at man er lige på grænsen til at begynde at græde hele tiden. Man har en kortere lunte. Og så er det rart, at de andre ved hvorfor.

De to drenge er enige om, at selv om det er godt, at vennerne i skolen ved, at deres far er død, så vil de helst ikke have, at det skal fylde alting i skolen. Det meste af tiden, vil de allerhelst bare være lige som de andre. Jens siger:

- Det er godt, at de andre ved det. Men det skal ikke blive sådan, at det fylder det hele. De skal ikke hele tiden sige: ’Aj, Jens! Det er bare så synd for dig’. Det er rart, hvis de er lidt diskrete, så man ikke heller tiden bliver gjort opmærksom på det. Man vil også gerne være helt normal, som de andre.

 

Her kan du se en lille film med 10-årige Jens Østergaard fra artiklen. Jens mistede sin far pludseligt for fem år siden og fortæller her om, hvordan han har det.  

Om Læromsorg.dk

Læromsorg.dk er et undervisningsforløb til 3.-6. klassetrin, som gennem videoer om drengen Alfred, quizzer og øvelser lærer skoleelever om sorg. 

Læromsorg.dk er lavet med støtte fra TrygFonden.

Se undervisningsforløbet her

Læs mere om børns sorg og OmSorg her