Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

'Pludselig skulle jeg forholde mig til, at min mor var ved at dø'

27-01-2022
Lisbeth Suh Sværholdt ville være der for sin mor, da hun blev uhelbredeligt syg af bugspytkirtelkræft. Det lykkedes, og undervejs fik hun hjælp til at reflektere over, hvad hun selv havde brug for som pårørende, for at holde til det i en svær tid.
Lisbeth Suh Sværholdt

Lisbeth Suh Sværholdt havde glæde af særlig pårørendestøtte, da hendes mor var uhelbredeligt syg med bugspytkirtelkræft. Privatfoto

I efteråret 2018 fik Lisbeth Suh Sværholdts mor at vide, at hun kun havde ’uger eller måneder’ tilbage at leve i.

Det var et chok for både Lisbeths mor, Sussie Mari Sværholdt, som var en selvkørende og aktiv kvinde på 74 år – og for Lisbeth og resten af familien.

Det palliative team kom ind i billedet hurtigt, efter at Lisbeths mor fik sin diagnose. De talte med moderen, og så havde de også en samtale med Lisbeth. Hun kom nemlig med i et forskningsprojekt, der skulle afprøve en metode til støtte af pårørende til uhelbredeligt syge.

- Jeg var overrasket over, at der kom fokus på mig, men det var rart. Det satte nogle tanker i gang om, hvordan vi kunne være i det, når min mors sygdom udviklede sig, fortæller hun.

Læs interview med Lisbeth Suh Sværholdt:

'Pludselig skulle jeg forholde mig til, at min mor var ved at dø'

Tema: palliation

Kræftens Bekæmpelse sætter i denne uge fokus på palliation, som er støtte og lindring af alvorligt syge og døende. Det sker i anledning af, at vi i fredags gav Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2022 til to specialister og faglige fyrtårne inden for palliation.

Læs også:
Hæderspris til pionerer inden for palliation

'Vi skal behandle hele mennesket - ikke kun sygdommen'

Debat: Patienter i Danmark fortjener en værdig død

Lone fik lungekræft: Fik hjælp og støtte til at få energien tilbage