Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Tina får hjælp af en frivillig navigator: ’Birthe er en kæmpe støtte for mig’

20-10-2020
Hjælp fra en frivillig navigator giver særligt sårbare patienter bedre trivsel i kræftforløbet. Siden 2015 har Navigatortilbuddet i Kræftens Bekæmpelse hjulpet mere end 500 kræftpatienter. En af dem er Tina Engholt Hansen.
Tina Engholt Hansen med sin navigator Birthe Kofod Petersen.

47-årige Tina Engholt Hansen (til højre) har under sit kræftforløb fået vigtig hjælp af frivillig navigator Birthe Kofod Petersen. Foto: Gitte Serup.

- Birthe er en kæmpe støtte for mig. Det er også en stor aflastning for mine børn at vide, at Birthe er der for mig, fortæller 47-årige Tina Engholt Hansen. 

Tina har uhelbredelig kræft og er alene med to børn på 20 og 24 år. Derfor har Tina fået hjælp af Birthe Kofod Petersen, som er frivillig navigator i Kræftens Bekæmpelse.

Navigator støtter særligt sårbare

En frivillig navigator hjælper kræftpatienter med et særligt behov for støtte i kræftforløbet. Birthe tager med til lægesamtaler og samtaler på kommunen. Hun er samtidig en vigtig støtte for Tina i livet som mor med en uhelbredelig kræftsygdom.

- Det har hjulpet mig meget at have en sparringspartner som Birthe, der ikke er følelsesmæssigt involveret på samme måde, som mine børn er. Det betyder meget, at jeg kan dele mine inderste tanker med Birthe efter lægesamtalerne, fortæller Tina.

Jeg er så taknemmelig for hjælpen fra Birthe og Kræftens Bekæmpelse.

Tina Engholt Hansen

Uhelbredelig diagnose 

Efter kræftdiagnosen fik Tina at vide, at hun ikke skulle forvente at have lang tid tilbage, og hun blev derfor anbefalet at søge førtidspension:

- Jeg kunne slet ikke overskue situationen på det tidspunkt. Tanken om, at jeg ikke skulle arbejde mere, var meget svær. Og jeg skulle samtidig være der for mine børn. Jeg gav derfor Birthe fuldmagt til at søge førtidspension for mig. I dag kan jeg slet ikke huske forløbet. Det eneste, jeg husker er, at jeg i løbet af tre uger fik tildelt førtidspension. Jeg er dybt taknemmelig for Birthes hjælp, fortæller Tina.

Mere end 500 har fået hjælp

Siden 2015 har mere end 500 kræftpatienter som Tina fået hjælp af en frivillig navigator takket være blandt andet Knæk Cancer-midler.

Navigatortilbuddet hjælper kræftpatienter, der af forskellige grunde har særligt brug for hjælp. Det er ofte patienter, som har et lille netværk, og som også har andre udfordringer end kræftsygdommen. Kræftpatienten får tilknyttet en frivillig navigator, der hjælper med at forstå sundhedsinformationen og giver praktisk og psykisk støtte – bl.a. ved at tage med til samtaler på hospitalet og i kommunen.

En evaluering af indsatsen har tidligere vist, at navigatorens hjælp gør en stor forskel for kræftpatienterne. De trives bedre, føler sig mindre belastede og oplever også, at de selv er bedre i stand til at handle i kræftforløbet, efter at de har fået hjælp af en frivillig navigator i 6 måneder.

Læs mere om Navigatortilbuddet:

Navigator - få støtte af en bisidder

Nu er Allan kræftfri: Fik ekstra hjælp i sit kræftforløb

Ulighed i kræft: Derfor er Navigatortilbuddet vigtigt

Der er ulighed i sundhed, også i forhold til kræft. Kræftpatienter med kort uddannelse, få ressourcer og et begrænset socialt netværk har ofte sværere ved at finde de rette indgange til sundhedsvæsenet og få en god dialog med sundhedspersonalet. Samtidig er mennesker, der har en kort uddannelse, lav indkomst eller bor alene, i højere risiko for at få kræft – og har større risiko for at dø af sygdommen.

Navigatortilbuddet er iværksat for at medvirke til at udligne denne forskel. I år er der ansøgt om 9,5 mio. kroner af Knæk Cancer-puljen til Navigatortilbuddet. Med disse midler ønsker Kræftens Bekæmpelse over en 5-årig periode at videreføre og videreudvikle Navigatortilbuddet ved bl.a. at styrke samarbejdet med andre patientforeninger og kommunale og regionale aktører, samt styrke patienternes digitale kompetencer.

Navigator - få støtte af en bisidder