Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Özlem Cekic: Del angsten og bekymringerne med andre

28-02-2019
Selvom ordet 'kræft' er svært at sige højt, er det vigtigt, at man som pårørende taler om sine tanker og følelser med andre. - Det skulle jeg have været bedre til undervejs, da min mor havde brystkræft, siger Özlem Cekic.

Det er svært at dele sine bekymringer som pårørende. Der er nogle ting, der er enormt svære at sige højt – også ordet kræft er enormt svært at sige højt. Foto: Kræftens Bekæmpelse

For to år siden fik Özlem Cekic en af de opringninger, som ingen ønsker. Hun stod på sin søns værelse og var ved at rydde op. Hendes mor havde fundet en knude i sit bryst, og Özlem kunne høre, hvor bekymret hun lød i telefonen.

Lang og udmattende rejse

- Jeg kan huske det hele fra den dag, hun ringede. Hvordan vejret var. Alt. Men jeg ville ikke sige til min mor, at jeg var urolig. Det var jo hende, der var bekymret, og det var ikke mig og mine følelser, der skulle være i centrum, siger Özlem, som er rådgiver, foredragsholder, debattør, forfatter og forhenværende politiker. 

Det skulle siden vise sig, at hendes mor havde brystkræft, og med ét starter en lang og udmattende rejse for Özlem, som nu er pårørende til en kræftpatient.

Hun tager enormt meget ansvar og er med til alle undersøgelser og samtaler omkring kræftsygdommen. Ud over det sørger hun også for tidsbestilling, tolkning og opfølgning på ventetider.

Men inden i er hun dybt bekymret og enormt udmattet. 

Vigtigt at man dele angsten og bekymringerne med andre

- Man kan ikke dele sin bekymring som pårørende. Ordet kræft er enormt svært at sige højt. Men det er så vigtigt, at man deler angsten, bekymringerne og frustrationerne med andre, for så opleves det hele på mærkværdig vis meget mere overskueligt, siger hun. 

- Det skulle jeg have været bedre til – især i starten af forløbet.  

Har du brug for støtte og rådgivning?
Se en oversigt over hvad Kræftens Bekæmpelse tilbyder

Özlem Cekic medvirker i en film for Kræftens Bekæmpelse, hvor vi kommer helt tæt på, hvordan hun havde det, da hendes mor fik brystkræft.

I dag er Özlems mor kræftfri, og Özlem er kommet ud på den anden side med håbet i behold. Overskuddet er også vendt tilbage, og hun er tættere på sin mor end nogensinde før. 

Men det er vigtigt for hende at fortælle sin historie videre til andre danskere. Derfor har hun sagt ja til at deltage i en lille film, som hun håber, at andre pårørende kan få glæde af.

Özlem Cekic' fem gode råd til pårørende:

Udover at være brobygger, foredragsholder og tidligere folketingspolitiker er Özlem Cekic også ambassadør for Kræftens Bekæmpelse:

Özlem Cekic' fem gode råd til pårørende:

  1. Som pårørende påtager vi meget ansvar for mange ting undervejs – både praktisk og følelsesmæssigt. Husk at bede om hjælp undervejs, og det er også ok at bede andre om at tage over.
  2. Brug Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud hvor du kan få samtaler med professionelle rådgivere og møde andre i samme situation.
  3. Tal med andre om dine følelser. Du vil blive overrasket over, hvor mange der også er pårørende eller kender til diagnosen. Sørg for, at du deler dine bekymringer undervejs med mindst ét andet menneske.
  4. Del dine følelser med dit familiemedlem, der er ramt af kræft. Hun er sikkert ligeså bange, ked af det og frustreret. 
  5. Øv dig i at sige ordet kræft højt. I dag er det ikke nødvendigvis en dødsdom, og vi skal have brudt tabuet og turde tale højt om kræft sammen.

Taler du et andet sprog end dansk?
Ring til Kræftlinjen på engelsk, og herefter kan vi hjælpe med at skaffe en tolk på dit modersmål.