Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Røgfri arbejdstid buldrer frem i de sjællandske kommuner

16-08-2021
Røgfri arbejdstid på kommunale arbejdspladser breder sig som en steppebrand på Sjælland. Seks af regionens kommuner har indført røgfri arbejdstid i 2021 og gør dermed Region Sjælland til den region, hvor flest kommuner har fået røgfri arbejdstid i år.

Flere og flere kommuner gør arbejdstiden røgfri for medarbejderne. Region Sjælland er årets højdespringer med seks nye røgfri kommuner. Foto: Istockphoto

Fra august 2021 må kommunalt ansatte i 11 ud af 17 kommuner i Region Sjælland vente til fyraften med at tænde cigaretten, stoppe piben eller skubbe snusposen op under læben. Det er en stigning på seks kommuner alene i år. I slutningen af 2020 havde kun fem kommuner i regionen røgfri arbejdstid.

- Det er glædeligt, at så mange kommuner i Region Sjælland indfører røgfri arbejdstid, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.  

To ud af tre kommuner har skoddet smøgerne i arbejdstiden

Røgfri arbejdstid giver et sundere arbejdsmiljø, forebygger at unge begynder at ryge og støtter dem, der gerne vil stoppe eller reducere deres forbrug

Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Ansatte bakker op
Et kig på kommunerne i Region Sjælland viser, at røgfri arbejdstid i år har bredt sig til Odsherred, Lejre, Lolland, Stevns, Faxe og seneste Ringsted Kommune. Til nytår slutter også Køge Kommune sig til.

-Kommunerne er ofte den største arbejdsplads lokalt, og det er positivt, at de viser vejen og gør arbejdstiden røgfri for deres ansatte, siger Niels Them Kjær.  

Han er meget tilfreds med den store stigning i antallet af kommuner med røgfri arbejdstid og håber, at det vil inspirere flere til at følge trop.  

Kort over kommuner med røgfri arbejdstid

Blandt dem, det handler om – de kommunalt ansatte – synes to ud af tre godt om at forbyde rygning i arbejdstiden. 

Fra nytår vil 12 ud af 17 kommuner i Region Sjælland have røgfri arbejdstid. Dermed er Sjælland den af de fem regioner, der har får flest nye kommuner med røgfri arbejdstid i 2021. Der mangler fem kommuner, før alle regionens kommuner er røgfri. 

På landsplan har 66 ud af 98 kommuner røgfri arbejdstid.

Fredensborg Kommune indførte som den første kommune røgfri arbejdstid i 2012.  

Kommuner med røgfri arbejdstid per 1/1 2022

Region Midt: 84 pct. (16 ud af 19 kommuner)
Region Syd: 77 pct. (17 ud af 22 kommuner)
Region Sjælland: 71 pct. (12 ud af 17 kommuner)
Region Hovedstaden: 69 pct. (20 ud af 29 kommuner)
Region Nord: 36 pct. (4 ud af 11 kommuner)

Kilde: www.cancer.dk/roegfriarbejdstid