Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Det har været en positiv oplevelse for Bjørn (øverst t.h.), Dorthe (nederst t.v.) og Bennedikte (nederst t.h.) at mødes i en online samtalegruppe for kræftpatienter med uhelbredelig kræft. Foto: Nanna Kathrine Riiber, Kræftens Bekæmpelse (øverst t.v.)
Bennedikte sidder på sit hjemmekontor i Thy, Bjørn sidder i dagligstuen i Humlebæk, mens hans kone bager småkager i køkkenet, og Dorthe sidder i sin sofa i Holstebro.
Men den fysiske afstand forhindrer ikke det særlige nærvær og fællesskab, de har fundet med hinanden. De lever alle tre med uhelbredelig kræft og har gennem de sidste fem uger deltaget i en af Kræftens Bekæmpelses første online samtalegrupper sammen med to andre kræftpatienter.
- Jeg meldte mig til gruppen, fordi jeg syntes, det var svært at møde andre i samme situation. Så jeg var ved at blive skør over, at jeg ikke kunne snakke med nogen om det. Det kom til at fylde for meget, fortæller Bennedikte Pedersen. Privatfoto.
48-årige Bennedikte Søgaard Pedersen fortæller:
- Konceptet med en onlinegruppe er rigtig smart. Jeg bor i Thy, og derfor har jeg altid langt til alting. Jeg skal altid køre. Så når jeg skal noget, så tager det hurtigt en hel dag. Og nu hvor man ikke har så mange kræfter og overskud, så er det rart, at det ikke behøver at være sådan.
I dag deltager Bennedikte, selv om hun har døjet med smerter om natten. Den smertestillende medicin gør hende groggy, så hun har sovet dårligt og er kommet sent op. Men fordi gruppen er online, kan hun gå lige fra badet og ind foran computeren.
Det har ikke fyldt meget for gruppen, at de mødtes online frem for fysisk – og i hvert fald kun på en positiv måde. De er enige om, at det har gjort det mindre krævende at deltage. Både mentalt, fysisk og praktisk.
- Det, at vi har uhelbredelig kræft, er en fællesnævner for os. Og det har været en succes at mødes – ellers ville vi ikke fortsætte. Jeg synes, det er hyggeligt. Man får gode input fra de andre, man kan tænke over, siger Bjørn Andersson. Privatfoto.
73-årige Bjørn Andersson har derudover oplevet, at det var nemmere at tale åbent netop af den grund:
- For mig har det været en fordel at det er en onlinegruppe. Dels fordi det er nemt. Man kan bare tage en ren polo på og sætte sig her ved skærmen. Men jeg synes også, at man føler sig fri til at dele dét, man har lyst til at dele. Så jeg må indrømme, at jeg nok har delt mere, end jeg ville have gjort, hvis det var et fysisk møde. Der ikke på samme måde en filtrering af det, man siger, siger Bjørn, der for et år siden fik konstateret lungekræft.
Dorthe, Bennedikte og Bjørn har netop afsluttet gruppeforløbet hos Kræftens Bekæmpelse.
- For at holde min krop i form og sygdommen i ro, dyrker jeg motion, hvor jeg møder andre. Og det lukkede med corona. Jeg bor også alene. Jeg var tæt på at gå ned med flaget, da jeg fandt onlinegruppen her, siger Dorthe Nielsen. Privatfoto.
Det har været så stor en succes, at de nu fortsætter gruppen på egen hånd.
59-årige Dorthe Bach Nielsen siger:
- Det er lige meget, at vi fejler noget forskelligt. Vi deler usikkerheden og det, at vi aldrig bliver raske. Vi deler nervøsiteten ved scanninger, svar og lægesamtaler. Bivirkninger af behandlinger. Vi har kunnet dele de bekymringer, vi har, som ofte er ens, men som vi tackler på forskellige måder. Det har været rigtig godt.
Dorthe fik første gang kræft i 2010 og har siden 2015 levet med uhelbredelig brystkræft, der har spredt sig til knoglerne.
- Det er en proces at have en kræftsygdom, og selvom sygdommen er i ro, har jeg også mine nedture, og har i perioder haft brug for psykologhjælp. Min fremtid er usikker, men jeg er ved hjælp af blandt andet mindfulness blevet meget bedre til at leve i nuet. Jeg har en utrolig stor dødsangst. Og jeg kan egentlig ikke sige hvorfor. Jeg har bare ikke lyst til at dø nu. Og det skal jeg jo kæmpe med, når man går rundt med en dødelig sygdom. Det er godt at have andre at dele det med, fortæller Dorthe.
Da Bennedikte fik konstateret nyrekræft med spredning i januar i år, følte hun sig meget ensom i diagnosen. Onlinegruppen gav det fællesskab, hun savnede:
- For mig har det givet noget fred at deltage i gruppen. I starten af mit forløb var jeg meget alene med det. Jeg har ikke kendt nogen eller haft nogen tæt på, der har kræft, så jeg følte, at jeg var den eneste i hele verden, der havde det. Så det at møde nogle andre, der står i noget af det samme, det har gjort det nemmere at bære, fortæller Bennedikte.
Hun og resten af gruppen oplever, at selv om de alle er forskellige – og måske netop derfor – kan de støtte hinanden i det svære vilkår, de har tilfælles:
Ulla Viffeldt Smistrup er psykolog i Kræftrådgivningen i Herlev og gruppeleder for online samtalegruppen. Hun oplever, at onlinegrupper giver nye og gode muligheder for at danne fællesskaber. Foto: Henriette Bonde
- Det, at vi er så forskellige, har været mega inspirerende. Man kan godt komme til at tro, at der er kun én måde at håndtere det på, og det er min måde. Og så gør de andre i gruppen måske noget helt andet. Det har en rigtig god virkning. Jeg bliver mere fleksibel i min tankegang. Jeg tænker også meget på de andre mellem møderne og tænker, gad vide hvordan Bjørn ville gøre her? Eller hvad ville Dorthe gøre? Det giver flere perspektiver på tingene, siger Bennedikte.
Bjørn supplerer:
- Man tænker over i løbet af ugen, hvad de andre har sagt af gode ting. Sidst vi havde møde sagde Bennedikte vendingen: ’det fylder, men det tynger ikke’. Den skrev jeg ned og har kigget på nogle gange. Det er inspirerende og lettende. Det er rart at få de andres holdninger og input. Det synes jeg har været fantastisk.
Ulla Viffeldt Smistrup er psykolog i Kræftrådgivningen i Herlev og gruppeleder for online samtalegruppen. Hun oplever også, at onlinegrupper har styrker, der er værd at holde fast i:
- Det bliver nogle gange italesat sådan, at onlinegrupper er en erstatning for noget, der er bedre. Og det er ikke nødvendigvis sådan, det er. Det er godt at mødes fysisk – men onlinegrupperne kan også noget på sine egne præmisser. Dét, jeg primært hæfter mig ved er i virkeligheden, hvor lidt, det har fyldt for gruppen her, at det var online. Der var masser af kontakt og nærvær i gruppen og en stor omsorg for hinanden.
Kræftens Bekæmpelse tilbyder en række forskellige online samtalegrupper for kræftpatienter, pårørende og efterladte. Her kan du udveksle tanker og erfaringer med andre i samme situation som dig. Alle grupper varetages af en professionel rådgiver fra en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger
Du kan tilmelde dig grupperne uanset hvor i landet, du bor
Onlinegrupperne blev etableret på grund af coronasituationen, og alle grupper er nu afsluttet – men tilbuddet fortsætter efter sommerperioden. I løbet af august kan du finde information om efterårets online samtalegrupper her:
Onlinegrupperne og de mange andre gratis rådgivningstilbud, samtalegrupper og aktiviteter for kræftpatienter, pårørende og efterladte bliver til takket være danskernes mangeårige støtte til kræftsagen
Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Så vi har brug for støtte fra dig og andre, der vælger at bakke op om kræftsagen og derved er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft