Gå til sygdomsliste

Om nyrebækkenet og urinlederne

Nyrebækkenet er den tragtformede del, hvor urinen samles fra nyren og ledes videre via urinlederne ned til blæren.

Nyrebækkenet og urinlederne kaldes de øvre urinveje. De nedre urinveje består af blæren og urinrøret.

Nyrerne ligger på hver sin side af rygsøjlen, opadtil bagest i bughulen. Nyrerne regulerer koncentrationen af en række stoffer i organismen og udskiller kroppens affaldsstoffer og væske.

Derudover danner nyrerne hormoner, som regulerer blodtrykket og dannelsen af røde blodlegemer. Nyrerne bidrager også til D-vitamins funktion i kroppen.

Der løber cirka en liter blod gennem nyrerne hvert minut. Når blodet løber gennem nyrerne, bliver det filtreret og renset for affaldsstoffer og derefter sendt rent tilbage i kredsløb i kroppen.

Affaldsstofferne bliver udskilt i den filtrerede væske, der bliver til urin. Urinen bliver ført gennem nyrebækkenet videre gennem urinlederen ned til blæren. Herfra føres urinen gennem urinrøret ud af kroppen.

Illustration af nyrer, binyrer, nyrebækken, urinleder og blære.

Her ses nyrer, binyrer, nyrebækken, urinleder og blære. Nyrebækkenet er den tragtformede del, hvor urinen samles fra nyren. Urinlederen er det lange, rørformede system, som ender i blæren.

Hvordan opstår nyrebækken- og urinlederkræft?

Nyrebækken- og urinlederkræft opstår i slimhinden (urothelet), som dækker indersiden af nyrebækkenet og urinlederne. Det er den samme type celler, som dækker slimhinden i blæren, så kræft i nyrebækkenet har som udgangspunkt samme karakter og opførsel som kræft i urinblæren (blærekræft).

Når cellerne giver sig til at vokse ukontrolleret i et område af nyrebækkenet og urinlederne, dannes der en knude, som på sigt kan udvikle sig til en kræftknude.

Nyrebækkenkræft kan vokse uden for nyren og sprede sig gennem blod- og lymfesystemet. Derved kan man få kræftknuder (metastaser) andre steder i kroppen. Der kan være stor forskel på, hvor aggressiv kræften er hos den enkelte.

Nyrekræft og kræft i nyrebækkenet er to forskellige sygdomme

Vær opmærksom på, at nyrebækkenkræft og nyrekræft er to vidt forskellige sygdomme, der kræver forskellige behandlinger.

Nyrekræft opstår i selve nyrevævet, mens nyrebækken- og urinlederkræft opstår i slimhinden og derfor har flere lighedspunkter med blærekræft.

Læs mere:

Nyrekræft

Blærekræft

Læs alt om nyrebækken- og urinlederkræft

Nyrebækken- og urinlederkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.