Kræftens Bekæmpelse mener, at der skal gøres en særlig indsats for de grupper af patienter, som klarer sig dårligst i sundhedsvæsenet. Alle skal have målrettet hjælp til at minimere risikoen for kræft, ligesom alle, der bliver ramt af kræft, skal tilbydes den bedste behandling og støtte.
Alle borgere har som udgangspunkt lige adgang til det danske sundhedsvæsen, men virkeligheden er mere kompleks. Borgerne møder op med forskellig baggrund, og deres forudsætninger for at bruge sundhedsvæsenet er derfor ikke ens.
Jo dårligere borgerne er stillet socialt set, jo højere sygelighed og dødelighed har de statistisk set.
Risikoen for kræft er større for socialt sårbare grupper samtidig med, at disse grupper har lavere sandsynlighed for at overleve kræftsygdommen.
Socialt sårbare er i mindre grad opmærksomme på alarmsymptomer for kræft, de søger ikke så ofte læge, når der er symptomer på kræft, og de deltager i mindre grad i screeningsprogrammer for kræftsygdomme.
Det betyder, at kræftsygdomme bliver opdaget senere. Sygdommen har derfor oftere nået at udvikle sig mere og er sværere at behandle.
Nogle af de faktorer, som har betydning for den sociale ulighed i sundhed, er uddannelseslængde, indkomst, beskæftigelsesforhold, boligforhold og etnicitet. Ulighed i sundhed opstår således også, før patienten møder sundhedsvæsenet.
Politikere skal derfor lave initiativer, som giver en bedre sundhed. Det kan være ved at forebygge rygning og sikre, at flere deltager i screenings- og vaccinationsprogrammer.
På den måde kan de dårligst stillede i sidste ende leve længere.
Kræftens Bekæmpelse mener, at ingen skal stå alene med kræft, og at alle patienter og pårørende ramt af kræft skal have tilbud om rådgivning og støtte.
Behovet for støtte er individuelt, og der skal ydes en ekstra indsats for dem, der har særlige behov.
På cancer.dk kan du læse mere om, hvordan man kan forebygge kræft:
Kræftens Bekæmpelses anbefalinger om forebyggelse af kræft er baseret på de europæiske kræftråd:
Sundhedsstyrelsen arbejder med ulighed i sundhed. Her kan du læse om projekter, som skal udvikle og afprøve metoder til at skabe større lighed i sundhed:
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17