Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Presseklip

Her kan du se uddrag af de seneste 6 måneders presseklip fra danske medier om kræft, kræftbehandling og forebyggelse.

Dato Overskrift
22.02.2019

Endnu en kvinde har fået brystkræft efter mangelfulde undersøgelser

Der er blevet fundet endnu en kræftramt kvinde blandt de mangelfuldt undersøgte i skandale-sagen fra Ringsted Sygehus. Det bringer antallet af kræftramte, der har levet i falsk tryghed, op på 10, skriver Sjællandske Medier. - Vi har netop indberettet endnu et tilfælde til Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser Knut Borch-Johnsen, der er vicedirektør på Holbæk Sygehus og netop konstitueret vicedirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse efter fyringen af sygehusdirektør Vagn Bach. Ved udgangen af februar er 734 genindkaldte kvinder blevet undersøgt igen. De har fået en mangelfuld undersøgelse i 2016-2017, og det er blandt dem, at de 10 nye kræfttilfælde er opdaget.


(Sjællandske Medier 22-02-2019)


Link til originalartiklen

20.02.2019

Region vil kun betale for den ene forælder

Ronald McDonald Hus ved Rigshospitalet i København har været Thomas Hansen, Pernille Clausen og datteren Zoeys bopæl de seneste fire måneder, da den lille pige er i behandling for leukæmi. Familien kommer fra Svendborg, men Region Syddanmark vil ikke betale for begge forældres ophold. Regionen har således andre regler end eksempelvis Nordjylland og Midtjylland, hvor man dækker udgifterne til begge forældres ophold. Kræftens Bekæmpelses direktør Jesper Fisker kalder det "kassetænkning af værste skuffe” og opfordrer regionerne til at sætte sig sammen for at finde en fælles løsning.


(TV 2 18-02-2019)


Link til originalartiklen

20.02.2019

Debat: Mikro-management er ren gift for en frivillig organisation

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker skriver i Altinget om at lede en organisation, hvor frivillige er fundamentet. ”Hvis man som leder i en frivillig organisation har ambition om at vide alt, hvad der foregår i detaljer − for slet ikke at tale om at bestemme alting i detaljer − så går det galt. Som ledelse skal man arbejde for gode rammer uden selv at have ambitioner om at udfylde dem til mindste detalje”, skriver han bl.a.


(Altinget 19-02-2019)


Link til originalartiklen

20.02.2019

Munden afslører livsfarlige sygdomme

Alt fra gigt til hiv og kræft kan opdages i munden, så et tandlægebesøg kan faktisk være med til at redde dit liv, hvis en sygdom bliver opdaget tidligt. Især sår, som ikke heler efter en uge eller to, skal man gå til tandlægen med, da det kan være tegn på kræft i mundhulen eller på en begyndende tarmsygdom. - Man skal lægge mærke til, om man har irritation i sit tandkød, altså at man kan mærke, at det klør, eller om det er forbundet med smerte, når man børster tænder, eller at det bløder. Det skal man reagere på og fortælle til sin tandlæge, siger Anne Marie Lynge Pedersen, professor ved Odontologisk Institut på Københavns Universitet.


(Ekstra Bladet 19-02-2019)

18.02.2019

Sag om forkerte brystundersøgelser kunne være opdaget 11 måneder tidligere

Sagen om mangelfulde brystundersøgelser af hundredvis af kvinder på Ringsted Sygehus kunne være opdaget 11 måneder tidligere, hvis Styrelsen for Patientsikkerhed straks havde reageret på en alarmerende skrivelse fra en overlæge på sygehuset. Dermed kunne de mangelfuldt undersøgte kvinder være blevet indkaldt og genundersøgt et år tidligere, og nogle af dem kunne måske have fået opdaget deres brystkræft tidligere. I en konkret klagesag beskrev overlægen i december 2016, at afdelingen ikke fulgte de nationale retningslinjer på området ved kun at give kvinder en af tre typer af undersøgelser, når de blev henvist fra egen læge med mistanke om brystkræft. Men først 11 måneder senere - i november 2017 - gav Klagesagscentret i Styrelsen for Patientsikkerhed sagen videre til samme styrelses tilsynsenhed, som kan gribe ind over for sygehuset.


(Jyllands-Posten 16-02-2019)


Link til originalartiklen

18.02.2019

Screening for lungekræft kan redde tusinder

Danske kræftlæger kræver i Ekstra Bladet, at CT-skanning af danskere, der er i højrisiko for at få lungekræft, kommer på den politiske dagsorden. Højrisiko omfatter personer, der har røget i mange år. Samtidig efterlyser lægerne et landsdækkende screeningprogram for lungecancer. Baggrunden er et nyt europæisk studie, der slår fast, at det er muligt at sænke dødeligheden af lungekræft markant for både mænd og kvinder, hvis man CT-skanner eller 'screener' den del af befolkningen, der er i højrisiko. Lægerne arbejder nu på at lave et forslag til Sundhedsstyrelsen om at få igangsat screening for lungekræft i Danmark. - Der er ingen tvivl om, at screeningen er på vej. Når man har den viden, at det sænker dødeligheden, så kan man ikke vente i det uendelige med at indføre det, siger Jesper Holst Pedersen, thoraxkirurg på Rigshospitalet. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby skriver i en email til Ekstra Bladet, at hun lytter til erfaringerne.


(Ekstra Bladet 17-02-2019)

18.02.2019

Forskere skal undersøge, hvorfor børn får kræft: »Det her er skridtet mod at finde kuren«

Hvert år rammes omkring 200 danske børn af kræft, men vi ved kun lidt om årsagerne Det skal et nyt stort forskningsprojekt bestående af danske og svenske forskere nu forsøge at lave om på. Forskerne skal undersøge generne hos børn med kræft for dels at blive klogere på, hvorfor børn får kræft, og dels for at blive bedre til at målrette medicin til det enkelte barn. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Rigshospitalet, Lund Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Skånes Universitetssygehus, og det er netop blevet støttet med 31 mio. kr. fra EU.


(Berlingske 16-02-2019)


Link til originalartiklen

15.02.2019

Syvpunktsplan skal hjælpe kvinder efter mangelfulde undersøgelser

Region Sjælland har udarbejdet en plan med syv punkter, som skal hjælpe de kvinder, som har fået mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus, men også sikre et kvalitetsløft fremover. Planen indeholder blandt andet hjælp via en hotline og mulighed for psykologbistand. Derudover foreslår regionen at flytte afdelingen, der udfører undersøgelserne for brystkræft, til Sjællands Universitetshospital. 


(TV Øst 13-02-2019)


Link til originalartiklen

15.02.2019

Medlemmer af Medicinrådet kritiserer afvisning af lægemiddel

Medicinrådet har afvist at godkende et lægemiddel, der ville kunne gavne yngre patienter med knoglemarvskræft. Bruges medikamentet som vedligeholdelsesmedicin, kan det forlænge patienternes liv med op til to år. Lægemidlet er afvist med begrundelsen, at det er for dyrt. Men to medlemmer af Medicinrådet beder nu om, at beslutningen drøftes endnu engang på næste møde i rådet d. 20. februar. - Hvis lægemidlet giver de to år, som Medicinrådet har meldt ud, det gør, kan jeg ikke forliges med, at man siger, at det vil vi ikke bruge i Danmark, siger patientrepræsentant Leif Vestergaard Pedersen.


(Sundhedspolitisk Tidsskrift 14-02-2019)


Link til originalartiklen

14.02.2019

Sygehusdirektøren på Ringsted Sygehus er fyret

Sygehusdirektør Vagn Bach er blevet afskediget som følge af sagen om mangelfulde undersøgelser af kvinder med mulig brystkræft på Ringsted Sygehus. Beslutningen traf et enigt forretningsudvalg i Region Sjælland onsdag på et hasteindkaldt, ekstraordinært forretningsudvalgsmøde. Politikerne havde forinden modtaget en redegørelse fra Vagn Bach. Men forklaringen var altså ikke nok for politikerne, der mener, at sygehusdirektøren ikke har taget opgaven alvorligt nok.


(Jyllands-Posten 13-02-2019)


Link til originalartiklen

14.02.2019

Sundhedsreform: akutteam vil ikke forebygge indlæggelser

Regeringen vil med sit sundhedsudspil have 40.000 færre indlæggelser i 2025. Et af midlerne til at nå målet er at udbrede et særligt vestjysk akutteam, som regeringen har udnævnt til "et forbillede", der forebygger indlæggelser, og som derfor skal udbredes til resten af landet. Men en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og analysecenter for velfærd, Vive, viser, at det fælles akutteam mellem Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Sygehus ikke har nogen effekt på antallet af indlæggelser. Rapporten viser dog også, at patienter og personale er tilfredse med ordningen.

 


(DR 13-02-2019)


Link til originalartiklen

13.02.2019

Raske kan lære af uhelbredeligt syge

Når hverdagen kører derudaf, kan det være svært at få tid til at stoppe op og tænke over, hvad der egentlig er vigtigst i livet. Men raske kan lære af at høre, hvad uhelbredeligt syge tænker, mener forfatter Stine Buje, som har skrevet "Bogen om livet". I bogen fortæller 15 uhelbredeligt syge, hvad de sætter mest pris på ved livet, når det lakker mod enden. - Ingen nævnte, at de ville ønske, at de havde tjent flere penge eller havde arbejdet mere. Det er måske ikke så overraskende. Men deres forhold til naturen, og deres ønske om at behandle andre godt overraskede mig meget. Og så går de alle sammen meget op i, at man skal turde sige sine meninger og stå ved den, man er, siger Stine Buje. 


(Berlingske 12-02-2019)

13.02.2019

Nordjyske kræftpatienter venter fortsat for længe

Samlet set går det fremad, for flere nordjyske kræftpatienter behandles til tiden - men Region Nordjylland er ikke i mål. Målet er, at 90 procent af kræftpakkeforløbene skal overholde standardforløbstiden. I 2017 lykkedes det for 77 procent af kræftpakkeforløbene, mens andelen i 2018 var steget til 80 procent. Især på to kræftområder er der udfordringer: lungekræft og brystkræft. - For begge områder gør det sig gældende, at der mangler folk. Derfor arbejder man særligt ihærdigt med de to områder, hvor vi skal højere op, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).


(Nordjyske Stiftstidende Aalborg 13-02-2019)

12.02.2019

Ledelsen trækker sig i omstridt børnekræftforening

Den daglige leder af foreningen Familier med Kræftramte Børn, Kurt Hansen, trækker sig. Det samme gør hele bestyrelsen. Foreningen har de seneste år fået kritik for sin adfærd og brug af penge. Foreningen blev også smidt ud af indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro, for brud på de indsamlingsetiske retningslinjer og meldt til politiet af Indsamlingsnævnet for mulig kriminalitet. Nu har Indsamlingsnævnet igen politianmeldt foreningen - denne gang for ikke at have overholdt fristen for at aflevere regnskab for 2017. Både den afgående bestyrelse og den nu tidligere leder Kurt Hansen håber, at nye kræfter vil tage over og drive foreningen videre.


(Jyllands-Posten 11-02-2019)


Link til originalartiklen

12.02.2019

Opløftende tal for overlevelse efter lymfekræft

Behandlingen af lymfekræfttypen Hodgkin Lymfom er så effektiv, at yngre patienter, som har været kræftfri i to år efter endt behandling, sjældent oplever tilbagefald. Statistisk set har de samme overlevelse som en person af samme alder og køn uden Hodgkin Lymfom. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitetshospital. Og resultaterne er opløftende, fortæller overlæge dr. med. Tarec Christoffer El-Galaly: - I dag følger vi disse patienter i op til fem år efter endt behandling, men vores forskning viser, at det måske ikke længere er relevant. Måske kan den indledende opfølgningsperiode reduceres, så ressourcerne kan fordeles anderledes, og så patienterne ikke skal gå med bekymring om, hvorvidt kræften vender tilbage, siger Tarec Christoffer El-Galaly.


(Propatienter 08-02-2019)


Link til originalartiklen

12.02.2019

Hver fjerde i hovedstaden siger ja til HPV-hjemmetest

Når kvinder i Region Hovedstaden undlader at blive screenet for livmoderhalskræft, får de et tilbud om en hjemmetest. Det er godt hver fjerde kvinde, som ikke reagerer på indkaldelsen til at blive screenet for livmoderhalskræft hos lægen, som i stedet takker ja til at gøre det hjemme hos sig selv. Det er tilfredsstillende tal og mere, end man har opnået i udlandet, lyder det fra Jesper Bonde, seniorforsker på Hvidovre Hospital. Men mere oplysning kunne måske få kvinderne til at gå til læge i stedet, mener overlæge Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse: - De er usikre på, hvorfor testen er relevant for dem, siger Janne Bigaard til P4.


(DR København/ P4 11-02-2019)


Link til originalartiklen

12.02.2019

Billund Kommune bliver røgfri

Om et år er det slut for medarbejderne i Billund Kommune med at ryge i arbejdstiden. Det har et flertal i kommunalbestyrelsen besluttet. Forslaget har mødt modstand fra især Dansk Folkeparti, som forsøgte at få vedtaget, at medarbejderne gerne må ryge i deres pauser, men det lykkedes ikke at få den fornødne opbakning. Flere påpegede i forbindelse med afstemningen, at kommunens medarbejdere er rollemodeller for især børn og unge. Fra 1. marts 2020 må kommunens medarbejdere ikke længere ryge i arbejdstiden. 


(Midtjysk Ugeavis Grindsted 06-02-2019)


Link til originalartiklen

11.02.2019

Minister: dobbelt svigt i sag om mangelfulde brystkræftundersøgelser

Kvinderne i sagen om de mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus er blevet dobbeltsvigtet. Det mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som retter en skarp kritik mod Region Sjællands ledelse. Ifølge ministeren er kvinderne først blevet svigtet af sygehuset og siden af den politiske ledelse i Region Sjælland, fordi regionen i sit genindkaldelsesbrev til over 700 mangelfuldt undersøgte kvinder ikke gjorde kvinderne opmærksomme på, hvad der var grunden til, at de blev genindkaldt, og hvor vigtigt det er, at de bliver genundersøgt. Ellen Trane Nørby mener ikke, at de politisk ansvarlige i regionen har taget sagen tilstrækkeligt alvorligt eller påtaget sig ansvaret. Regionsrådsformand Heino Knudsen afviser kritikken af manglende politisk ledelse, ligesom han afviser, at han som regionsrådsformand ikke tager sagen alvorligt nok.


(Jyllands-Posten 09-02-2019)


Link til originalartiklen

11.02.2019

Salget af cigaretter faldet med 13 procent i Irma

Siden september sidste år har Irma skjult tobakken i skabe i alle sine butikker. Det har betydet en tilbagegang på 13 procent i salget af cigaretter sammenlignet med den tilsvarende periode året før. Og det er helt efter planen: - Udover at vi normalt i vores branche absolut ikke kan lide nedgang i salg, så vil jeg sige, at lige netop en nedgang på 13 procent i cigaretsalget er vi glade for. Vi vil jo gerne understøtte målet om, at 2030 skal være året, hvor vi får en generation af røgfrie unge, siger Irmas direktør Søren Steffensen.


(TV 2 Lorry 09-02-2019)


Link til originalartiklen

07.02.2019

Kræftens Bekæmpelse om sag fra Ringsted: Kvinder bør klage

Medierne kører i disse dage fuldt tryk på afsløringer om Ringsted Sygehus, hvor 735 kvinder en mangelfuld brystundersøgelse i perioden fra marts 2013 til maj 2017. Ni kvinder har efterfølgende fået konstateret kræft. Kræftens Bekæmpelse kommer nu med en appel til de berørte kvinder: - Alle dem, der er blevet udsat for en mangelfuld undersøgelse, dem opfordrer vi til at klage til Patientklagenævnet, siger Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Han siger videreom sagen fra Ringsted Sygehus, at der er begået 'fejl på fejl.' 


(Tveast.dk 07-02-2019)


Link til originalartiklen

Resultater pr. side

Viser 1-20 af 204

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10