Skip navigation

Holdning til HPV-vaccination

Kræftens Bekæmpelse foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre med døtre på 10-13 år for at kortlægge forældrenes holdning til HPV-vaccination. Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden. På trods af det er tilslutningen til HPV-vaccination faldet i Danmark de seneste år.

Faldende tilslutning

HPV-vaccinen forebygger de fleste tilfælde af livmoderhalskræft, forstadier til livmoderhalskræft og andre mere sjældnere kræftformer. HPV-vaccinen har siden 2009 været en del af børnevaccinationsprogrammet.

Tilslutningen til HPV-vaccination er faldet i Danmark de seneste år. Den faldende tilslutning hænger i høj grad sammen med den debat, der har været om HPV-vaccinen i medierne. Debatten har gjort mange forældre i tvivl om, hvorvidt de vil lade deres datter vaccinere mod HPV. Derfor har Kræftens Bekæmpelse i en spørgeskemaundersøgelse kortlagt forældres holdning til HPV-vaccination, samt hvad der ligger til grund for denne holdning.

Mange forældre er i tvivl

Undersøgelsen bekræfter, at mange forældre er i tvivl, om de vil lade deres datter HPV-vaccinere. Forældrenes tvivl skyldes hovedsageligt den debat, der har været i medierne om formodede bivirkninger af HPV-vaccinen. Mange forældre har ikke tiltro til, at vaccinen er sikker og gennemtestet og har ikke tiltro til myndighedernes udmelding om vaccinens sikkerhed og effekt

Holdning til HPV-vaccination