Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Trafikstøj gør os mindre aktive

26-07-2017
Hvis man dagligt udsættes for trafikstøj, er der mindre chance for, at man dyrker motion. Det viser ny forskning, som kan være med til at forklare, hvorfor trafikstøj øger risikoen for kræft og andre alvorlige sygdomme.

Vi er mindre tilbøjelige til at dyrke motion, hvis vi udsættes for trafikstøj - det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse

Jo mere trafikstøj man dagligt er udsat for, jo mindre er sandsynligheden for, at man dyrker motion. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har fulgt 53.555 danskeres motionsvaner.
Forskerne har undersøgt, om deltagerne dyrkede sport i fritiden. Resultaterne viste, at allerede da studiet startede i 1993, havde de, der var udsat for meget trafikstøj, mindre sandsynlighed for at dyrke sport end andre. 

Som årene gik, havde de støjplagede deltagere, som dyrkede motion da studiet startede, 12 pct. større sandsynlighed for at stoppe den gode vane for hver 10 decibel mere de var udsat for. Og sandsynligheden for at begynde at dyrke sport blandt de inaktive var 8 pct. lavere blandt de støjplagede – igen for hver 10 decibel højere, støjen blev. 

– Der er endnu mange ubesvarede spørgsmål omkring, hvordan støj påvirker vores helbred negativt. Lavere fysisk aktivitet kan være en af forklaringerne på, hvorfor trafikstøj tidligere har vist at øge risikoen for en række alvorlige sygdomme, såsom diabetes, kræft og hjerte-kar sygdomme, siger Nina Roswall. Hun er post doc i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og har stået bag den nye undersøgelse. 

Forskerne undersøgte også, om togstøj påvirker sandsynligheden for at være fysisk aktiv, men her fandt de ingen sammenhæng. 

Støj giver dårlig søvn
I forsøget har forskerne taget højde for så mange faktorer som muligt, der kan påvirke resultaterne – blandt andet deltagernes sociale og økonomiske status. Konklusionen er, at der er en direkte sammenhæng, så jo mere støj deltagerne boede i, jo mindre sandsynlighed havde de for at dyrke motion. 

Selv om man altså efterhånden har et billede af, at det påvirker vores helbred negativt at bo nær trafikstøj, ved forskerne ikke helt hvorfor. Tidligere forskning har peget på, at støjen forstyrrer vores søvn og på den måde forstyrrer produktionen af hormoner, der både styrer vores sult og appetitregulering. Samtidig er det vist, at mennesker, der sover dårligt, har lavere sandsynlighed for at dyrke motion. 

– På den måde hænger resultaterne godt sammen. Hvis man ikke dyrker motion og samtidig spiser mere, fordi man sover dårligt, er det begge faktorer, der øger risikoen for nogle af de sygdomme, der tidligere er forbundet med trafikstøj, siger Nina Roswall. 

Forskning har tidligere vist, at vores omgivelser har en betydning for vores sandsynlighed for at dyrke motion – om man eksempelvis har adgang til grønne områder. Nu kan forskerne altså føje trafikstøj til listen. 

– Jo mere viden, vi har om, hvordan trafikstøj påvirker os, jo bedre. For det kan være vejen til at forebygge nogle af de sygdomme, som støjen kan føre med sig, siger Nina Roswall. 

 

Resultaterne er offentliggjort her: Roswall N et al.: Residential exposure traffic noise and leisure-time sports – a population-based study. International Journal of Hygiene and Environmental Health, online 27 May 2017

Læs mere om forskningen hos Kræftens Bekæmpelse