Skip navigation

Barrierer for screening for livmoderhalsen for kvinder i aldersgruppen 30-50 år

Hver fjerde kvinde, der inviteres til screening for livmoderhalskræft (aldersgruppen 23-65 år), tager ikke imod tilbuddet. Derfor har Kræftens Bekæmpelse i en undersøgelse afdækket de 30-50-åriges barrierer for at deltage.

Hver fjerde kvinde tager ikke imod tilbud

Hvert år får cirka 380 kvinder konstateret livmoderhalskræft og cirka 100 dør af sygdommen. Disse tal har været støt faldende, ikke mindst siden screeningsprogrammet blev landsdækkende. Hver fjerde kvinde, der inviteres til screening for livmoderhalskræft (aldersgruppen 23-65 år), tager imidlertid ikke imod tilbuddet. Undersøgelser har vist, at cirka halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, ikke er blevet screenet regelmæssigt.

Kræftens Bekæmpelse har derfor i en undersøgelse afdækket de 30-50-åriges barrierer for at deltage i screening for livmoderhalskræft. Rapporten beskriver en række omstændigheder, der har betydning for kvindernes manglende deltagelse.

Et samspil af barrierer

Undersøgelsen viser, at kvinderne havde flere barrierer, og at disse var indbyrdes afhængige.

Screening for livmoderhalskræft havde kun lille eller ingen personlig relevans for dem. Den manglende relevans skyldtes i høj grad manglende eller mangelfuld viden om blandt andet HPV.

Kvinderne havde modtaget et eller flere invitationsbreve. De fleste gemte brevet – ofte i lang tid. De var således ikke som sådan afvisende over for at blive undersøgt, men fik det bare ikke lige gjort.

Barrierer for screening for livmoderhalskræft