Gå til sygdomsliste

Hypofysehormon (medicinsk kastration) som behandling af prostatakræft

Man kan få undertrykt produktionen af testosteron ved at få indsprøjtninger med enten hypofysehormonstimulator (GnRH-agonister) eller hypofysehormon-blokker (GnRH-antagonister). Dette kaldes medicinsk kastration. De to slags præparater har samme effekt, men virker på forskellig måde.

Hvad er agonister og antagonister (blokker)?

GnRH-agonister: En agonist er et lægemiddel, der gives som depot hver 3. til 6. måned og virker ved at overstimulere hjernens signaler om hormonproduktion i testiklerne. Efter 14 dages behandling bryder signalvejen sammen, og hormonproduktion ophører.

GnRH-antagonister: Andre lægemidler virker ved at straks at blokere signalet til testiklerne, som derfor umiddelbart ophører med produktionen af mandligt kønshormon. Behandlingen gives som injektionsdepot hver måned.

Indsprøjtning med GnRH-agonister – indirekte hæmning af hypofysehormon

Målet med behandling med GnRH-agonister er at hæmme kroppens produktion af det mandlige kønshormon testosteron, som stimulerer prostatakræftcellerne.

Produktionen af testosteron reguleres af et område i hjernen, der hedder hypofysen, ved hjælp af det overordnede hormon (LH). Hypofysen vil imidlertid holde op med at producere LH, hvis der er en høj koncentration af GnRH hele tiden, så GnRH kan således indirekte forhindre produktionen af testosteron.

Behandlingen har været brugt mod udbredt prostatakræft i snart 50 år.

Behandlingen består af indsprøjtninger med 3-6 måneders mellemrum, og virkningen indtræder inden for et par uger.

Inden behandlingen med GnRH-agonister udmatter produktionen af testosteron, vil den i en periode medføre en overstimulering af hypofysen. For at hæmme testosteroni denne periode, bør man i de første fire uger af behandlingen derfor også få anti-androgen tabletter, der hæmmer testosteron. Det gælder først og fremmest, hvis man har prostatakræft med spredning. Anti-androgen behandlingen startes samme dag, som man får den første indsprøjtning med GnRH-agonister.

Læs mere om GnRH-agonister og deres virkning og bivirkninger:

GnRH-agonister mod prostatakræft

Indsprøjtning med GnRH-antagonister - direkte hæmning af hypofysehormon

En nyere metode er at hæmme hypofysens hormonproduktion direkte for at undertrykke produktionen af testosteron. Dette kan gøres ved indsprøjtninger med GnRH-antagonister - også kaldet GnRH-blokkere - der blokerer for hypofysens produktion af hormonet LH.

Ved denne behandling bliver produktionen altså blokeret direkte, og det er derfor ikke nødvendigt at få en behandling med anti-androgener i de første fire uger.

Indsprøjtningerne med GnRH-antagonister får man med en måneds mellemrum, og virkningen indtræder med det samme (ligesom ved bortoperation af testikler).

Læs mere om medicinen GnRH-antagonisters virkning og bivirkninger:

Degarelix

Fordelen ved medicinsk kastration

Fordelen ved medicinsk kastration er, at man kan holde op med behandlingen, hvis bivirkningerne er svære at leve med. Dette vil dog kun i sjældne tilfælde kunne anbefales, da testosteron i så fald igen kan påvirke kræftcellerne til at vokse.

Ulempe: Medicinsk kastration kan give blodpropper

De fleste mænd med prostatakræft vælger medicinsk frem for kirurgisk kastration som livsforlængende behandling.

Hvis man vælger den medicinske kastration, bør man blive undersøgt for familiær hjertesygdom, kontrol af kolesterol i blodet, blodsukker samt blodtryk, så man kan blive sat i forebyggende behandling ved behov.

Kirurgisk og medicinsk kastrationsbehandling er lige effektive.

Bivirkninger når man ikke producerer testosteron

Uden det mandlige kønshormon går manden i 'overgangsalderen'. De fleste vil efter få måneders behandling miste lysten til sex og evnen til at få rejsning. Mange mænd oplever også hedeture, som kan dæmpes med medicin. De fleste tager et par kilo på i vægt, musklerne risikerer at blive til fedt, og skægvæksten bliver mindre. Stemmen bliver derimod ikke lysere, som nogle mænd er urolige for.

Kastration kan medføre en øget risiko for knogleskørhed og knoglebrud på grund af en øget afkalkning af knoglerne. Man bør derfor tage kalk og D-vitamin som kosttilskud. Det er en god idé generelt at holde sig fysisk aktiv og spise sundt og varieret.

En del mænd bliver mindre initiativrige og har mindre lyst til aktiviteter, som de tidligere syntes om. Dette er en bivirkning, som er fælles for alle de midler, der fjerner testosteron fra kroppen. Læs mere:

Testosteronmangel

Behandling eller ej?

Nogle mænd med prostatakræft mærker ingen symptomer på kræftsygdommen og mener, at bivirkningerne af behandlingen er uacceptable (specielt rejsningsbesvær/ophørt lyst til sex). Sammen med lægen kan du afveje bivirkninger og livskvalitet på den ene side og behandlingens effekt på den anden.


Læs alt om behandling af prostatakræft:

Behandling af prostatakræft (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.