Det mener Kræftens Bekæmpelse om PFAS
Kræftens Bekæmpelse mener, at brug af alle PFAS-stoffer bør forbydes. Nogle af de såkaldte ’evighedskemikalier’ er under væsentlig mistanke for at øge risikoen for kræft i bl.a. nyre og testikler. Der er desuden brug for mere forskning for at belyse risikoen for kræft bedre.
PFAS er betegnelsen for en meget stor gruppe menneskeskabte kemikalier. Alle stofferne er meget svære at nedbryde. De hober sig op i naturen og i vores kroppe, og de har en lang række dokumenterede og mistænkte sundhedsskadelige konsekvenser.
Stofferne deles op efter deres farlighed og deres kemiske egenskaber. De tidligere mest brugte PFAS-stoffer er PFOA og PFOS. Det er i 2023 vurderet, at PFOA-stofferne kan øge risikoen for kræft i nyre og testikler hos mennesker [1-5]. PFOS-stofferne øger muligvis også risikoen for kræft [5-7] Det er ikke videnskabeligt dokumenteret, om de relativt små koncentrationer af PFOA og PFOS, der findes i miljøet i Danmark, herunder i mad og drikkevand, øger risikoen for kræft hos mennesker.
Risikoen for, at mennesker kan få kræft på grund af andre PFAS-stoffer er endnu dårligt belyst i forskningen, men stofferne kan på grund af kemiske ligheder potentielt også være kræftfremkaldende. Andre kræftformer end de nævnte er også mulige, men forskning på området er mangelfuld [6,8,9].
Kræftens Bekæmpelse mener, at der er behov for mere forskning, så kræftrisikoen kan klarlægges i forbindelse med de mest udbredte typer PFAS. Kræftens Bekæmpelse mener desuden, at brug af alle PFAS-stoffer bør forbydes i Danmark.
Links:
Læs mere om de sundhedsskadelige virkninger af PFAS-stoffer på SST's hjemmeside Viden om PFAS
Kontakt presseteamet
Ønsker du udtalelser til pressen, kan du kontakte Kræftens Bekæmpelses pressetelefon på tlf.: 35 25 74 00