Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Overvægtskurven kan knækkes med hjælp fra erhvervslivet

13-11-2019
Kronik af forebyggelseschef Mette Lolk Hanak, bragt i Børsen 12. november 2019.

Overvægt øger risikoen for en lang række alvorlige sygdomme, herunder mindst 13 former for kræft.

Faktisk er overvægt den tredjestørste af alle risikofaktorer for at udvikle kræft, og risikoen stiger, jo mere man vejer for meget. Især øges risikoen for brystkræft og tarmkræft, men også for 40 andre sygdomme, herunder de store folkesygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Mængden af mad spiller også en vigtig rolle. Det er nemlig ikke kun danskerne, der bliver større og større. Også det, vi spiser har vokseværk

Mette Lolk Hanak, afdelingschef for Forebyggelse og Oplysning, Kræftens Bekæmpelse

For store portionsstørrelser

Der er ingen enkel forklaring på, hvorfor mere end halvdelen af os i dag lever med overvægt. For de fleste kommer de ekstra kilo snigende over en længere årrække, fordi vi spiser lidt mere, end vi har brug for, og samtidig bevæger os for lidt. Når det sker for så mange af os, kan det ikke forklares med manglende selvkontrol. Man er som individ udsat for et massivt pres fra flere sider. Så frem for at bruge dyrebar tid på at placere ansvar og skyld, bør vi tage fat på de grundlæggende mekanismer i samfundet, der forårsager overvægt hos den enkelte. Når vi køber ind, mødes vi i supermarkedet af fristende tilbud på usunde føde- og drikkevarer. Det gør ikke noget godt for den nationale vægtkurve.

Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Foto:Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Vi ved, at pakke- og portionsstørrelserne har stor betydning for, hvor meget vi konsumerer. Det gælder ikke blot sodavand, slikposen, chipsposen og kanelsneglen, men også pizzaen, burgermenuen og sandwichen. Så hvis overvægtskurven skal knækkes, skal portionerne også ned i størrelse. I Kræftens Bekæmpelse vil vi meget gerne samarbejde med fødevarebranchen om at gå i gang med at downsize - altså gøre alle pakker og portioner lidt mindre. Selv en reduktion på 5-10 pct. vil have stor effekt på nationens vægt og sundhed på den lange bane. En reduktion i den størrelsesorden vil vel og mærke ikke give synligt mindre portioner eller påvirke nydelsen og mæthedsfornemmelsen. Rema 1000 har allerede vist vejen og taget to liters sodavand væk fra hylderne. Forhåbentlig følger flere dette gode eksempel.

Til gavn for bundlinjen

Og den positive udvikling er allerede i gang. Hos både myndigheder, organisationer og foreningslivet er der en stigende interesse for at hjælpe danskerne med at indtage lidt færre kalorier. Eksempelvis er Kræftens  Bekæmpelse og mere end 15 andre organisationer aktive i et partnerskab, der er sat i gang af Rådet for sund mad. Det hedder “Ret Portion” og har som mål at hjælpe forbrugerne med at vælge mindre pakker og portioner.

Blandt de øvrige partnere er DI Fødevarer, Nestlé, McDonald's, Bryggeriforeningen, Landbrug & Fødevarer, Fødevarestyrelsen og De Samvirkende Købmænd. Vi håber, at flere samarbejder følger, og at erhvervslivet vil gribe chancen for at påvirke folkesundheden i den rigtige retning. Både fødevarevirksomheder, detailhandel samt foodservice-virksomheder bør tage aktivt stilling til, hvordan de kan hjælpe med at forebygge overvægt. Der er gode muligheder for, at de virksomheder i fødevarebranchen, der iværksætter en downsizing-strategi, ikke bare vil opleve et stort plus på CSR-kontoen for samfundsansvar, men at det også vil gavne bundlinjen.

I Kræftens Bekæmpelse vil vi de næste år sætte alle sejl til for at få overvægt på den nationale forebyggelsesdagsorden. Men vi kan på ingen måde løse problemet alene. Erhvervslivet spiller en vigtig rolle, og vi håber og tror, at samfundssindet er til stede i branchen. Vi vil støtte arbejdet med at downsize pakke- og portionsstørrelser og udfase de største størrelser. Og vi vil samtidig gøre alt, hvad vi kan, for at samle myndigheder, organisationer og foreninger, så vi i fællesskab kan gøre forebyggelsen af overvægt til en folkesag.