Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Silkeborg opdager flere tilfælde af lungekræft på et tidligt stadie

15-11-2018
Ifølge ny rapport skiller Silkeborg sig markant ud, når det gælder om at opdage lungekræft i de tidligere stadier af sygdommen. Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker håber, man på sygehuse andre steder i landet også vil indføre metoder, der sikrer lungekræftpatienter en tidlig diagnose.
Foto af patient, der er på vej ind i scanner.

I Silkeborg kan de praktiserende læger henvise patienter med så vage symptomer, at de ikke sendes i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-skanning. Modelfoto: Colourbox

Silkeborg tog for knap to år siden en ny scanningsmetode i brug. Den kan opspore lungekræft i et tidligt stadie, før sygdommen bliver fatal. Siden metoden blev indført, har den midtjyske by opdaget langt flere lungekræfttilfælde i det tidlige stadie, end man gør andre steder i landet.

Dansk Lunge Cancer Register (DLCR) laver en årlig statistik over tilfælde og behandlingen af kræftsygdommen i de forskellige dele af Danmark. For nylig kom rapporten, der gør rede for udviklingen i 2017. Her fandt man i Silkeborg 37 pct. af de diagnosticerede tilfælde af lungekræft i det tidligste stadie. Landsgennemsnittet var 20 pct.

Det fremgår ikke af årsrapporten, hvorfor Silkeborg skiller sig markant ud. Men det har byen gjort, siden man i 2016 gav de lokale praktiserende læger mulighed for at henvise patienter med så vage symptomer på lungekræft, at de ikke kunne sendes direkte videre i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-scanning. I modsætning til den gængse røntgenundersøgelsen kan scanningen afsløre selv små kræftknuder.

Læs hele rapporten fra DLCR:

National Årsrapport 2017

Hvis diagnosen stilles på et tidligt stadie, er der betydelig bedre udsigter for patientens overlevelse. Derfor er resultaterne fra Silkeborg vigtige, og de bør tages op og drøftes

Jesper Fisker, adm. dir. i Kræftens Bekæmpelse

Tid spiller kæmpe rolle

I Kræftens Bekæmpelse siger adm. direktør Jesper Fisker, at tallene i den nye årsrapport bør føre til handling.  

- Tid spiller en kæmpe rolle i behandlingen af lungekræft. Hvis diagnosen stilles på et tidligt stadie, er der betydelig bedre udsigter for patientens overlevelse. Derfor er resultaterne fra Silkeborg vigtige, og de bør tages op og drøftes, siger han.

Læs mere om sygdommen:

Lungekræft

Der har tidligere været diskussioner i lægefaglige kredse, om metoden med lavdosis CT-scanning nu også er den rigtige vej at gå i forhold til tidlig diagnosticering af lungekræft. Bl.a. er der blevet efterlyst en videnskabelig dokumentation for metodens effekt.

Færre stadie 4-tilfælde i Silkeborg

Jesper Fisker mener, tiden er inde til at gå nye veje.

 - Alle patienter med lungekræft har krav på at få stillet en diagnose så hurtigt som muligt, uanset hvor de bor henne. Så når det i Silkeborg går så godt med den tidlige diagnostik, bør det give anledning til, at man politisk og på det lægefaglige plan drøfter, hvordan man andre steder i landet kan opnå lignende resultater. Det skylder man patienterne, fastslår Jesper Fisker.

Hvor man i Silkeborg diagnosticerer et langt større antal lungekræftpatienter tidligt i deres sygdomsforløb, diagnosticerer man samtidig et mindre antal sent i forløbet, hvor sygdommen er mere fremskreden. På landsplan var 43 pct. af patienternes lungekræft nået til et stadie 4. I Silkeborg var tallet kun 31 pct.

CT-scanning og lungekræft

CT-scanningen viser en tredimensionel afbildning af brystkassen og den øvre del af mave/bughule.

Scanningen viser langt bedre end en almindelig røntgenundersøgelse, om der kan være tale om kræft, hvor den er lokaliseret, og om den har bredt sig.

Læs mere her om undersøgelser af lungekræft:

Undersøgelser ved lungekræft