Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Vildledende markedsføring lokker de unge i solarium

21-01-2020
Der bør indføres en 18-års aldersgrænse for brug af solarium – en lovgivning, som langt de fleste vesteuropæiske lande har indført, skriver Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne i dette debatindlæg.

Solarier øger risikoen for kræft. Foto: Colourbox

Forestil dig, at du er ung og udødelig. Du ved måske godt, at solariebrug øger risikoen for kræft – en gang langt ude i fremtiden. Du går i solarium og inden du lægger dig i boksen, der bader din hud i kraftig uv-stråling, møder du information, der fortæller, at solarium faktisk er sundt: ”Tag sol her og gør din krop en tjeneste” eller ”Tag mere sol for at forebygge kræft”. Så gør du måske alligevel noget godt for dig selv ved at gå i solarium? Det korte svar er nej!

Det er yderst problematisk, hvis man som solariebruger dermed misledes til at tro, at solariebrug har flere fordele end ulemper, når sandheden er den stik modsatte

Peter Dalum, Projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne

Sundhedsanprisninger giver falsk tryghed

Ovenstående er desværre ikke tænkte scenarier. Disse eksempler på misinformation er blot to af dem, der blev fundet, da Kræftens Bekæmpelses frivillige i foråret 2019 tjekkede den information, man møder, når man går ind i et solcenter. Frivillige besøgte 159 solcentre fordelt på 13 af landets kommuner, og resultatet var nedslående. I cirka hver tredje af centrene finder man plakater og foldere, der markedsfører solariebrug som sundt. Solariebranchen har dygtiggjort sig i at oplyse om diverse ”sundhedsgevinster” ved solarie -  om alt fra ’øget indre velvære’ til ’opfyldte D-vitamindepoter’ og ’forebyggelse af kræft’. De glemmer bare ofte at fortælle, at de påståede sundhedsgevinster - sande eller ej - slet ikke kan måle sig med de alvorlige negative konsekvenser for helbredet, som den kunstigt fremstillede uv-stråling øger risikoen for. Det er yderst problematisk, hvis man som solariebruger dermed misledes til at tro, at solariebrug har flere fordele end ulemper, når sandheden er den stik modsatte.

Unge er særligt udsatte – både over for uv-stråling og misledende markedsføring

Solariebrug er kræftfremkaldende. Punktum. Det øger risikoen for hud- og modermærkekræft, og det er særligt skadeligt for børn og unge. Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år skyldes solarie. Modermærkekræft er en dødelig kræftform, hvis den ikke opdages i tide.

Unge mennesker er ikke dumme, men det er svært at bebrejde dem, at de ikke kan gennemskue de farlige konsekvenser ved solariebrug, når de inde i solcenteret kan blive overbevist om, at brug af solarium faktisk er sundt. Det kan være utrolig svært at navigere i sundhedsjunglen, hvor budskaber desværre kan pege i vidt forskellige retninger. Særligt når man er ung og udødelig.

Foto: Peter Dalum, Projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne

Solarium hører desværre ikke fortiden til

Mange har måske den opfattelse, at der ikke længere er nogen, der går i solarium. Men det er desværre forkert. Antallet af solariebrugere er faldet siden 2007, hvilket er fantastisk. Den positive udvikling er dog stagneret, og i de seneste seks år er der ikke færre besøgende i solcentrene. Blandt de 15-20-årige var der i 2018 stadig 14 pct., der gik i solarium. Mange starter med at gå i solarium i en tidlig alder. Blandt 15-20-årige nuværende og tidligere solariebrugere var to ud af tre under 16 år første gang, de gik i solarium. 20 pct. var under 14 år.

Politisk ansvar og handling nu!

Kræftens Bekæmpelses undersøgelse viste en masse problemer med solcentrene rundt om i landet. Det bør der rettes op på, og førsteprioriteten er at beskytte vores børn og unge. Hos Kræftens Bekæmpelser mener vi, at der bør indføres en 18 års aldersgrænse for brug af solarium – en lovgivning som langt de fleste vesteuropæiske lande har indført, efter at det i 2009 blev slået fast, at solariebrug med sikkerhed er kræftfremkaldende.

Samtidig bør det gøres dyrere at gå i solarium, og vi skal skærpe markedsføringsreglerne, så solariebrugere – unge som gamle – er helt bevidste om den risiko, de udsætter sig for, når de går i solarium. En sådan stramning af solarieloven ville ikke bare vise, at vi tager ansvar for vores unge – den ville også forebygge kræft.

(Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten 20. januar 2020)

Modermærkekræft og solariebrug
 • Jo yngre man er, jo farligere er solariebrug. Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 pct. Går du i solarium, før du fylder 35 år, øges risikoen med 59 pct.
 • 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
 • Modermærkekræft er den kræftform, der hyppigst rammer de 15-34-årige.
 • Hvert år konstateres omkring 2.300 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark. Ca. 285 dør af modermærkekræft årligt.
 • Solarieforbrug estimeres som årsag til hhv. 8 pct. og 13 pct. af alle tilfælde af modermærkekræft hos mænd og kvinder.
Om rapporten ”Solarievaner blandt 15-20-årige 2018”

Rapporten er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Rapporten kortlægger solariebrug blandt danske unge i alderen 15-20 år i 2018. Rapporten belyser blandt andet:

 • Andelen af unge solariebrugere
 • Debutalder for solariebrug
 • Holdninger til en 18 års aldersgrænse for solariebrug.

Undersøgelsen er baseret på en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.000 unge i alderen 15-20 år. Data er nationalt repræsentativt i forhold til køn, alder og region. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i oktober-november 2018 af analysebureauet Voxmeter.

Rapporten viser blandt andet, at:

 • 35 pct. af 15-20-årige har prøvet at gå i solarium, og 14 pct. har været i solarium mindst én gang i løbet af det seneste år.
 • 64 pct. af nuværende og tidligere solariebrugere var under 16 år første gang, de var i solarium. 20 pct. var 10-13 år.
 • 62 pct. af 15-20-årige mener, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for solariebrug.

 

Rapporten kan læses her:
Solarievaner blandt 15-20-årige 2018

5 myter om solariebrug

Der findes mange myter om solariebrug, og herunder finder du svar på nogle af de mest almindelige:

1) ”Det er en god idé at forberede kroppen på sydens sol ved at gå i solarium inden”

Falsk. Det anslås, at den farve, man får fra solariet, beskytter huden ligeså meget, som hvis man brugte en solcreme med faktor 2-4. Det vil sige, at det er en meget begrænset beskyttelse. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. Sammenholdt med den øgede risiko for modermærkekræft, som selve solariebesøget giver, er forbruning i solariet altså ikke den minimale ekstra beskyttelse værd. 

2) ”Solariebrug er kun farligt, hvis du bliver solskoldet”

Falsk. Uv-strålingen fra solarier er så kraftig, at det er dokumenteret, at den også er skadelig, selvom du ikke solskoldes.

3) ”Solariebrug er særligt skadeligt for børn og unge”

Sandt. Solariebrug er skadeligt for alle, men børn og unge er særligt udsatte, fordi deres krop er under udvikling. Går du i solarium, øges din risiko for modermærkekræft med 20 pct. Men går du i solarium, før du fylder 35 år, er din risiko øget med 59 pct.

4) ”Man skal bruge solarium for at få nok D-vitamin”

Falsk. Solarier udsender kunstig fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for udvikling af hud- og modermærkekræft. Solarium er aldrig en sund kilde til D-vitamin, for det skader huden mere, end det gavner. Derfor fraråder vi solarium som kilde til D-vitamin.

5) ”Solariebrug er ikke farligt, hvis man kun bruger det sjældent”

Falsk. Selv hvis du bruger solarium sjældent, har du en øget risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft.