Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Overvægt koster på sundhedskontoen

11-10-2018
I dag er det ’World Obesity Day,’ der sætter fokus på overvægt som social og sundhedsmæssig udfordring. Over halvdelen af danskerne vejer for meget, og hvis udviklingen fortsætter, vokser tallet til 70 pct. i 2045. Det betyder, at overvægt nu er én af de vigtigste årsager til kræft efter rygning.
Foto: World Obesity Foundation

Overvægt kan ramme os alle, også selvom vi har et aktivt liv. Foto: World Obesity Foundation.

Vi er tilbøjelige til at skyde skylden på os selv. Men forskellen på, om man tager på eller ej, er ikke mangel på viljekraft. Det er i stedet en giftig cocktail af natur, kultur og markedskræfter.

Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Ikke alle danskere ved det, men overvægt kan give kræft og gør det i stigende grad, fordi flere og flere af os vejer for meget.

3,5 pct. af alle nye kræfttilfælde skyldes overvægt. Dermed er overvægt en af de mest kræftfremkaldende faktorer efter rygning, der er skyld i knap 20 pct. af alle tilfælde af kræft.

En stigende udfordring
Ifølge Sundhedsstyrelsen er 51 pct. af alle voksne danskere i dag overvægtige. Det tal vil stige dramatisk, viser en fremskrivning fra Kræftens Bekæmpelse. I år 2045 vil 70 pct. af danskere således veje for meget.

Forskere i Kræftens Bekæmpelse har sat tal på, hvor mange kræfttilfælde, vi kunne undgå, hvis ingen af os var overvægtige. Tallet har de fundet frem til ved hjælp af en særlig beregningsmodel – kaldet Prevent, som forskerne fodrer med en række data.

Over de næste 30 år kunne vi forebygge 48.000 kræfttilfælde, hvis ingen var overvægtige fra i dag.

- Det er et højt tal og er meget tankevækkende. Det er næppe muligt at udrydde al overvægt i Danmark, men tallet viser, at det er muligt at forhindre ganske mange tilfælde af kræft ved at forebygge, siger Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse. 

Vil du vide, hvor din vægt er henne på skalaen? Prøv testen her:

Hvad er normalvægt

Ikke et individuelt problem
Men skal danskernes vægt ikke øges yderligere, skal der sættes ind på flere fronter. For det er ikke den enkeltes ’skyld’, at badevægten viser for meget.

- Vi er tilbøjelige til at skyde skylden på os selv. Men forskellen på, om man tager på eller ej, er ikke mangel på viljekraft. Det er i stedet en giftig cocktail af natur, kultur og markedskræfter, siger Gitte Laub Hansen.

Stærk risikofaktor
Overvægt er kræftfremkaldende, fordi det øger mængden af insulin og kønshormoner i blodet og giver en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen. Overvægt er en stærk risikofaktor for 13 forskellige kræftsygdomme – også brystkræft og tyktarmskræft, der rammer mange af os.

Vil du læse mere om sammenhængen mellem overvægt og kræft:

Om overvægt og kræft

Mere respekt om overvægt
Organisationen World Obesity Foundation bruger dagen i dag, den 11. oktober, til at sætte fokus på forskellige emner, der relaterer sig til overvægt og fedme. I år er der fokus på at stoppe stigmatiseringen af mennesker med overvægt.

Tips til at finde balancen og holde vægten

Bevæg dig lidt mere

Al aktivitet tæller også en gåtur eller leg med børnene.

Drik mindre sodavand

Alle former for sukkersødede drikkevarer øger risikoen for at tage på.

Undgå unødvendige flerstyktilbud

Især på kalorierige madvarer som kager, slik og fastfood.

Vælg mindre portioner og pakkestørrelser

Særligt af slik, chips og kager – selv små ændringer kan gøre en forskel på et helt år.

Flere tips til at holde vægten