Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Tilbud om gratis HPV-vaccination bør være lige for piger og drenge

01-07-2019
Kræftens Bekæmpelse glæder sig over, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil se på muligheden for at udvide tilbuddet om gratis HPV-vaccination til 12-årige drenge til også at omfatte de ældre drenge op til 18 år. Drengene bør have de samme muligheder som pigerne for at få den gratis vaccine, der forebygger flere former for kræft.

Drengene skal beskyttes ligesom pigerne mod HPV-relaterede sygdomme

Efter sommerferien kan drenge, som fylder 12 den 1. juli i år eller senere, blive gratis vaccineret mod HPV. Det står klart, efter den nyudnævnte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fredag underskrev en ny bekendtgørelse. I Kræftens Bekæmpelse er der begejstring over, at drengene kommer med i vaccinationsprogrammet og ligesom pigerne tilbydes gratis vaccination mod HPV-relaterede kræftformer.

- Samtidig er vi glade for, at ministeren har bedt om at få undersøgt muligheden for, at flere drenge kan få den gratis vaccine. Pigerne har længe haft mulighed for at blive vaccineret gratis, fra de fylder 12 år og til de bliver 18. Sådan bør det også være for drengene, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Der bør være lige muligheder for drenge og piger – af hensyn til den enkelte, og fordi det samfundsmæssigt er forsvarligt og fornuftigt at sikre hele årgange af begge køn beskyttelse mod HPV-relaterede sygdomme, siger Jesper Fisker.

Han forventer, at sundhedsministeren når frem til samme konklusion.

- Den nye socialdemokratiske regering har meldt ud, at den har bekæmpelse af ulighed som en af sine mærkesager. Og lige netop i denne her sag er der ulighed. Der er ulighed mellem de to køn, og der er social ulighed, fordi forældre til drenge, som ikke er omfattet af den gratis vaccine, i øjeblikket selv må betale for den. Det er ikke alle, som har råd til det, siger Jesper Fisker.

Effekter af vaccinen

HPV overføres ved seksuel kontakt, og drenge kan blive smittet ligeså vel som piger kan. HPV kan i værste fald udvikle sig til kræft.

HPV-vaccinationen beskytter effektivt mod livmoderhalskræft, kræft i skeden og ydre kønsorganer, analkræft samt kønsvorter. Der er desuden en stærk formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mod peniskræft og mundsvælgkræft. Sidstnævnte sygdom rammer især mænd, og der er i de seneste 10 år sket en fordobling i antallet af tilfælde.

Kræftens Bekæmpelse håber, at mange drenge og deres forældre vil tage imod tilbuddet.

- Jo større en andel af en generation, der er vaccineret, jo bedre er de unge beskyttet mod HPV-relaterede kræftformer, fastslår Jesper Fisker.

Tilbuddet om den gratis vaccine gælder i sin nuværende form kun drenge, som fylder 12 år den 1. juli eller senere. De kan få vaccinen hos deres læge fra 1. september.

Har du spørgsmål til HPV-vaccination? Så kan du ringe gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til HPV-vaccination til drenge: 

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination til drenge 

Læs mere om informationskampagnen om HPV-vaccination til drenge i partnerskabet mellem Lægeforeningen, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse: 

Informationskampagnene til drengnen: Stop HPV - Bliv vaccineret 

Læs Sundhedsstyrelsens medicinsk teknologivurdering (MTV) af HPV-vaccinatiuon til drenge: 

Den faglig vurdering af HPV-vaccination til drenge fra Sundhedsstyrelsen 

Faktaboks om HPV

  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt
  • Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne
  • I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV
  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer
  • Det forventes, at vaccinen også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft