Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Presseklip

Her kan du se uddrag af de seneste 6 måneders presseklip fra danske medier om kræft, kræftbehandling og forebyggelse.

Dato Overskrift
14.08.2018

Børn af velstillede drikker mest

Elever, der har forældre med en videregående uddannelse, er ofte dem der drikker oftest og i de største mængder. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen om alkoholforbruget hos landets gymnasie- og erhvervsskoleelever. 70.000 gymnasie- og hf-elever og ca. 4000 elever på grundforløb på erhvervsskoler har svaret på en omfattende spørgeskemaundersøgelser om deres alkoholvaner og familieforhold. - Det er helt almindelige drenge og piger, som ikke har en særligt belastet baggrund, som ikke er blevet mobbet, og som har forældre, der er højtuddannede og højtlønnede, der drikker mest, fortæller chefkonsulent Stine Flod Storgaard fra Sundhedsstyrelsen. Kroppen kan senere udskrive en regning for ungdommens fest og glade dage. Der er eksempelvis en sammenhæng mellem alkohol og udvikling af en række kræftsygdomme.


(Politiken 14-08-2018)


Link til originalartikel

14.08.2018

Folk med god løn og lang uddannelse drikker mest

Vellønnede danskere med en længere uddannelse drikker mere end gennemsnittet. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil med oplysninger om over 180.000 danskeres sundhedstilstand er mennesker med en mellemlang eller lang videregående uddannelse den gruppe, som oftest overskrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Modsat fed mad og cigaretter er der en hype om at drikke alkohol. Man deler biller af det på sociale medier og er ikke bevidst om alkoholens skadevirkninger, deriblandt kræftrisiko. Fremtidsforsker Marianne Levinsen peger på, at alkoholadvarsler nemt går under radaren hos veluddannede, som ellers generelt er bedst til at opfange og omsætte forebyggelsesråd. Men med alkohol er de lidt ’argumentresistente’, bl.a. fordi alkohol at alkohol har en anden højstatus i samfundet end rygning – det er in at gå op i lækker mad med dertil hørende vin, øl og avecs.


(Jyllands-Posten 14-08-2018)

12.08.2018

Seks timers skoleidræt giver slanke elever

Seks timers idræt om ugen halverer antallet af overvægtige skoleelever. Det viser resultater fra et stort forskningsprojekt i Svendborg, hvor folkeskoleeleverne har seks timers idrætsundervisning om ugen på skemaet istedet for de obligatoriske to undervisningstimer. Forskningsprojektet har stået på i over 10 år, og nu viser resultatet, at ekstraindsatsen i gymnastiksalen batter. - Med ekstra idrætstimer kan man halvere overvægt og fedmeproblemer i folkeskolen, siger Niels Wedderkopp, professor ved research in childhood health fra Syddansk Universitet. Idræts-forskningsprojektet i Svendborg Kommune har involveret 1.200 børn og er verdens hidtil største af sin art.

 


(dr.dk 12-08-2018)


Link til originalartikel

11.08.2018

Kræftsyg mand får tilkendt giga-erstatning i USA

Natten til lørdag dansk tid besluttede et nævningeting i Californien, at virksomheden Monsanto skal betale en mand en erstatning på 289 millioner dollar - knap 1,9 milliarder kroner - for at være ansvarlig for hans terminale kræftsygdom. Retssagen er den første i verden om kobling mellem ukrudtsmiddel og kræft. Den kræftsyge mand, Dewayne Johnson, arbejdede som skadedyrsbekæmper i et skoledistrikt og havde lagt sag an mod kemivirksomheden, fordi han mente, at Roundup, som Monsanto fremstiller, havde givet ham kræft. Og det var nævningene enige i. I en kommentar til sagen siger fagforeningen 3F, at ukrudtsmidlet bør forbydes herhjemme. Ifølge seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Johnny Frederiksen bliver forskningen om Roundups skadevirkninger tolket vidt forskelligt af EU og WHO. Han understreger, at det dog er forbavsende, at EU’s miljøstyrelser helt afviser sandsynligheden for sammenhæng mellem Roundup og fremkomsten af kræft.


(dr.dk 11-08-2018)


Link til originalartikel

09.08.2018

Mange partier er klar til at sætte prisen på cigaretter op

Flere politiske partier ser ud til at rykke sig på spørgsmålet om, hvorvidt man skal sætte prisen op på en pakke cigaretter. TV 2 har lavet en rundspørge blandt de politiske partier, og der tegner sig et billede af et flertal i Folketinget for dyrere cigaretter. De store partier som Socialdemokratiet og Venstre vil dog ikke sige, hvor meget cigaretpriserne bør stige. Det er danskerne imidlertid ikke i tvivl om. I en ny Megafon-undersøgelse lavet for TV 2, svarer 70 pct. af danskerne, at en pakke cigaretter bør koste dobbelt så meget som i dag.


(tv2.dk 09-08-2018)


Link til originalartikel

08.08.2018

Norsk succes: Unge holder sig fra cigaretterne i stor stil

Mens et stigende antal danske unge ryger, går udviklingen den stik modsatte retning i Norge. Her er man tæt på at skabe en røgfri generation. Antallet af unge mandlige rygere mellem 16 og 24 år nu er helt nede på fem pct., mens tallet for kvinder i samme aldersgruppe er sølle én pct. Ifølge Niels Them Kjær, som er leder af tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, har nordmændene sat ind på flere områder for at komme de unges rygetrang til livs. Det har blandt andet været i form af kampagner, apps, neutrale cigaretpakker og røgfri skoler. Først og fremmest har man dog skruet på priserne. - Nordmændene har hævet prisen for en pakke cigaretter til omkring det dobbelte af, hvad en pakke koster i Danmark. Og det har virkelig haft en mærkbar effekt, siger Niels Them Kjær. Ifølge Sundhedsstyrelsen ryger 17,1 pct. af alle unge danske mænd i alderen 16 -24 år. For kvinder i samme aldersgrupe er tallet 14,2 pct.


(tv2.dk 08-08-2018)


Link til originalartikel

07.08.2018

Vidste du det? Overvægt øger risiko for kræft

Flere og flere kræftformer knyttes sammen med overvægt. I 11 forskellige cancertyper har forskerne fundet en sammenhæng med udviklingen af cancer og overvægt. Overvægt er i dag i top 3 over de faktorer, der øger risikoen for cancer. Men mange danskere kender ikke sammenhængen mellem cancer og vægt. Det har en undersøgelse fortaget af Gallup for Kræftens Bekæmpelse vist. - Vi bliver hele tiden klogere og kan se, at overvægt spiller en central rolle ikke kun for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme, men også for udviklingen af cancer, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Gitte Laub Hansen.


(Propatienter 07-08-2018)


Link til originalartikel

06.08.2018

Bedre hjælp til patienter - også når kræften er væk

Flere og flere overlever kræft, men kæmper med fysiske eller psykiske skader af sygdom og behandling. Nu skal de have bedre hjælp. Det skal sikres via nye og reviderede anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. - Vi kan se, at der er store forskelle på, hvordan man afdækker de behov, der kan være hos mennesker, der er i behandling for en kræftsygdom eller har afsluttet behandlingen, og hvilke tilbud de efterfølgende får om rehabiliterende og palliative indsatser. Mange mennesker oplever f.eks., at der ikke bliver taget hånd om dem, når de får senfølger af fysisk, psykisk eller kognitiv karakter, flere år efter at deres behandling er afsluttet, siger sektionsleder Kirsten Hansen fra Sundhedsstyrelsen om baggrunden for de reviderede retningslinjer. I Kræftens Bekæmpelse hilser afdelingschef Laila Walther de strammere regler velkommen og minder om, at der allerede i dag er 250.000 danskere, som har overlevet en kræftsygdom. Om 10 år vil det ifølge prognoserne være 400.000.


(Jyllands-Posten 06-08-2018)

06.08.2018

SF vil hæve tobakspriser

I et nyt udspil vil SF styrke indsatsen for et bedre arbejdsmiljø med flere hundrede millioner kroner. Regningen får de danske rygere lov til at betale. SF vil have hævet prisen på en pakke cigaretter med 10 kroner per pakke, og pengene skal altså bruges til at forebygge arbejdsulykker samt bekæmpe nedslidning og dårligt psykisk arbejdsmiljø.


(Avisen.dk 06-08-2018)


Link til originalartikel

04.08.2018

Sluk smøgen på Vejle Stadion

Fra og med begyndelsen på den nye sæson er det ikke længere tilladt at ryge på Vejle Stadion. Vejle Boldklub følger dermed tendensen med at nedlægge forbud for rygning på offentlige steder, og følger også dermed anbefalinger fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden, der opfordrer sportsklubber til at forbyde rygning. - Vi oplever generelt at folk er positive overfor forbuddet og godt kan forstå, hvorfor det er blevet indført. De fleste ved jo godt, at passiv rygning heller ikke er sundt, siger administrationschef i Vejle Boldklub, Helle Thychosen. Forbuddet mod rygning gælder ikke kun tilskuerne, men også VIP folk og diverse medarbejdere som befinder sig på stadion. 


(Vejle Amts Folkeblad 03-08-2018)

03.08.2018

Næsten hver tredje ung ryger vil dø af rygning

29 procent - eller knap hver tredje - mellem 11 og 17 år, der ryger, forventes at dø på grund af rygning, hvis de fortsat pulser videre som voksne. Det viser et svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. - Det er tæt på at være en national katastrofe, at vi tillader så mange børn og unge at begynde at ryge, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker. - Det vigtigste er prisen. Det ved vi fra danske undersøgelser, internationale undersøgelser og de steder, hvor man har sat prisen op, der virker det, siger han. Kun de Radikale, der vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 90 kroner.


(dr.dk 03-08-2018)


Link til originalartikel

03.08.2018

Cigaretter er nu dyrere i Tyskland end i Danmark

De tyske cigaretpriser har nu overhalet de danske, og andre steder i Europa er det endnu dyrere at købe røgvarer end herhjemme. Samtidig sælges der i Tyskland stadigt færre cigaretter til danskere, der tager over grænsen for at handle. Det viser en gennemgang af cigaretpriser i Europa, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget. Kræftens Bekæmpelse mener, at det er på tide med en prisstigning på cigaretter i Danmark. - Dagligvarer er ellers i gennemsnit dyrere i Danmark end i Tyskland, men det gælder altså ikke cigaretter. Hver tredje, som dør af kræft, dør i virkeligheden af tobaksrøg. Så hvis vi kunne bestemme, så skulle Christiansborg vedtage en handleplan mod tobak, siger projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær. Men Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm, mener ikke, at prisudviklingen skal give anledning til at hæve de danske afgifter.


(dr.dk 03-08-2018)


Link til originalartikel

01.08.2018

Hjælp til patienter med kroniske smerter

14 millioner kroner fordelt over fire år skal kulegrave og forbedre behandling af kroniske smerter, som en fjerdedel af danskerne over 16 år døjer med. Regeringen og DF er blevet enige om at afsætte 3,5 millioner kroner årligt gennem fire år til at afdække området for smertebehandling og udarbejde en national handlingsplan til gavn for den fjerdedel af den voksne befolkning, der lever med kroniske smerter. Pengene kommer fra en pulje på finansloven.


(Politiken 31-07-2018)


Link til originalartikel

29.07.2018

Fagforening: Massivt overarbejde blandt sygeplejersker

Sygeplejersker på regionernes hospitaler og sygehuse har overarbejde, der svarer til omkring 550 faste stillinger. Det viser en beregning, som Dansk Sygeplejeråd har foretaget på baggrund af data fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL). Formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen mener, det er tegn på, at man i alt for høj grad lader personalet løbe hurtigere og lukke huller i geledderne i stedet for at ansætte flere. Danske Regioner peger på, at overarbejdet spredt ud på alle ansatte gennemsnitligt svarer til en halv time om ugen per sygeplejerske. Sygeplejerskernes fagforbund opfordrer regionerne til at lytte til de ansatte i stedet for at nedtone problemet.


(Fagforening: Massivt overarbejde blandt sygeplejersker 29-07-2018)


Link til originalartikel

29.07.2018

Unge skal hjælpe forskere i kampen mod fedme

Hvad skal der til for at få unge til at vælge en livsstil, som forebygger fedme? Et nyt, stort EU-projekt skal give et fornuftigt svar på dét spørgsmål. En forskergruppe fra ni forskellige lande skal arbejde sammen og prøve noget helt nyt: De skal spørge dem, det rent faktisk handler om – de unge selv. Professor Knut-Inge Klepp fra Norges Folkehelseinstitut, som svarer til Sundhedsstyrelsen, er koordinator og initiativtager til det såkaldte CO-CREATE-projektet, der har modtaget 9,5 millioner euro i støtte fra Horizon 2020, EU's største forsknings- og udviklingsprogram.


(Videnskab.dk 29-07-2018)


Link til originalartikel

27.07.2018

Flere overlever lungekræft

Lungekræft er for både mænd og kvinder den næsthyppigste kræftform, og den, der slår markant flest ihjel. Men de nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at det går den rigtige retning. I årene 2002-04 var kun 10 procent i live, 5 år efter at de fik diagnosen. Det er nu steget til 19 procent (2014-16). Politisk chef i Kræftens Bekæmpelse Una Jensen siger, at det er glædeligt, det går i den rigtige retning på lungekræftområdet. Vi har haltet bagefter de lande, vi normalt sammenligner os med, så fremskridtet er bemærkelsesværdigt og skyldes både bedre behandling og politisk fokus. Hun siger videre, at skal færre få og dø af lungekræft, skal fokus rettes mod forebyggelse af rygning.


(Politiken 27-07-2018)

27.07.2018

Forskere på Rigshospitalet skaber ’kunstig’ æggestok

På Rigshospitalet er det for første gang er det lykkedes læger at rense en kræftsyg æggestok. Det betyder håb for kvinder, der hidtil ikke har haft mulighed for at få deres egne børn efter en kræftsygdom. Forskerne har taget 20 ægceller og væv fra en kræftramt æggestok. Vævet har de renset for alle celler, herunder kræftceller, så kun et "æggestoks-matrix" er tilbage. Derefter er ægcellerne lagt ind i det nu rensede væv i en form for konstrueret æggestok, og transplanteret ind i en mus. Fem af ægcellerne stadig var i live efter tre uger. Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, siger, at KB ser med stor interesse på Rigshospitalets resultater, og at det vil stor betydning for kræftramte kvinder, hvis de, når de bliver raske, stadig har mulighed for at få børn.


(tv2.dk 27-07-2018)


Link til originalartikel

26.07.2018

Potensmiddel kan reducere metastaser efter kræftoperation

En overraskende kombination af potensmidler og en influenza-vaccine kan tilsyneladende bremse metastaser efter kræftoperationer. Det fremgår af en ny undersøgelse, der i museforsøg viser, at denne ukonventionelle behandling kan reducere udbredelsen af ​​kræft med mere end 90 procent. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Oncoimmunology. Forskerne undersøgte Viagra, impotens-midlet Cialis og en inaktiveret influenzavaccine i et museforsøg, der efterlignede spredningen af ​​kræft efter operationen. Forskerne er derfor nu i gang med det første klinisk forsøg med mennesker på verdensplan.


(Propatienter 26-07-2018)


Link til originalartikel

24.07.2018

Fedme skyldes måske kemisk forgiftning

Et dansk forskningsstudie skal afprøve, om ophobede fluorstoffer i menneskekroppen gør det svært at holde et vægttab. Fluor findes mange steder - fra pizzabakker og popcornposer til tekstiler, tæpper, slip-let køkkengrej og regnfrakker. Problemet er, at stofferne ændrer vores stofskifte, så kroppen sparer på kalorierne og gemmer dem som fedt. Derfor tager man hurtigt på igen, når man har tabt sig. - Fedme er et globalt og stigende problem, selv om vi er blevet bedre til at motionere og spise mere fornuftigt. Derfor må noget andet også spille ind, siger miljøprofessor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet og Harvard University. Forskningen sker med støtte fra Danmarks Frie forskningsfond.


(tv2.dk 24-07-2018)


Link til originalartikel

24.07.2018

De rige lever stadig længere end de fattige

Både fattige og rige danskere lever længere end for 10 år siden. Men levealderen og antallet af gode leveår stiger mest for de økonomisk velstillede og de højt uddannede, der ikke har haft fysisk belastende arbejde. Det fremgår af tal, som lektor Henrik Brønnum-Hansen fra Københavns Universitet har udarbejdet for Kristeligt Dagblad. Hans undersøgelse er foretaget blandt en million danskere over 65 år og viser, at samfundets økonomisk og uddannelsesmæssigt ringest stillede har et større forbrug af sundhedsydelser og modtager mere hjemmehjælp end de velstillede. En 50-årig mand fra den rigeste fjerdedel af befolkningen har udsigt til at leve otte år længere end en 50-årig mand fra den fattigste fjerdedel af befolkningen. - Der er ikke noget, der tyder på, at vi har fået skovlen under den sociale ulighed i sundhed, siger Henrik Brønnum-Hansen.


(Kristeligt Dagblad 24-07-2018)

Resultater pr. side

Viser 1-20 af 151

1 2 3 4 5 6 7 8