Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Trods corona-krise: Kontakt lægen ved symptomer på kræft

27-03-2020
Ændret afføring, uforklarlige blødninger, længerevarende hoste og uforklarligt vægttab. Tøv ikke med at kontakt lægen, hvis du oplever tegn på kræft, siger Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse opfordrer alle til at kontakte lægen, hvis man oplever symptomer, der kan være tegn på kræft. Foto: Colourbox

Hvert år får knap 45.000 danskere en kræftdiagnose. Kræft behandles mest effektivt, når det opdages tidligt, og derfor er det vigtigt, at du reagerer hurtigt på symptomer, som kan være kræft. Også i en corona-tid.

I dagspressen fortæller Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Selskab for Almen Medicin og Danske Patienter om en tendens med, at færre danskere med alvorlige sygdomme som eksempelvis hjertelidelser og tegn på kræft henvender sig. Organisationerne melder, at langt de fleste henvendelser for tiden handler om ny coronavirus.

Janne Bigaard opfordrer alle til at kontakte lægen ved kræftmistanke. Også selvom du måske oplever, at det ikke føles akut - eller du ikke har direkte smerter. Foto: Tomas Bertelsen

I Kræftens Bekæmpelse kan overlæge Janne Bigaard sådan set godt forstå, at danskerne tøver med at kontakte sundhedsvæsnet, hvis det ikke handler om corona. Det kan nemlig være et udtryk for, at de ønsker at gøre plads til patienter smittet med corona. Men, siger Janne Bigaard:

Udskyd ikke dit opkald til lægen

- Vi kan desværre ikke sætte kræft på pause. Jeg vil derfor opfordre til, at man ikke udskyder sit opkald til lægen, hvis man eksempelvis går og er bekymret, fordi man har symptomer på noget, der måske kan være kræft. 

Janne Bigaard opfordrer alle til at kontakte lægen ved kræftmistanke. Også selvom du måske oplever, at det ikke føles akut - eller du ikke har direkte smerter.

Men hvad er det så, danskerne skal være særligt opmærksomme på?

- Både de specifikke og de uspecifikke symptomer på kræft, siger Janne Bigaard.

Disse symptomer skal du være opmærksom på:

Symptomer på kræft

- Det er nemmere at opdage en knude, en uforklarlig blødning eller et modermærke, der forandrer sig – end at ens almentilstand ændrer sig. Måske har man gennem noget tid været hæs eller haft en hoste, der bliver værre og værre, eller man taber sig uforklarligt, forklarer hun.

Vær særligt opmærksom i denne tid, hvor vi kan have tendens til at udskyde eller negligere symptomer på grund af corona

Janne Bigaard, overlæge

Der kan også være en række andre symptomer, der kan være tegn på kræft. Det er derfor afgørende, at man reagerer og kontakter sin læge for at få det undersøgt, hvis man oplever forandringer ved sin krop, der ikke kan forklares.

- Vær særligt opmærksom i denne tid, hvor vi kan have tendens til at udskyde eller negligere symptomer på grund af corona, siger Janne Bigaard.

Sundhedsvæsenet udreder og behandler stadig for kræft

Heller ikke i sundhedsvæsenet er kræft sat på pause.

Hospitalerne tilbyder alle nødvendige undersøgelser for kræft og kræftbehandling, og reglerne for den maksimale ventetid til kræftbehandling gælder trods corona.

Disse symptomer skal du være opmærksom på:

Det er vigtigt at være opmærkom på både de specifikke - og de mere uspecifikke symptomer på kræft. Læs mere her om syptomer, der kan være kræft:

Symptomer på kræft

Og læs her om de 7 tegn på kræft:

Kontakt din læge - hvis du oplever et af de 7 tegn på kræft

OBS:
Dine symptomer behøver ikke være tegn på kræft
Har du en mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte din læge. Det er vigtigt at blive undersøgt grundigt, så du kan slippe mistanken eller blive behandlet, hvis der er tale om kræft. 

Næsten alt, der kan være symptomer på kræft, kan ligeså godt være symptomer på noget andet.

Har du brug for rådgivning?

Kræftens Bekæmpelses rådgivere sidder klar til at rådgive dig omkring kræft, symptomer på kræft og livet med kræft.

Kræftlinjen: 80 30 10 30

Åbningstider: Hverdage kl. 9-21 og weekenden kl. 12-17