Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Unge kræftpatienter i nyt fortællerkorps

27-09-2018
Hvordan er det at få kræft som ung? Og hvordan er man en god ven til en ung med kræft? I et nyt projekt vil Ung kræft i Kræftens Bekæmpelse uddanne tidligere unge kræftpatienter til at blive en del af et ’Fortællerkorps’. De skal holde oplæg på ungdomsuddannelser og klæde eleverne bedre på til at møde en ung med kræft.
Clara Marie Mølgaard Tams Ung kræft fortællerkorps

Clara Marie Mølgaard Tams fik konstateret brystkræft, da hun var 20 år og er med i Ung kræfts nye fortællerkorps. Privatfoto

Unge kræftramte føler sig ofte ensomme. Nogle bliver isoleret fra deres venner og sociale liv på grund af lange indlæggelser, mens andre er nødt til at afbryde et uddannelses- eller ansættelsesforløb. Skal jeg dø? Bliver jeg rask? Kan jeg få børn? En stor del af de unge går med deres tanker alene. De oplever ofte, at deres venner trækker sig fra dem, når de får konstateret kræft. Det vil Ung kræft gøre noget ved.

Med en bevilling på 430.000 kroner fra TrygFonden vil Ung kræft uddanne tidligere unge kræftpatienter til at holde oplæg på ungdomsuddannelser i Region Hovedstaden.

- Unge pårørende skal oplyses, så de har redskaberne til at bakke hinanden op, når en klassekammerat bliver ramt af kræft – eller en anden sygdom for den sags skyld. De skal klædes på, så de ikke er bange for at stille spørgsmål og hjælpe, siger Signe Thydal, projektleder i Ung kræft.

Ung til ung

De frivillige i Fortællerkorpset kommer til at tale direkte til deres jævnaldrende. En af dem er 22-årige Clara Marie Mølgaard Tams, som fik konstateret brystkræft, da hun var 20 år og i fuld gang med sit andet sabbatår.

Jeg vil gerne vise et ærligt billede af, hvordan det er at få kræft. Jeg er ikke bange for at vise, hvordan jeg så ud, da jeg var skaldet, eller hvordan jeg ser ud uden mine bryster.

Clara Marie Mølgaard Tams

- Det her projekt er bare så vigtigt. Vennerne skal vide, hvordan de kan hjælpe bedst. Jeg blev overrasket over mine venners reaktioner, da jeg fik kræft. Nogle af dem, som jeg havde regnet med, trak sig. Mens flere af de perifere venner meldte sig på banen med det samme. Og de er guld værd. De er gode til at snakke og spørge – også om det der er svært, siger Clara og fortsætter.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at vennerne tør snakke med mig om bange tanker og død. Men nogle gange vil jeg også bare gerne tale om noget andet end kræft. Jeg er jo ung og meget mere end min sygdom. Jeg vil gerne snakke om fyre, grine og hygge mig.

Et ærligt billede

Clara har blogget undervejs i sit sygdomsforløb på lavendelblomsten.com. Her deler hun hudløst ærligt ud af sine tanker, men også billeder af sig selv. Og dem vil hun bruge i sit oplæg.

- Jeg vil gerne vise et ærligt billede af, hvordan det er at få kræft. Jeg er ikke bange for at vise, hvordan jeg så ud, da jeg var skaldet, eller hvordan jeg ser ud uden mine bryster.

Clara fortsætter og fortæller, at hun selv får meget ud af at fortælle sin historie:

- Hver gang jeg fortæller min historie, får jeg bearbejdet mit sygdomsforløb lidt mere. Det fede er også, at jeg ikke kan sige noget forkert, for det er min historie, og det er mig, der kender den bedst.

Fortællerkorps
  • Fortællerkorpset er et tilbud til ungdomsuddannelserne i Region Hovedstaden, men vil også være til stede på relevante folkemøder, messer og festivaler i regionen. Projektet løber fra oktober 2018 til december 2019, hvor en evaluering skal vise, om projektet skal udrulles til flere steder i landet.
  • De frivillige inviteres til en uddannelsesweekend, hvor de bliver klædt på til arbejdet. De skal lære, hvad det vil sige at holde et godt og struktureret oplæg, hvordan de får deres budskaber bedst igennem og ikke mindst få teknikker til at lægge en dæmper på den nervøsitet, der kan opstå, når de står foran eleverne.
  • Vil du vide mere, eller ønsker du at få besøg af en ung kræftramt, så kontakt Ung kræft på telefon 3525 7472 eller mail ungkraeft@cancer.dk