Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Sådan laver du sunde madpakker uden kødpålæg

29-08-2017
Ferien er forbi, og hverdagen med madpakker har meldt sig. Undersøgelser viser, at vi bør skære ned på forarbejdet kød som skinke og spegepølse. Men hvad skal vi lægge på brødet i stedet? Her får du inspiration.

Spegepølse, kødpølse, skinke, rullepølse og andre slags skiveskåret kødpålæg fylder i de danske madkasser. Men forskningen viser, at det forarbejdede kød kan øge risikoen for tarmkræft. Det fortæller Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse: 

- Når kød saltes eller røges, udvikles der stoffer, som har vist sig at være kræftfremkaldende for mennesker. Derfor lyder de europæiske kræftråd, at man helst skal undgå det forarbejdede kød, siger Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse. 

Og alternativerne er mange: 

- Jeg har valgt at smøre 27 madder fordelt på fire temaer: Frugt, grønt, ost og æg. Der er heldigvis kommet flere muligheder for vegetarisk pålæg på markedet, der sammen med fiskepålæg, æg, ost og frisk frugt og grønt giver mange kombinations- og variationsmuligheder, fortæller Gitte Laub Hansen.

Frugt 

Frugt på rugbrød smager rigtig godt. Prøv eksempelvis med kiwi, jordbær eller æble, som du kan pynte med lidt rosiner.

Hvis du bruger æbler, er det en god idé at stænke med lidt citron, så æblet ikke bliver brunt. Hvis du laver en bananmad, så læg bananen med skræl på brødet, så kan man tage skrællen af, lige inden man spiser maden. På den måde er bananen mest frisk.

Grønt

En kartoffelmad, rugbrød med tomater eller falafler er alle gode alternativer til kødpålæg.

En avocadomad er også et hit, læg eventuelt lidt hytteost og en tomat i midten og stænk med lidt citron, så avocadoen ikke bliver brun.

Der findes efterhånden også mange vegetariske postejer, som smager godt.

Ost eller æg

En klassisk æggemad pyntet med karse er sund og velsmagende. Men det er også en mulighed at lave røræg og lægge på rugbrød.

Madder bliver mere indbydende, hvis de pyntes med grønt. Læg eventuelt pynten for sig, så den først lægges på, lige inden madden skal spises.

Prøv eksempelvis med en skive ost pyntet med kiwi eller friskost med en skive rød peber eller brie pyntet med vindruer.

Tips til madpakken
  • Du behøver ikke altid at smøre rugbrødsmadder eller sandwiches - det kan gøres helt enkelt: Vælg en god fuldkornsbolle som tilbehør til en lækker salat eller brug rester fra middagsmaden og server frugt og grønt til.
  • Fugtigt pålæg transporteres i en tæt bøtte, til det skal spises.
  • Fedtstof er ikke nødvendigt under postejer og smørbart pålæg.
  • Brug pesto, mayonnaise eller friskost under pålægget.