Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Overvægt er en væsentlig risikofaktor for at udvikle kræft, og antallet af danskere med overvægt stiger drastisk. En af grundene til det er, at mad, drikke og snacks kommer i stadigt større pakke- og portionsstørrelser. Det får os til at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Det øger risikoen for overvægt.
- I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at færre får kræft, og derfor er det naturligt og nødvendigt at sætte ind for at forebygge overvægt. Vi vil gerne gøre det lettere for danskerne at holde en sund vægt ved at spise og drikke lidt mindre, siger forebyggelseschef Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse:
- Det skal for eksempel ske i partnerskabet Ja tak lidt mindre, hvor vi samarbejder med fødevarebranchen og detailhandlen om at gøre pakke- og portionsstørrelser lidt mindre. Vi har rigtig gode erfaringer med den slags samarbejder fra Fuldkornpartnerskabet, som har fordoblet danskernes indtag af fuldkorn’, siger Mette Lolk Hanak.
7-Eleven downsizer med succes
Downsizing behøver ikke koste på bundlinjen og kan tværtimod give plus på ansvarlighedskontoen. Flere virksomheder er i gang med downsizing, og de melder positivt tilbage om deres forsøg. En af dem er 7-Eleven, som netop har haft dele af deres bagerisortiment i udbud. Et af kriterierne til leverandørerne har været mindre størrelser og højere kvalitet, da det er den vej, 7-Eleven ønsker at drive udviklingen.
- Vi har gennem årene downsizet flere produkter, og lige nu arbejder vi på yderligere fem produkter. Vi skal levere et højt niveau af både kvalitet og sundhed i vores butikker, og her tjener downsizing begge formål. For det første får man færre kalorier, salt, fedt og sukker pr. produkt, men også fordi vi kan veksle det, vi fjerner i størrelse, til højere kvalitet. Kunderne har taget godt imod det, og vi oplever større salg på de downsizede produkter, siger Maria Gervig, kommerciel direktør i 7-Eleven.
Beregner man effekten af downsizing på bare to af 7-Elevens bagerivarer, giver det en årlig besparelse på mere end 13 mio. kcal og 2,6 tons fedt, sukker og salt.
Overvægt er et samfundsanliggende
Ja tak, lidt mindre har 18 partnere fra blandt andet brancheorganisationer, virksomheder, myndigheder, ngo’er og fagforbund, som står sammen for at knække overvægtskurven. Både gennem oplysning om sammenhængen mellem portionsstørrelser og overvægt, men også gennem downsizing. Det vil gøre det lettere for danskerne at holde en sund vægt. Overvægt er nemlig ikke kun den enkeltes ansvar. Derfor er man nødt til at se på de tendenser og påvirkninger, vi alle sammen er udsat for.
Mad og drikkevarer har fået vokseværk
- Man skal ikke være særligt gammel for at huske dengang, en sodavand var 25 cl. Nu er det mest almindelige en halv liter eller halvanden liter. Også færdigretter, fastfood, slik og kager har fået et nøk opad. Og mange kan sikkert genkende, at man nemt kommer til at spise eller drikke det hele, når først posen eller flasken er åbnet, siger Mette Lolk Hanak.
Selv en lille reduktion på omkring ti pct. betyder noget, selvom den hverken kan ses eller mærkes. En scone med chokolade på 115 g i stedet for 130 g en gang om ugen, giver cirka 350 g mindre på vægten på et år. Det lyder måske af lidt, men når vi konstant udsættes for de større portioner inden for alle typer mad- og drikkevarer, kan det blive til sundhedsskadelig overvægt over en årrække, hvis der sniger sig 1-2 kg på hvert år.
Grafik der viser, at større portioner øger risikoen for overvægt
Læs mere om Ja tak, lidt mindre på Hjemmeside og Facebook
Sidst ændret: 11.01.2021
Solveig Høgh
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17