Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Peter nåede til tops på Kilimanjaro: ’Kræften skal ikke bestemme over mit liv’

07-08-2019
I sommerferien udlevede Peter Price sin store drøm: At bestige Afrikas højeste bjerg. Året før havde han på nøjagtig samme dato afsluttet sit kemoforløb. - Jeg ville bevise over for mig selv, at jeg stadig er den samme som før kræften, siger Peter.

På nøjagtig den samme dato, som han havde afsluttet sit kemoforløb, nåede Peter Price toppen af Kilimanjaro. Udmattet, men i høj humør. Foto: Privat

Kilimanjaro ligger i Tanzania nær grænsen til Kenya. Det er Afrikas højeste bjerg. Foto: Colourbox

’Vil jeg være den samme person, som jeg var før?’ ’Bliver jeg nødt til at droppe mine planer og drømme for fremtiden?’

Tanker som disse gik igennem hovedet på Peter Price, da han var i en skrap kemobehandling for Hodgkins Lymfom. Det er en kræftsygdommen, som kun rammer få. Årligt får ca. 140 danskere konstateret den.

- Jeg havde, som mange andre nok gør, læst en masse på google om langtidsbivirkningerne af kemoen, og hvad man nok skulle forvente i fremtiden, forklarer Peter, som i dag er 27 år.

 I 2017 var han sendt ud for FN på Mali. Var bomstærk og rask. Troede han. Men så blev kræften opdaget af FN-missionens læge. Sygdommen havde på det tidspunkt spredt sig til begge armhuler, halsen og kravebenet. Han blev straks sendt til Danmark og indledte behandlingsforløbet, som satte mange tanker i gang.

- Jeg frygtede, hvem jeg ville ende med at være, når det hele var overstået. Jeg tænkte på, om jeg fysisk og psykisk ville være den, jeg var før sygdommen – en frisk, ung soldat, fortæller Peter.

Peter under kemobehandlingen. Foto: Privat

Forløbet med kemo var hårdt. Den første form for kemo virkede nemlig ikke helt som den skulle, fandt lægerne ud af, da han var halvvejs igennem behandlingen. Så han fik noget skrappere kemo, der heldigvis var effektivt.

Kræften skal ikke stjæle drømmene

11. juli 2018 var Peter færdig med kemoen. Det stod straks klart for ham, at han måtte bevise over for sig selv, at kræften ikke havde stjålet hans gode fysisk og hans drømme. Han besluttede sig for at bestige Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro. Og han ville gøre det nøjagtig ét år efter, kemokuren var slut.

Se personlige blogs eller videoer, lavet af kræftpatienter og pårørende:

Andres erfaringer

Højdesygen kom, da Peter nærmede sig toppen. Foto: Privat

Benhårdt til sidst

Som sagt så gjort. I juli i år rejste Peter til Afrika.

Sammen med en gruppe bestående af otte andre rejsende samt lokale hjælpere og guides begav han sig mod toppen af det 5.895 meter høje bjerg.

- Det tog os tre en halv dag. De første tre dage gik det fint nok, men den sidste del af bjergbestigningen var benhård, siger Peter.

- Jeg blev højdesyg og fik det rigtig skidt. Jeg ville gerne gå, men jeg kunne nærmest ikke bevæge benene. Det føltes som om, al energi blev suget ud af kroppen. Det var lidt ligesom at få kemo, fortæller han.

Peter på vej til Kilimanjaros tinder. Han var fast besluttet på IKKE at give op. Og det løfte holdt han. Foto: Privat

- Jeg begyndte at blive rundtosset og slingrede fra side til side. Jeg ved ikke, om det havde været mindre hårdt, hvis jeg ikke havde været igennem et kræftforløb. Men hårdt – det var det.

Solopgang fra bjergets top

Heldigvis havde han viljestyrke og kampgejst. Ikke et sekund overvejede han at give op.

Toppen af Kilimanjaro blev nået om morgenen, da solen stod op. Gruppen havde gået om natten for at komme til endemålet på det flottest tænkelige tidspunkt af døgnet. Og flot var det. Overvældende.

- Det blev fældet en tåre eller to. Det var superfedt, fantastisk og helt surrealistisk at stå der, fortæller Peter, som på bjergets top blev fotograferet med et flag fra Kræftens Bekæmpelse.

Hverken kræften eller bivirkningerne fra kemoen skal bestemme over dit liv eller livs mål

Peter Price

Han rejste hjem fra Afrika med en kæmpe sejrsfølelse og er for øvrigt slet ikke færdig med at give sig selv udfordringer. Sidst i august tager han på ’Mammutmarch’, hvor man skal gå 100 kilometer på 24 timer. Marchen gennemfører han i Nordsjælland med en gammel soldaterkollega, hvis søster har haft leukæmi.

- Mit budskab er, at man som kræftpatient skal huske at tage psyken med sig efter sit kræftforløb. Lad dig ikke påvirke af google og statistiker. Hverken kræften eller bivirkningerne fra kemoen skal bestemme over dit liv eller livs mål. Det bestemmer man selv, fastslår Peter Price.

Peter lavede små film på sin hårde tur og gav Kræftens Bekæmpelse lov til at klippe dem sammen til en video til sociale medier. Den viser en tydeligt udmattet og berørt Peter på toppen af Afrikas højeste bjerg.