Gå til sygdomsliste

Om penis

Penis består af hud, muskler, nerver og mange blodkar. Inde i penis findes urinrøret, som fører urinen fra blæren og sæden fra testiklerne ud af kroppen.

Den kegleformede spids kaldes penishovedet (glans). Forhuden (præputiet) er en bevægelig dobbelt hudfold, der dækker penishovedet, medmindre forhuden er fjernet ved omskæring.

Urinrøret ender i spidsen af penishovedet.

Penishovedet og forhuden holdes indfedtet af såkaldt smegma, der består af afstødte hudceller og sekret fra fedtkirtler i huden på penishovedet og forhudens inderside.

Selve penisskaftet indeholder tre cylindriske svulmelegemer. To større (corpora cavernosa) i begge sider og et mindre (corpus spongiosum) midt på undersiden af penis. Penishovedet er en del af corpus spongiosum.

Svulmelegemerne indeholder muskelvæv med blodkar (kavernøst væv), der kan fyldes med blod under erektionen, så penis bliver stiv i forbindelse med seksuel aktivitet.

Roden af penis er inde i kroppen.

Peniskræft

Kræft i penis er meget sjældent. Kræft kan findes overalt på penis, men opstår oftest under forhuden eller på penishovedet. Hvis kræften bliver opdaget tidligt, er der gode behandlingsmuligheder.

Læs alt om peniskræft

Peniskræft – forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud