Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 4 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Presseklip

Her kan du se uddrag af de seneste 6 måneders presseklip fra danske medier om kræft, kræftbehandling og forebyggelse.

Dato Overskrift
28.04.2017

Eksperter: Politikernes svigt af forebyggelse koster liv

Kun én ud af fem læger mener, at politikerne prioriterer forebyggelse tilstrækkeligt. Det viser en ny Gallup–undersøgelse blandt 1000 læger. – Det er paradoksalt og trist, at mange tusinde mennesker hvert år dør af sygdomme, der nemt kunne forebygges, hvis man ville det, siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing. Forebyggelseschef Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse er enig. – 42 procent af de 35.000 nye årlige kræfttilfælde kunne forebygges, og halvdelen af dem handler om rygning. Dér virker afgifter godt, ikke mindst på de unge, hvor rygningen nu i stedet er i vækst. Men der er en politisk berøringsangst i forhold til det her og med enorme konsekvenser, siger hun.


(Ritzau telegram bragt i Information 28-04-2017)


Link til originalartiklen

27.04.2017

Færre melder om træthed og kvalme efter hpv-vaccine

Der er indberettet langt færre bivirkninger ved hpv–vaccinen i 2016 end året før. Det viser nye tal fra Lægemiddelstyrelsen. I 2016 indberettede læger og borgere 307 bivirkninger ved vaccinen, der primært skal forebygge kræft i livmoderhalsen hos kvinder. I 2015 lå det tal på 822 – det højeste antal indberettede bivirkninger, siden vaccinen blev indført i det danske børnevaccinationsprogram i 2009. Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det ikke alle indberettede bivirkninger, der betegnes som alvorlige. Både i 2015 og 2016 blev der solgt lige over 50.000 doser vaccine.


(dr.dk 27-04-2017)

26.04.2017

Onkologer registrerer ikke behandling af kræftpatienter

Hovedparten af de kliniske databaser indeholder ikke onkologiske data, fordi landets onkologer er uenige om metoden for registering. Resultatet er, at man ikke kan trække data ud om, hvilke kræftpatienter der har fået hvilke behandlinger, og hvordan det er gået dem. Det, mener Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen, er dybt kritisabelt.


(Sundhedspolitisk Tidsskrift 26-04-2017)


Link til originalartiklen

24.04.2017

Kræftpatienter føler sig som en belastning

Tre ud af fire kræftpatienter tænker over, hvad deres behandling koster, og knap hver fjerde tænker ofte eller altid over det. Det viser en undersøgelse, som Medicinske Tidsskrifter har lavet blandt 121 kræftpatienter og 21 pårørende, som har svaret på vegne af patienten. Undersøgelsen viser også, at halvdelen af patienterne oplever, at de er en udgift for hospitalerne, og at hver 10. ofte eller altid føler, at de er en belastning. Formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, Lars Henrik Jensen, ærgrer sig.


(Sundhedspolitisk Tidsskrift 24-04-2017)


Link til originalartiklen

23.04.2017

Danske mænd bryder tabu

Manglende erektion og problemer med at holde på vandet er måske ikke emner, man har lyst til at tale om. Ikke desto mindre er det konsekvenser, som mange mænd med prostatakræft lever med i hverdagen. Med en ny fotoudstilling håber Prostatakræftforeningen, PROPA, nu at komme tabuerne omkring prostatakræft til livs. Her fortæller 12 mænd gennem hver deres portræt om livet under og efter kræft. Udstillingen åbner 25. april og vil i fire uger hænge i Rigshospitalets Forhal samt i Odense på H. C. Andersens Hotel. Derefter skal udstillingen på turné i resten af Danmark året ud.


(BT 23-04-2017)

22.04.2017

Så er den gal igen: Se hvor 16-årige Matilde købte cigaretter ulovligt på Amager

12 af 13 butikker på Amager brød loven og solgte cigaretter til en 16–årig pige fra 9. klasse. Kun Aldi afslog et tobakssalg. Sidste lørdag dokumenterede Politiken, at 18 af 20 butikker spredt over hele Sjælland brød loven og solgte cigaretter til en 16–årig dreng. – Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt. Børn skal ikke ryge, og derfor skal loven selvfølgelig overholdes. Butikkerne må simpelthen tage ansvar, stramme op og blandt andet lære deres ansatte at bede om id, fastslog sundhedsminister Karen Ellemann (V) dengang. Butikkerne står nu atter i kø og beklager.


(Politiken 22-04-2017)


Link til originalartiklen

21.04.2017

Cyklister har 40 procent lavere risiko for tidlig død

Cykling til arbejde frem for passiv transport hænger sammen med mindre risiko for kræft, hjertesygdom og tidlig død. Det viser et stort britisk studie, som er offentliggjort i British Medical Journal.


(videnskab.dk 20-04-2017)


Link til originalartiklen

20.04.2017

Hvordan får vi solid viden om medicinsk cannabis?

En række danske forskere er i fuld gang med at udtænke forsøg og indsamle penge til at forske i, hvilke effekter det vil have på danske patienter, at de 1. januar 2018 får lov til at indtage medicinsk cannabis. Videnskab.dk har lavet en rundringning, der viser, at mindst en håndfuld større projekter er ved at blive udtænkt af blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Gigtforeningen, speciallæger og forskere ved Aarhus Universitet. Forskernes arbejde vil give vigtig viden, men udfordringerne' fylder rigtig meget.


(videnskab.dk 19-04-2017)


Link til originalartiklen

19.04.2017

Region Hovedstaden må løse problemer med Sundhedsplatformen

Nu må Region Hovedstaden få løst problemerne med it–systemet Sundhedsplatformen, så patienterne ikke venter for længe på udredning og behandling. Om nødvendigt med nogle midlertidige tiltag. Det siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse. – Det kan have konsekvenser for kræftpatienterne, når de ikke behandles i overensstemmelse med de fagligt anbefalede forløbstider, siger han.


(Politiken 18-04-2017)


Link til originalartiklen

18.04.2017

Kræftpatienter venter for lang tid på svar

Rigshospitalet kan ikke længere tilbyde kvinder med  brystkræft at blive behandlet inden for de fastsatte tider i de nationale kræftpakker.
Årsagen er, at lægerne bruger længere tid på at betjene regionens nye it–system, Sundhedsplatformen, og dermed har mindre tid til at tage sig af patienterne. Og der er tale om et permanent problem, siger læger.


(Politiken 18-04-2017)


Link til originalartiklen

18.04.2017

Butikker blæser på forbud mod at sælge cigaretter til børn

Regeringen har et nedskrevet mål om en røgfri generation, så ingen børn og unge ryger i år 2030. Men personer under 18 år kan uden problemer købe cigaretter, selv om loven klart forbyder butikker at sælge tobaksvarer til dem. Det viser en stikprøve, hvor Politiken tog en 16–årig gymnasieelev med til 20 tilfældigt udvalgte butikker – 18 af dem solgte smøger til den mindreårige. Coop indkalder supermarkeder og kiosker til møde, så branchen kan samarbejde om at overholde loven.


(Politiken 14-04-2017)


Link til originalartiklen

18.04.2017

Dødeligt syge af asbest i luften

Udover i nogle yderst sjældne tilfælde er asbest eneste kendte årsag til lungehinde– og  bughindekræft af typen mesotheliom. Men cirka en femtedel af 91 kvinder fra Aalborg med de to kræftformer havde kun én forbindelse til asbest: At de boede i nærheden af eternitfabrikken eller skibsværftet.
Det viser et nyt studie fra Aalborg Universitetshospital, der har undersøgt 91 lunge– og bughindekræftpatienter på hospitalet i perioden 1974–2015.


(BT 17-04-2017)


Link til originalartiklen

18.04.2017

Lægen er ikke længere Supermand. Nu vil patienten bestemme

Hos Kræftens Bekæmpelses rådgivningslinje, Kræftlinjen, oplever man, at flere og flere patienter er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved lægens behandlingsplan. – Vi oplever, at patienterne er blevet mere opsøgende. De vil gerne diskutere fordele og ulemper og høre om andres oplevelser eller meninger, inden de beslutter sig for, om de tager imod lægens behandling, siger læge og rådgiver på Kræftlinjen Mogens Munch Nielsen.


(Jyllands-Posten 13-04-2017)

18.04.2017

Danske kvinder rammes oftere af livmoderhalskræft

13 ud af 100.000 danske kvinder har hvert år fået diagnosen livmoderhalskræft, og det er flere end i de andre nordiske lande. Livmoderhalskræft skyldes virusset HPV, som overføres via sex. Derfor har kvinder med flere partnere typisk større risiko for at udvikle livmoderhalskræft. Men man har ikke undersøgelser af kvinders sexvaner langt nok tilbage i tid, til at man kan udlede, at den højere forekomst af livmoderhalskræft alene har noget med sexvaner at gøre.


(Politiken 13-04-2017)


Link til originalartiklen

11.04.2017

Automater skal stoppe unges ulovlige tobaks-køb

Forbuddet mod tobakssalg til unge har kun udløst få bødesager, viser opgørelse. DF foreslår nu at indføre tobaks–automater i forretninger, hvor forbrugerne med f.eks. et kort skal dokumentere, at de er over 18 år for at få adgang til at købe cigaretter. Både Kræftens Bekæmpelse og Danmarks største detailvirksomhed Coop er positive overfor at se på den løsning, der bringes i spil på et tidspunkt, hvor andelen af unge rygere er stigende. – Det lyder spændende, og der findes noget lignende i Sverige. Men vi synes også, at politiet bør opprioritere opgaven med at håndhæve forbuddet. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, og der er næsten 14.000, der hvert år dør af rygning, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.


(Berlingske 11-04-2017)


Link til originalartiklen

10.04.2017

Drop cigaretterne – så får du 1.200 kroner

For første gang testes det nu herhjemme, om udsigten til økonomisk belønning kan få flere til at holde op med at ryge. I USA er der gode erfaringer med den type incitamenter, og nu testes det om det kan give tilsvarende positive resultater i forhold til danske rygere. Det er Trygfonden, der finansierer projektet med en bevilling på knap 2,2 mio. kr. Politisk er der betydelig modvilje mod tankegangen, der opfattes som et skråplan.


(Berlingske 10-04-2017)


Link til originalartiklen

08.04.2017

Det er livsforlængende, når fynske kommuner lader smøgerne skodde

Stadig flere fynske kommuner vedtager restriktive rygepolitikker. Seneste i rækken er Kerteminde Kommune klar med en politik, der fra 1. september dikterer totalt rygeforbud for kommunalt ansatte i arbejdstiden. Hos Kræftens Bekæmpelse er der stor tilfredshed med den fortsatte udbredelse af rygepolitikker, idet rygning har den største enkeltårsag til kræft. Hvis alle danskere lagde cigaretterne fra sig, ville 5000 danskere hvert år slippe for at dø af en rygerelateret kræftsygdom. Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, forklarer, at der er tydelige indikationer på, at rygepolitikker er et godt og effektivt redskab til at stoppe med at ryge.


(Fyens.dk 08-04-2017)


Link til originalartiklen

08.04.2017

Offentlig vagthund beder politiet om at efterforske børnekræftforening

Indsamlingsnævnet har bedt Midt– og Vestjyllands Politi om at indlede en politimæssig efterforskning af foreningen Familier med kræftramte børn, FMKB, på grund af mistanke om mulig økonomisk kriminalitet i form af bedrageri, underslæb eller mandatsvig. FMKB er Danmarks største og ældste børnekræftforening og havde i 2015 indtægter på 52 mio. kr. Men Indsamlingsnævnet føler sig langtfra sikker på, at pengene er blevet brugt til formålet, og da nævnet ikke selv har redskaberne til at bore sagen ud og komme bag om tallene i foreningens regnskab, har nævnet bedt politiet indlede en efterforskning. Selv afviser foreningen enhver form for svindel.


(Jyllands-Posten 08-04-2017)

08.04.2017

Hver femte føler sig utryg ved HPV-vaccinen

Ifølge en ny undersøgelse, som Megafon har lavet for Politiken, føler hver femte sig utryg ved HPV–vaccinen, der er en del af børnevaccinationsprogrammet. Målingen er lavet blandt 1.085 respondenter. 60 procent føler sig trygge, mens 20 procent har svaret ”ved ikke”. Resultatet overrasker ikke Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen, men hun finder det positivt, at 60 procent føler sig tryg. Ifølge Ulla Axelsen, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse, bør der slet ikke være nogen, der er utrygge. – Det er ikke lykkedes os at få bragt viden til folk om, at vaccinen er sikker og effektiv, siger hun. Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen arbejder derfor sammen om en informationsindsats om hpv–vaccinen, der lanceres i dette forår.


(Politiken 08-04-2017)


Link til originalartiklen

08.04.2017

Danske kvinder rammes oftere af livmoderhalskræft

Tilslutningen er dalet til HPV–vaccinen de seneste år. Men danske kvinder har god grund til at få vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft. Vi har herhjemme flere kvinder, der får sygdommen, end i de andre nordiske lande. 13 ud af 100.000 danske kvinder har hvert år fået diagnosen, viser de seneste tal fra det officielle nordiske kræftregister, Nordcan, for 2010–14. Kun 6 ud af 100.000 finske kvinder får hvert år livmoderhalskræft, mens det i Sverige gælder 10 ud af 100.000. Livmoderhalskræft skyldes virusset human papillomavirus, vi i daglig tale kalder HPV. Det overføres via sex. Derfor har kvinder med flere partnere typisk større risiko for at udvikle livmoderhalskræft.


( Politiken 08-04-2017)

Resultater pr. side

Viser 1-20 af 164

1 2 3 4 5 6 7 8 9