Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Pårørende lærer at styrke deres egen mentale modstandskraft

29-11-2018
I dag starter et nyt kursus for pårørende i Kræftrådgivningen i Lyngby. Målet er at gøre dem stærkere mentalt ved at styrke deres mentale modstandskraft. - Det kan vi kun, hvis vi er bevidste om de indgroede reaktionsmønstre, vi automatisk bruger i krisesituationer, siger Peter Genter, psykolog og rådgivningsleder.

Kurset 'Styrk din mentale robusthed' begynder torsdag 28. november og forløber over syv gange. Modelfoto: Colourbox

Jeg vil ikke tøve med at kalde det for et helvede at stå i. Fra ét øjeblik til et andet gik min kone fra at være rask - til at være ramt af kræft i stadie fire

Rune Jørgensen, deltager i det nye kursus for pårørende

Angst, uro og bekymringer er følelser, der hos mange pårørende til kræftsyge overskygger alt andet. Men sådan behøver det ikke at være.

Med et nyt tilbud vil Kræftens Bekæmpelse rådgivning i Lyngby øge den mentale modstandskraft hos de pårørende, så kræften ikke fylder alt.

En af dem, der har meldt sig til tilbuddet, er Rune Jørgensen, som er gift med Helle.

På deres fælles dykkerferie til Tyrkiet tidligere på året opdagede Helle en knude i underlivet. Det viser sig desværre at være galdeblærekræft. Herefter fulgte en tid, som Rune betegner som ’en rusketur uden lige’ med masser af søvnløse nætter.

- Jeg vil ikke tøve med at kalde det for et helvede at stå i. Fra ét øjeblik til et andet gik min kone fra at være rask - til at være ramt af kræft i stadie fire, siger han.

På Cancer.dk kan du læse om, hvordan det er, når man for nylig har fået konstateret kræft:

Hvis du lige har fået kræft

Rune og Helle. Hun har det i øjeblikket ganske godt, og Rune er så småt begyndt igen på sit job. Men sygdommen fylder i deres liv. Privatfoto

Tid sammen som Rune og Helle

Lige for tiden er der dog faldet en smule mere ro på. Hustruen har det nogenlunde godt, og Rune er så småt startet på arbejdet igen.

Nu står han et sted i sit liv, hvor han har brug for hjælp til at skifte fokus, så kræften ikke fylder alt i deres familie. Så de kan få mere tid sammen som Rune og Helle igen.

- Min kone bliver rigtig ked af det, når jeg er ked af det. Jeg vil gerne lære, hvordan jeg kan få sygdommen til at fylde mindre og få mere af vores gamle liv sammen tilbage. Jeg kan godt være bange for at prøve at skifte fokus, for jeg har ikke lyst til at virke kold og måske komme til at såre min kone. Hvordan kan jeg skabe et frirum for os sammen på en god og sober måde, spørger han.

I det nye tilbud i Kræftrådgivningen i Lyngby skal Rune undervises over syv gange. Første gang er i dag, torsdag 29. november, hvor i alt 10 pårørende mødes.

Det er psykolog og rådgivningsleder Peter Genter, der står i spidsen, og han forklarer, at en vej til øget mental modstandskraft er at få øje på de mange indgroede reaktionsmønstre, vi bruger i krisesituationer:

Jeg vil gerne kunne skabe dage for os begge, hvor kræften ikke fylder alt

Rune Jørgensen, deltager i det nye kursus for pårørende

Man skal ikke bare gå efter det intuitive

- Nogle har et stærkt kontrolgen og læser alt på nettet. Andre har udtalt tendens til bekymring og tjekker op på symptomer hele tiden. Nogle går i flyverskjul og bliver handlingslammede, mens andre går i hjælpermode. På kurset lærer vi at forholde os til vores mønstre, og især lærer vi, at vi selv kan vurdere, hvor hensigtsmæssige reaktionsmønstrene er og ikke bare gå blindt efter det intuitive, forklarer psykolog Peter Genter.

- Ved at gå gennem den proces frigøres plads og rum til et liv, hvor kræft ikke fylder alt, og hvor vi selv mere aktivt vælger, hvordan vi vil møde modgangen. På den måde kommer vi i en positiv proces, hvor robustheden øges, fortsætter Peter Genter.

Rune Jørgensen ser frem til kurset og håber på, at det kan hjælpe Helle og ham videre:

- Jeg vil gerne lære at være mere 'glat' over for kræftsygdommen – på en positiv måde og uden at såre min kone. Hun er alvorlig syg, men jeg vil gerne kunne skabe dage for os begge, hvor kræften ikke fylder alt, siger Rune Jørgensen.

- Det kan jeg ikke lige nu, men det vil jeg gerne have redskaber til. Jeg glæder mig, siger han.

Målet er at kurset skal udbydes i flere kræftrådgivninger i Danmark. Kræftens Bekæmpelse har tidligere udbudt kurset for kræftpatienter, og her viser den efterfølgende evaluering, at 93 pct. siger, at de er blevet bedre til at håndtere livet med kræftsygdommen.

Læs mere om de mentale udfordringer, man kan have som kræftsyg:

Reaktioner og følelser

Har du selv brug for hjælp?

Årligt kontakter 26.000 pårørende Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger, og 6200 ringer ind til Kræftlinjen.

Har du selv behov for at tale med en fagperson, fordu du har kræft inde på livet? Du kan ringe til Kræftlinjen på tlf. 80 30 10 10, læs mere her:

Kræftlinjen - ring eller skriv til en rådgiver

Du kan også få hjælp i en af vores kræftrådgivninger rundt om i landet. Læs mere her:

Kræftrådgivninger

Det er stadig muligt at tilmelde sig pårørende-kurset i Lyngby. Kontakt rådgivingen:

Kræftrådgivningen i Lyngby