Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Otte gode råd: Sådan tager du den svære samtale om din behandling med din læge

27-03-2023
Hvad skal du være OBS på, når du skal til samtale med behandlende læge om din behandlingsplan? Få otte gode råd fra Marie Lawætz, psykolog og leder af Kræftlinjen.

Marie Lawætz er psykolog og leder af den telefoniske rådgivningslinje 'Kræftlinjen', som årligt rådgiver omkring 14.000 kræftpatienter, pårørende og fagfolk om kræft. Foto: Tomas Bertelsen

Det er overvældende for langt de fleste at blive kræftpatient. Den kendte hverdag ændrer sig, og de daglige rutiner og gøremål er skiftet ud med lægesamtaler, undersøgelser, blodprøver og meget mere. Mange bliver også rigtig kede af det - og måske angste for de mulige konsekvenser, kræftsygdommen kan have for deres liv. Man skal passe på sig selv, forstå systemet og egne reaktioner – og også finde overskud til at passe på andre omkring sig.

Midt i den nye, svære hverdag som kræftpatient, skal man også finde overskud til at sikre sig, at ens patientrettigheder overholdes

Marie Lawætz, psykolog og leder af Kræftlinjen

Pressen har i den senest tid kunne afdække, at de maksimale ventetider på Mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital og i Region Hovedstaden er blevet overskredet. Sundhedsminister Sophie Løhde har i den forbindelse iværksat en genopretningsplan af kræftområdet, som Kræftens Bekæmpelse bakker op om.

Sagen bekymrer  

Men presseomtalerne har skabt utryghed blandt kræftpatienterne, det mærker man på Kræftlinjen, fortæller Marie Lawætz.

- Det er vigtigt, at man er klædt godt på til sin samtale med den behandlende læge og aktivt spørger ind til, om ens patientrettigheder kan overholdes. Mit råd er derfor blandt andet, at man forbereder sig godt inden den svære samtale og medbringer en pårørende, der kan lytte med, siger Marie Lawætz.

Forneden kan du læse hendes otte konkrete råd til, hvordan patienter bedst forbereder sig og gennemfører samtalen med lægen om behandlingsforløb.

Sådan tager du den svære samtale om dit behandlingsforløb - 8 gode råd
  1. Sørg for at samtalen finder sted på hospitalet og ikke telefonisk. Du vil få mange informationer om dit behandlingsforløb, som er nemmere at forstå, når man sidder ansigt til ansigt med lægen.
  2. Det er en rigtig god ide at have en pårørende med til samtalen med lægen, som du kan tale med bagefter.
  3. Forbered dig på samtalen hjemmefra. Skriv ned hvilke spørgsmål, du vil have svar på. Det kan være om der er bivirkninger, hvor længe, du skal være i behandling, hvor du kan få rådgivning og støtte og meget mere. Noter svarene undervejs – eller bed din pårørende gøre det. Du kan også optage samtalen, så I har mulighed for at høre den senere. 
  4. Sørg for at bede lægen om en klar plan for dit behandlingsforløb – med tidsangivelser. Du har patientrettigheder, som skal overholdes i forhold til ventetider.
  5. Få navn og telefonnummer på en kontaktperson, som du kan ringe til, hvis der er noget, du kommer i tvivl om undervejs. Vigtigt: der findes ingen dumme spørgsmål – reager på din tvivl og søg svar – også selvom lægen eller sygeplejersken virker travle.
  6. Spørg åbent ind til om din behandlingsplan overholder de maksimale ventetider. Hvis svaret er nej, så skal du insistere på behandling på andet hospital, anden region eller i udlandet. Kontakt en patientvejleder, hvis hospitalet ikke kan sikre dine patientrettigheder. Du kan også ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30 – vi kender reglerne og kan vejlede dig.
  7. Er du usikker efter samtalen, fordi der er ting, du ikke forstår eller noget i dit behandlingsforløb, der ikke hænger sammen, så tag fat i din kontaktperson fra hospitalet.
  8. Det kan også være godt at få rådgivning og støtte til nogle af de psykiske reaktioner, du kan få undervejs i dit forløb. Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivning og støtte til dig og din familie – find alle vores rådgivningstilbud på www.vi-hjælper.dk eller ring til Kræftlinjen 80 30 10 30.
  Maksimale ventetider på behandling

Midt i den nye, svære hverdag som kræftpatient, skal man også finde overskud til at sikre sig, at ens patientrettigheder overholdes.

Da kræft kan være en livstruende, akut sygdom, har alle kræftpatienter nemlig via kræftpakkerne lovsikrede patientrettigheder for, hvor længe man maksimalt må vente på sin operation. Det kaldes for maksimale ventetider - og de skal overholdes, fordi man ellers kan risikere, at kræften kan sprede sig til andre steder i kroppen, mens man venter.

Hvis kræften spreder sig, kan overlevelseschancerne forringes - og det kan for nogle kræftpatienter med visse typer af kræft, betyde, at kræften blive uhelbredelig. 

Læs mere om dine rettigheder

Pakkeforløb og ventetider

Læs mere om kræftsagen fra Aarhus og Kræftens Bekæmpelses holdning til den på vores hjemmeside:

Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt at få undersøgt hele kræftområdet