Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
I pejlemærket vil vi fokusere på indsatser, som mindsker den sociale ulighed i forhold til, hvem der får kræft. Vi vil også arbejde målrettet for, at flere får det mest optimale kræftforløb. Sidst men ikke mindst vil vi sikre, at foreningens egne aktiviteter samlet set retter sig mod hele befolkningen.
Den sociale ulighed i kræft stiger. Uligheden hindrer, at alle borgere får det fulde udbytte af de fremskridt, der i disse år opnås på kræftområdet. Det er uacceptabelt, og Kræftens Bekæmpelse vil gøre sit til at mindske den sociale ulighed i kræft.
Den sociale ulighed begynder allerede, før vi bliver født. Den vokser op gennem barndommen og ungdommen og varer ved, til vi dør. Vi ved, at uligheden findes i alle dele af kræftforløbet. Vi ved også, at det ikke alene er de allermest sårbare borgere, der mærker konsekvenserne af ulighed. Uligheden har et voldsomt tag i befolkningen. Det er de 20 procent i befolkningen med laveste indkomster, kort uddannelse, de der bor alene eller har anden etnisk baggrund, der klarer sig dårligst i kræftforløbet.
Intet sted på kloden er noget samfund lykkedes med at afskaffe ulighed. Vores mål er således heller ikke at fjerne uligheden i kræft, selv om vi kunne ønske det. Frem mod 2025 vil vi i pejlemærket bidrage til mindre ulighed i kræft ved at arbejde målrettet:
Intentionen er at igangsætte indsatser, som både på kort og længere sigt mindsker ulighed i kræft.
I pejlemærket har vi udvalgt de områder, hvor vi bedst kan bidrage til at mindske uligheden i kræft. Vi vil blandt andet fokusere på indsatser, som mindsker den sociale ulighed i forhold til, hvem der får kræft. Vi vil også arbejde målrettet for, at flere får det mest optimale kræftforløb. Sidst men ikke mindst vil vi sikre, at foreningens egne aktiviteter samlet set retter sig mod hele befolkningen.
Mange af årsagerne til ulighed i kræftforløbet skal findes på andre områder i samfundet end kræftområdet. Derfor vil Kræftens Bekæmpelse i pejlemærket arbejde for, at alle relevante interessenter engagerer sig i ulighedsdagsordenen i en alliance mod ulighed i sundhed.
Vi vil desuden løbende understøtte opmærksomhed på omfanget af social ulighed i kræft. I slutningen af perioden vil vi måle, om indsatsen i pejlemærket og i samfundet som helhed har haft en effekt og udpege de områder i kræftforløbet, der efter 2025 fortsat kræver en indsats, for at sikre mindre ulighed i kræft.
Kræftens Bekæmpelse og forskere ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har samlet viden om social ulighed i kræft i hvidbogen "Social ulighed i kræft i Danmark" (2019):
Vi har mulighed for at gøre noget ved uligheden på kræftområdet, men det kræver politisk vilje, skrev adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, blandt andet i et debatindlæg i Politikens Sundhedsmonitor den 4. januar 2022.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17