Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Unge med kræft deler deres historier: Fortællerkorps over hele landet

28-02-2020
Ung kræft har siden 2018 haft et Fortællerkorps bestående af unge nuværende og tidligere kræftpatienter. De er blevet booket af uddannelsesinstitutioner til at sætte en dialog i gang om kræft og ungdomsliv. Projektet er så stor en succes, at det nu er bredt ud til hele landet.
Ung kræfts Fortællerkorps er klar til at komme ud og fortælle om kræft og ungdomsliv. Foto: Viktor Hansen

Ung kræfts Fortællerkorps er klar til at komme ud og fortælle om kræft og ungdomsliv. Foto: Viktor Hansen

- Jeg er nødt til at trække mig. Det hele kom lidt for tæt på, lyder det fra en af pigerne.

Der triller tårer ned af hendes kinder. Hun tørrer dem væk med et stykke papir, hanker op i sig selv og siger:

- Nu, er jeg klar igen.

Hun går ind til de andre deltagere. De har fået til opgave at skære hele deres kræftforløb ned til én sætning.

Vi er i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning i Odense, hvor 16 unge er ved at lære at fortælle, hvordan det er at få kræft som ung. De har meldt sig til Ung kræfts Fortællerkorps, der startede sidste år som et forsøg og nu er blevet landsdækkende. Fortællerne kan bookes til at komme ud på eksempelvis uddannelsesinstitutioner, hospitaler og arbejdspladser i hele Danmark.

Og nu er de unge ved at blive klædt på til at stå foran et publikum og tale om, hvad de har været igennem. Det kan måske lyde fjollet, at de skal lære at fortælle deres egen historie, for hvem kender den bedre end de unge selv? Men i løbet af weekenden skal de finde ind til kernen: Hvad er min historie? Hvad er mit budskab?

Læs en kort præsentation af alle fortællerne på Ung kræfts hjemmeside:

Mød fortællerne

Hakon Elliott Mogensen fra virksomheden Forvandlende Fortællinger står for undervisningen af de unge. Det var også ham, som underviste fortællerne i pilotprojektet.

- De fleste har fortalt deres historie mange gange, men vi arbejder med den på en anden måde. Én øvelse er at få dem til at fortælle deres historie på kortere og kortere tid. Jeg guider dem og til sidst, står de tilbage med én sætning, som er udgangspunktet for deres historie, fortæller Hakon og tilføjer:

- Publikum skal kunne tage noget med, når de hører fortællingerne. Derfor er det vigtigt, at de unge ved, hvad det er for en læring, de gerne vil give videre. Når det sker, går historierne fra at være en kronologisk genfortælling af et sygdomsforløb til en fortælling om, hvad de har lært. Det er livsvisdom, og det kan andre lære noget af.

Ung kræft har grupper for unge, som har eller har haft kræft:

Find din nærmeste gruppe 

Seje Charlie som er kommet til Odense direkte fra strålebehandlingen. Han vil det her! Foto: Viktor Hansen

Charlie og Emma er med
I løbet af weekenden bliver minder gravet frem, og de unge fortæller deres historie igen og igen.

Det er udfordrende.

Frustrerende til tider.

Nogle gange bliver der grint. Andre gange kommer tårerne frem. Der er plads til alle følelser.

To af de unge, som er med i weekenden, er 31-årige Charlie Johansen og 23-årige Emma Katrine Bjerre Christiansen.

Emma er færdigbehandlet, mens Charlie kom direkte fra strålebehandlingen til weekenden i Odense.

Charlie fortæller, at han var meget nervøs, inden han kom. Det er nervepirrende at skulle tilbringe en hel weekend med mennesker, man aldrig har mødt før, siger han. 

- Jeg kan mærke, at den sitrende fornemmelse i kroppen dukker op indimellem. Og så ryster hænderne lige. Men det er at fedt at arbejde med sin historie, fortæller Charlie og tilføjer:

- Jeg er her for at blive bedre til at tale foran mennesker og stå på en scene. Det er faktisk noget, jeg er meget nervøs for. Inden jeg blev syg, kunne jeg aldrig have forestillet mig at have meldt mig til sådan noget her, men kræften har ændret mig. Nu tager jeg lidt flere chancer og udfordrer mig selv.

Emma har meldt sig, fordi hun vil forsøge at bruge sit kræftforløb til noget positivt.

- Jeg vidste med det samme, at dét her skulle jeg. Jeg har i tiden efter min sygdom forsøgt at finde ud af, hvordan jeg kan tage sygdommen med videre på en god måde, og da jeg virkelig holder af at fortælle, tøvede jeg ikke et sekund med at søge om at komme med i Fortællerkorpset.

- Det er vildt svært at være ven til en, som er alvorligt syg. Men man kan næsten ikke sige eller gøre noget forkert, siger Emma. Foto: Viktor Hansen

Venner betyder alt
Charlie og Emma fortæller, at de glæder sig til at komme ud og tale om, hvordan man kan være der for sin kræftsyge ven.

- Nogle af mine venner overraskede mig positivt, da jeg blev syg. De var der virkelig for mig. Men en del af dem, jeg havde regnet med, bakkede ud. Jeg vil gerne fortælle, at man skal være der for sine venner, også selvom det er svært. Man skal spørge og lytte – ikke kun i sygdomsperioder, men altid, fortæller Charlie. Han tilføjer:

- Giv et kram i stedet for en kold skulder. Det føles så meget bedre.

Emma oplevede også venner, som trak sig. De vidste ikke, hvad de skulle sige.

-  Jeg ved godt, at det er vildt svært at være ven til en, som er alvorligt syg. Men man kan næsten ikke sige eller gøre noget forkert. Nogle af mine venner var gode til bare at dukke op på hospitalet. De spurgte ikke, om de måtte komme, for hvis de havde gjort det, havde jeg bedt dem om at blive hjemme og undskylde med, at jeg var for dårlig til at få besøg.

Hvad nu hvis de spørger om noget, jeg aldrig har tænkt over. Man må spørge mig om alt, men jeg kan da godt tænke, at hvad gør jeg, hvis jeg får en klump i halsen

Charlie Johansen, 31 år, ny fortæller

Plads til tunge og lette spørgsmål
Charlie og Emma er spændte på, hvilke spørgsmål de vil få fra publikum.

Ung kræfts erfaring er, at der bliver spurgt ind til både lette og tunge emner. Nogle spørger, om kræften har forandret fortællernes syn på livet, og om de har skrevet testamente. Andre vil gerne vide, hvordan de fortalte, at de havde fået kræft til familie og venner. Og så er der dem, som har brug for helt konkrete råd til, hvordan de kan støtte en ven med kræft.

- Hvad nu hvis de spørger om noget, jeg aldrig har tænkt over. Man må spørge mig om alt, men jeg kan da godt tænke, at hvad gør jeg, hvis jeg får en klump i halsen, siger Charlie.

Bifald og eftertanke
Weekenden slutter med, at alle går på scenen og deler deres historie. Nogle kan den udenad. Andre går i stå undervejs, og gør man det, får man et ekstra bifald. Der bliver jublet, der bliver tørret tårer væk, og der bliver grint.

Det har været en kæmpe rejse at nå her til. At overvinde nervøsiteten, at finde ind til kernen af sin historie og at turde sige nogle af sine tanker og oplevelser højt for allerførste gang.

- Det har været en meget intens weekend. Vi har grint, grædt og givet en masse krammere. Jeg er helt vildt stolt af min historie, og jeg glæder mig vanvittigt meget til at skulle dele den med en masse andre mennesker, slutter Emma.

Booking af Fortællerkorpset

Når man booker Ung kræfts Fortællerkorps, får elever/medarbejdere et unikt og personligt indblik i, hvordan det er at få kræft som ung. Der afsluttes med en spørgerunde, hvor man kan stille de spørgsmål, man har på hjerte. Ingen spørgsmål er for store eller små.

Book Fortællerkorpset ved at sende en mail til Ung kræft: ungkraeft@cancer.dk

Læs mere om Fortællerkorpset og mød fortællerne:

Ung kræfts hjemmeside