Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Rygning: Danmark stryger frem på europæisk rangliste

02-12-2022
Danmark har taget et stort hop opad på ranglisten over, hvor gode lande er til at forebygge rygning. Fra at være nummer 29 er Danmark nu nummer 13 ud af 37 europæiske lande, viser ny rapport. Men billig tobak og undtagelser i rygeloven står i vejen for en placering blandt de allerbedste.

Danmark er gået fra at ligge i bunden af listen til nu at ligge rigtig pænt. Foto: Arkiv

Danmark er den helt store højdespringer, når det gælder tobaksforebyggelse. En ny opgørelse viser, at vi på bare to år er sprunget 16 pladser op, når man sammenligner indsatsen mod rygning i 37 europæiske lande.

Tallene kommer fra Association of European Cancer Leagues (ECL), en paraplyorganisation for europæiske kræftforeninger, der løbende rangordner de europæiske lande ud fra deres lovgivning og indsatser mod tobak. I den helt nye rapport med tal fra 2021 lander Danmark på en 13. plads.

- Det glæder mig rigtig meget. Vi er gået fra at være i bunden til nu at ligge rigtig pænt. Det er godt gået. I sidste ende betyder det jo, at færre begynder at ryge og risikerer at dø for tidligt af tobak, siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Årsagen til den store fremgang skyldes regler for tobak under disken, neutrale pakker og røgfri skoletid, som Danmark har indført siden 2019.

Selv om der er sket meget på området de seneste år, er der stadig nok at gøre, hvis vi skal i Top 5

Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse

Plads til forbedring

Ranglisten bliver til ved, at landene får tildelt point på seks områder: Pris på tobak, røgfri miljøer, offentlige udgifter til kampagner, begrænsning af markedsføring, advarsler på tobakspakker og hjælp til rygestop.

I toppen af ranglisten ligger Storbritannien, Irland og Frankrig. Det skyldes især høj pris på tobak i forhold til købekraft og omfattende røgfri miljøer.

I Danmark er det stadig tilladt at ryge på værtshuse under 40 m2 og i rygerum eller rygekabiner på arbejdspladser. Og sammenlignet med andre varer er prisniveauet for tobak lavt. Det ærgrer Kræftens Bekæmpelse:

- Selv om der er sket meget på området de seneste år, er der stadig nok at gøre, hvis vi skal i top-5. Og det mener jeg, at et land som Danmark skal. Jeg håber, at den kommende regering vil tage forebyggelse alvorligt og lukke hullerne i rygeloven samt sætte prisen på tobak op, siger Niels Them Kjær.

Læs også:

Et flertal af unge voksne vil gøre værtshuse røgfri

Helt i bunden af ranglisten ligger lande som Tyskland og Schweiz, hvor tobaksfirmaerne næsten har frit slag til at reklamere for deres varer samt Serbien, hvor man stadig kan tænde en cigaret på restauranter og caféer.

Alle skandinaviske lande - på nær Sverige - er højere placeret end Danmark.

DK i flot oprykning på liste
  • ECL har siden 2006 jævnligt rangordnet de europæiske lande i forhold til indsatser for rygeforebyggelse i rapporterne The Tobacco Control Scale in Europe.
  • Ranglisten bliver til ved, at landene får point ud fra deres indsatser inden for disse tobaksområder: Pris, røgfri miljøer, offentlige udgifter til kampagner, begrænsning af markedsføring, advarsler på tobakspakker og hjælp til rygestop.
  • I 2019 lå Danmark på en 29. plads ud af 36 lande med 45 point, mens vi i 2021 er rykket op på en 13. plads ud af 37 lande med 56 point.
  • Topplaceringerne i 2021 går til Irland (delt førsteplads med Storbritannien), Frankrig (3. plads) og Holland (4.plads). Danmark og Holland er rykket mest frem. Helt i bund finder man Tyskland, Schweiz, Bosnien-Herzegovina og Serbien.
  • Læs mere: www.tobaccocontrolscale.org