Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Patientforeninger: Anbefalinger til styrket rygestopindsats

09-02-2023
Det skal være nemmere at stoppe med at ryge. Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen lancerer i nyt udspil tre anbefalinger, der kan styrke indsatsen for rygestop.
appen ekvit til rygestop

Selv om tre ud af fire rygere ønsker at kvitte tobakken, lykkes det desværre ikke for alle. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Selv om tre ud af fire rygere ønsker at kvitte tobakken, lykkes det desværre ikke for alle. Derfor kommer Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen nu med tre anbefalinger til, hvordan det bliver lettere at stoppe med at ryge.

Det er bekymrende, at der ikke er blevet færre rygere. Det kalder på en styrket indsats mod rygning

Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Anbefalingerne kommer i kølvandet på nye tal fra undersøgelsen Danskernes Rygevaner, der viser, at andelen af rygere ikke er faldet de sidste to år.

- Det er bekymrende, at der ikke er blevet færre rygere. Det kalder på en styrket indsats mod rygning. Først og fremmest skal prisen på tobak sættes markant op. Men det skal også være nemmere at få hjælp til at stoppe, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Læs også:

Intet fald i andelen af rygere

Undersøgelser viser ifølge Sundhedsstyrelsen, at 20-30 pct. af dem, der går i gang med et rygestop bliver røgfri, hvis de får hjælp. Uden hjælp er det kun fire pct., det lykkes for.

- De sidste år har man fokuseret meget på at forebygge, at børn og unge begynder at ryge. Det har måske været på bekostning af de voksne. Derfor er tiden inde til at fokusere på dem nu, siger Niels Them Kjær.

Rygning er den livsstilsfaktor som forringer danskernes sundhed mest, og er hvert år årsag til omkring 13.000 dødsfald i Danmark. Rygestop er det, der er mest effektivt forbedrer sundheden blandt personer, der ryger.

Tre anbefalinger til rygestopindsats
  • Den første anbefaling går ud på, at der skal indføres årlige nationale rygestopkampagner samt sikres systematisk henvisning af patienter, der ryger.
  •  Den anden handler om, at de bedste rygestoptilbud skal finansieres nationalt, samt at der skal sikres gratis rygestopmedicin til særlige grupper.
  • Den tredje anbefaling er, at rygestop skal være en central del af behandlingen for patienter, hvor det er af afgørende betydning for behandling, overlevelse eller rehabilitering.

Læs udspillet her:

Det skal være let at stoppe med at ryge