Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Pårørende kæmper med svære vilkår: 'Det har været hårdt, og jeg har haft mange bekymringer'

19-11-2019
Da 36-årige Tariks kone skulle opereres for en hjernetumor, var det ikke kun et stort psykisk pres – det var også umuligt at få hverdagslivet med arbejde og en lille søn til at hænge sammen.

Da 36-årige Tarik Ben Salahs kone skulle opereres for en hjernetumor, blev hverdagslivet svært at få til at gå op. Parret valgte derfor at flytte tættere på Tariks arbejde. Privatfoto.

- Det er svært at svare på, hvordan jeg havde det i den periode. For imens vi stod i det, var det ren og skær overlevelse, fortæller 36-årige Tarik Ben Salah.

- Jeg tonsede bare på. Kørte til og fra arbejde, og så hjem og ordne dét, der skulle ordnes der i de timer, der var tilbage. Sove og så op igen og forfra. Jeg kunne godt mærke tegnene på, at jeg var stresset. Men jeg kunne ikke stoppe op og gøre noget ved det. Jeg var nødt til at være i det, så vi kunne klare os igennem.

Tarik fortæller om tiden lige efter, at hans kone Shanizah blev opereret for en hjernetumor. Det er to år siden nu. Da Tarik mødte Shanizah, havde hun haft en hjernetumor i nogle år. Hun var blevet opereret to gange og havde fået strålebehandling. Tumoren var der stadig, men voksede ikke. Indtil for to år siden.

Det sværeste var tanken om, hvis Adam skulle vokse op uden sin mor. Og at min kone ikke skulle være her hos mig, selvfølgelig. Men det værste er at tænke på sit barn uden en mor.

Tarik Ben Salah

Umulig hverdagslogistik

Parret boede dengang i Holbæk med deres lille søn Adam, der var et år gammel. Tarik arbejdede som superviser i Metro Service i København, og transporttiden oveni arbejdstiden blev pludselig svært forenelig med realiteterne.

Shanizah fik efter operationen en blodprop i hjernen. Den gjorde, at hun blev lammet i venstre side af kroppet. Hun havde brug for hjælp til de mest basale ting i hverdagen, og det var svært at tage sig af Adam og ikke mindst aflevere og hente Adam i vuggestuen. Og så er der det psykiske pres oveni.

- Det har været et rigtig hårdt forløb, og jeg har haft mange bekymringer. Det sværeste var tanken om, hvis Adam skulle vokse op uden sin mor. Og at min kone ikke skulle være her hos mig, selvfølgelig. Men det værste er at tænke på sit barn uden en mor. Og Adam var jo så lille, at han ville glemme hende. Sådan nogle tanker havde jeg, og det var meget svært, fortæller Tarik.

Med sin beskrivelse af det forløb, han som pårørende er gået igennem, rammer Tarik hovedet på sømmet i den problematik, Kræftens Bekæmpelse har rejst sammen med 29 andre organisationer. De er gået sammen om et fælles opråb, der skal sikre bedre støtte og hjælp til de pårørende, som i disse år presses mere end nogensinde. Læs mere her:

Opråb fra 30 organisationer: Pårørende skal have bedre vilkår

Det betød rigtig meget, at vi fik hjælp, for det gjorde, at vi kunne få hverdagen til at hænge sammen. 

Tarik Ben Salah

Hjælp var svær at få

Tarik og Shanizah havde mange møder med kommunen for at undersøge mulighederne for at få hjælp i hjemmet, mens Shanizah var så syg.

Men da Shanizah havde en rask ægtefælle, vurderede kommunen ikke, at det var nødvendigt.

Derfor besluttede Tarik og Shanizah at flytte til København for at være tættere på hans arbejde. Det var en svær beslutning, men den bedste løsning for familien. Det gjorde heldigvis også, at kommunen tilkendte dem hjælp i perioden, indtil de skulle flytte. Shanizah fik hjælp i hjemmet i tre timer dagligt, og det gjorde en stor forskel for familien.

- Det gjorde, at vi kunne få det til at hænge sammen. Så det var virkelig en stor og god hjælp, som vi er meget taknemmelige for. Men jeg forstår ikke, at det skulle være så svært at få hjælpen, når vi var i en situation, hvor vi virkelig havde brug for den, siger Tarik.

Som pårørende kan man have nogle af de samme reaktioner, som den syge oplever. Læs mere her:

Reaktioner hos pårørende

For Tarik har det været godt at fortsætte på sit arbejde gennem hele forløbet. Af den indlysende grund at det er familiens forsørgelsesgrundlag, men også fordi det har været godt for Tarik at være på arbejdet og få lov til at tænke på noget andet end sygdom og bekymringer.

- Det har været en god ting for mig at gå på arbejde. Jeg har en rigtig god arbejdsplads. De har hele vejen igennem været forstående over for den svære situation, vi stod i, og har været fleksible, så jeg har kunnet tage med på hospitalet. Og jeg har nogle gode kollegaer også. Det betyder meget, siger Tarik.

30 organisationer står sammen: Pårørende skal have bedre vilkår

Pårørende til mennesker med alvorlig sygdom eller et handicap er så pressede, at de risikerer selv at blive syge. I dag lancerer 30 organisationer sammen fem principper for kommunale, regionale og statslige initiativer, der skal sikre bedre vilkår for pårørende i Danmark.

1. Pårørendes retsstilling skal styrkes
2. Pårørende skal anerkendes, inddrages og informeres
3. Viden om pårørendes vilkår og relevante støtteindsatser skal styrkes
4. Helbredsproblemer og social isolation hos pårørende skal forebygges
5. Pårørende skal sikres en passende balance mellem plejeopgaver og arbejdsliv

Læs nyheden om samarbejdet og de fem principper

Læs den fulde beskrivelse af de fem principper