Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Tjek dig selv og dine nærmeste for mistænkelige modermærker

19-03-2019
Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab opfordrer med kampagnen ’Tjek din hud’ til, at danskerne regelmæssigt tjekker huden for mistænkelige modermærker. Især mænd kan blive bedre til at holde øje.

Få tips til, hvordan du holder øje med dine modermærker på www.tjekdinhud.nu

Hver uge dør fem danskere af modermærkekræft. Tre af dem er mænd. Men modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Derfor går Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dermatologisk Selskab ud med det vigtige budskab: Tjek din hud.

-Overlevelsen efter modermærkekræft kan forbedres, hvis modermærkekræft opdages tidligt. Med ’Tjek din hud’-kampagnen minder vi danskerne om at tjekke huden regelmæssigt. Kampagnen informerer også om, hvordan man kan tjekke sin hud, og hvad man skal holde øje med, siger Lone Skov, der er professor og medlem af bestyrelsen i Dansk Dermatologisk Selskab.

Især mændene kan have brug for en kærlig påmindelse

I en ny undersøgelse af danskernes erfaringer med modermærketjek, angiver 88 pct. af de adspurgte mænd, at det er vigtigt at tjekke sin hud for mistænkelige modermærker. Alligevel er det kun hver tredje mand, der tjekker sin hud mindst hver 3. måned. For kvinder gælder det, at lidt over halvdelen tjekker deres hud regelmæssigt.

Man kan gøre meget for at huske både sig selv og de mænd, man kender, på at få tjekket huden:

- Vi ved, at lidt færre mænd end kvinder får modermærkekræft, men alligevel dør flere mænd af sygdommen. Vi skal som kærester, venner og familiemedlemmer huske hinanden på at tjekke huden regelmæssigt. Og vi skal hjælpe hinanden med at tjekke de steder på kroppen, der kan være svære at se selv, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Han understreger, at hvis man finder et mistænkeligt modermærke, så er det vigtigt komme til lægen.

På kampagnesiden www.Tjekdinhud.nu kan du finde gode råd og vejledning til, hvad du skal holde øje med, og hvordan du tjekker din hud.