Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Sundhedsvæsenet skal også lindre patienters åndelige smerte

24-04-2023
Alvorligt syge og døende mennesker har ikke kun behov for at få lindret fysiske symptomer og smerter. En ny retningslinje giver læger og sygeplejersker anbefalinger til, hvordan de kan lindre menneskers åndelige og eksistentielle smerte
stand, klitter og solnedgang

Ofte er der i sundhedsvæsnet ikke fokus på patienters åndelige spørgsmål og tanker. Det skal nye retningslinjer ændre. Foto: Adobestock

Forskning viser, at mennesker, der lider af alvorlig sygdom som kræft, og især hvis de er døende, kan stå over for adskillige eksistentielle og åndelige udfordringer, og at de kan opleve, at støtte og omsorg for disse udfordringer er vigtige for deres velvære og livskvalitet.

- De kan have spørgsmål som ’er der et liv efter døden?’, ’har jeg levet et godt liv?’, eller ’giver det mening for mig at nærme mig døden med det liv, jeg har levet?’ Det handler om at finde mening i tilværelsen, forklarer Niels Christian Hvidt, professor, Syddansk Universitet.

Alligevel er det ikke noget, sundhedsvæsenet har særlig meget fokus på, især ikke i samfund som det danske, hvor religion ikke har nogen ’tvingende’ autoritet. En ny retningslinje giver læger og sygeplejersker anbefalinger til, hvordan de kan lindre menneskers åndelige og eksistentielle smerte.

Læs hele historien:

Sundhedsvæsenet skal også lindre patienters åndelige smerte