Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Rekordmange piger vaccineret mod livmoderhalskræft i 2018

20-02-2019
Antallet af piger, der bliver HPV-vaccineret, fortsætter med at stige. Knap 40.000 piger valgte i 2018 at blive vaccineret mod HPV – det er en stigning på over 20 pct. sammenlignet med året før.

I dag er vi oppe på, at næsten 60 pct. af de piger, der i år fylder 15 år, er fuldt vaccineret – det vil sige, at de har fået to stik af vaccinen. For et år siden var andelen på 34 pct. Foto: Colourbox

Statens Serum Institut har set nærmere på vaccinationsdækningen i 2018, og tallene bekræfter, at de unge piger og deres forældre igen tager imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination. I alt er 38.624 piger påbegyndt HPV-vaccinationen i 2018, mens tallet var på 31.714 i 2017. Det er en positiv fremgang på over 20 pct. Og det skal ovenikøbet ses i lyset af, at 2017 var et rekordår, hvor antallet af piger, der blev HPV-vaccineret, var fordoblet i forhold til året før.

- Vi er utrolig glade for, at så mange piger bliver HPV-vaccineret. For det betyder, at vi fremover vil forvente et markant fald i antallet af kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, siger overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Janne Villemoes Bigaard.

Den første forebyggende kræftvaccine
Hver dag får en dansk kvinde konstateret livmoderhalskræft. Heldigvis kan vi med HPV-vaccinen forebygge langt de fleste tilfælde. HPV-vaccinen forebygger nemlig 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og det er den første forebyggende kræftvaccine – en vaccine, der også beskytter mod en række andre HPV-relaterede kræftformer og kønsvorter.

- Vaccinen beskytter pigerne mod HPV, som kan medføre celleforandringer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Det budskab er vi lykkedes med at få ud til pigerne og deres forældre, især i kraft af informationsindsatsen ”Stop HPV – stop livmoderhalskræft", som Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen står bag, siger Janne Villemoes Bigaard.

Vi kan selvfølgelig kun opfordre til, at endnu flere piger i fremtiden vælger at blive vaccineret, når de fylder 12 år, fordi vaccinen virker bedst inden seksuel debut.

Overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, Janne Villemoes Bigaard.

Vaccinen er gratis for piger op til 18 år
Det er ikke for sent at blive vaccineret, selvom man som 12-årig udskød sin vaccination. Vaccinen er nemlig gratis for piger, indtil de fylder 18 år. Og de nye tal viser heldigvis også, at mange piger fra de årgange, der tidligere har haft lav vaccinationsdækning, nu er blevet fuldt vaccineret. I dag er vi oppe på, at næsten 60 procent af de piger, der i år fylder 15 år, er fuldt vaccineret – det vil sige, at de har fået to stik af vaccinen. For et år siden var andelen på 34 procent.

Hvis du er i tvivl, så tag en snak med din læge. HPV-vaccination er gratis for piger, indtil de fylder 18 år.

Du kan også læse mere på www.stophpv.dk og følge os på Facebooksiden ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’.

Har du spørgsmål til HPV-vaccination, kan du også ringe til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00.

Fakta om HPV-vaccination

HPV-vaccination forebygger livmoderhalskræft, som skyldes HPV (human papilloma virus). HPV kan angribe cellerne i livmoderhalsen og give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft. Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger på 12 år bliver HPV-vaccineret, fordi:

  • Omkring 4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu
  • Der findes ingen behandling mod HPV, men HPV-vaccination kan forebygge infektion
  • Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden
  • Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark
  • Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen
  • HPV-vaccination kan forebygge 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft
  • WHO anbefaler HPV-vaccination, og vaccinen tilbydes piger i stort set alle lande i Europa