Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Store pakker og portioner gør det svært for os at holde vægten

11-01-2021
Pakker og portioner af mad- og drikkevarer har vokseværk. Det har danskernes vægt desværre også, hvilket giver risiko for kræft og andre sygdomme. Derfor er Kræftens Bekæmpelse initiativtager til partnerskabet Ja tak, lidt mindre, som skal få danskerne til at spise lidt mindre portioner og holde en sund vægt.

Overvægt er en væsentlig risikofaktor for at udvikle kræft, og antallet af danskere med overvægt stiger drastisk. En af grundene til det er, at mad, drikke og snacks kommer i stadigt større pakke- og portionsstørrelser. Det får os til at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Det øger risikoen for overvægt.

- I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at færre får kræft, og derfor er det naturligt og nødvendigt at sætte ind for at forebygge overvægt. Vi vil gerne gøre det lettere for danskerne at holde en sund vægt ved at spise og drikke lidt mindre, siger forebyggelseschef Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse:

- Det skal for eksempel ske i partnerskabet Ja tak lidt mindre, hvor vi samarbejder med fødevarebranchen og detailhandlen om at gøre pakke- og portionsstørrelser lidt mindre. Vi har rigtig gode erfaringer med den slags samarbejder fra Fuldkornpartnerskabet, som har fordoblet danskernes indtag af fuldkorn’, siger Mette Lolk Hanak.

7-Eleven downsizer med succes

Downsizing behøver ikke koste på bundlinjen og kan tværtimod give plus på ansvarlighedskontoen. Flere virksomheder er i gang med downsizing, og de melder positivt tilbage om deres forsøg. En af dem er 7-Eleven, som netop har haft dele af deres bagerisortiment i udbud. Et af kriterierne til leverandørerne har været mindre størrelser og højere kvalitet, da det er den vej, 7-Eleven ønsker at drive udviklingen.

- Vi har gennem årene downsizet flere produkter, og lige nu arbejder vi på yderligere fem produkter. Vi skal levere et højt niveau af både kvalitet og sundhed i vores butikker, og her tjener downsizing begge formål. For det første får man færre kalorier, salt, fedt og sukker pr. produkt, men også fordi vi kan veksle det, vi fjerner i størrelse, til højere kvalitet. Kunderne har taget godt imod det, og vi oplever større salg på de downsizede produkter, siger Maria Gervig, kommerciel direktør i 7-Eleven.

Beregner man effekten af downsizing på bare to af 7-Elevens bagerivarer, giver det en årlig besparelse på mere end 13 mio. kcal og 2,6 tons fedt, sukker og salt. 

Overvægt er et samfundsanliggende

Ja tak, lidt mindre har 18 partnere fra blandt andet brancheorganisationer, virksomheder, myndigheder, ngo’er og fagforbund, som står sammen for at knække overvægtskurven. Både gennem oplysning om sammenhængen mellem portionsstørrelser og overvægt, men også gennem downsizing. Det vil gøre det lettere for danskerne at holde en sund vægt. Overvægt er nemlig ikke kun den enkeltes ansvar. Derfor er man nødt til at se på de tendenser og påvirkninger, vi alle sammen er udsat for. 

Mad og drikkevarer har fået vokseværk

- Man skal ikke være særligt gammel for at huske dengang, en sodavand var 25 cl. Nu er det mest almindelige en halv liter eller halvanden liter. Også færdigretter, fastfood, slik og kager har fået et nøk opad. Og mange kan sikkert genkende, at man nemt kommer til at spise eller drikke det hele, når først posen eller flasken er åbnet, siger Mette Lolk Hanak.

Selv en lille reduktion på omkring ti pct. betyder noget, selvom den hverken kan ses eller mærkes. En scone med chokolade på 115 g i stedet for 130 g en gang om ugen, giver cirka 350 g mindre på vægten på et år. Det lyder måske af lidt, men når vi konstant udsættes for de større portioner inden for alle typer mad- og drikkevarer, kan det blive til sundhedsskadelig overvægt over en årrække, hvis der sniger sig 1-2 kg på hvert år.

Grafik der viser, at større portioner øger risikoen for overvægt

Eksempler på effekten af downsizing
  • Hvis man en gang om ugen drikker en lille cafe latte med sødmælk (20 cl) i stedet for en stor (30 cl), vil man i løbet af et år få 2.860 kcal mindre og undgå ca. 400 g på vægten
  • Hvis en familie på fire deler halvanden l sodavand i stedet for to l en gang om ugen, vil hver person have sparet ca. 2.600 kcal og ca. 350 g på vægten årligt.
  • Hvis man en gang om ugen spiser en hakkebøf (7-10 pct. fedt) på 125 g i stedet for 150 g, undgår man 2.080 kcal. Det svarer til knap 300 g fedtmasse på et år.
Fakta om overvægt og downsizing
  • 51 pct. af voksne danskere har overvægt. Det svarer til ca. 2.4 mio. mennesker. Hvis udviklingen fortsætter, vil de være to ud af tre, hvoraf hver tredje har svær overvægt. Læs mere her
  • Overvægt øger risikoen for mindst 13 forskellige kræftformer. Læs mere her
  • Portion size-effekt: Store pakker og portioner får os til at spise og drikke mere, uden vi føler sig mere mætte. Det gælder uanset alder, køn, uddannelse og socio-økonomisk status. Læs mere her
  • Flertallet kan ikke se forskel, når de kigger på en række almindelige fødevarer i to forskellige størrelser, dvs. en i 100 pct. størrelse og en, som er 10 pct. mindre. Læs mere her og her
  • Ca. 20 pct. af danskernes individuelle klimabelastning kommer fra vores fødevareforbrug. Hvis vi spiste og drak 10 pct. mindre som følge af downsizing, ville vores klimaaftryk være 2 pct.  mindre – uden at ændre på særligt meget.
Nyt partnerskab
  • Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådet for Sund Mad. Der er 18 partnere: ALT for damerne/FIT LIVING, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fagligt Selskab for Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch, Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken Frej, Aarhus Universitet og Kræftens Bekæmpelse.
  • Formålet med Ja tak, lidt mindre er at forebygge overvægt ved at øge tilgængeligheden af og efterspørgslen på mad- og drikkevarer i lidt mindre pakker og portioner.


Læs mere om Ja tak, lidt mindre på Hjemmeside og Facebook