Gå til sygdomsliste

Behandling af kræft afgrænset til prostata, hvor helbredende behandling er mulig

Du kan blive tilbudt helbredende behandling, hvis kræften ikke har spredt sig uden for prostata og dens nærmeste omgivelser, og du i øvrigt er i en form og ved et helbred, hvor lægerne skønner, at du vil leve mindst 10 år mere. Behandling består af operation eller strålebehandling.

Prostatakræft udvikler sig langsomt, og behandlingerne har bivirkninger, derfor kræver det grundige overvejelser, før man beslutter sig for behandling. Som patient må du afgøre, om du vil acceptere bivirkninger og komplikationer som følge af den helbredende behandling.

Flere muligheder for behandling

Der findes fire forskellige former for helbredende behandling af kræft, der er begrænset til prostata og dens nærmeste omgivelser (sædblærer eller lymfeknuder):

  • Operation (radikal prostatektomi)
  • Udvendig strålebehandling
  • Indvendig strålebehandling (lavdosis brachyterapi)
  • Kombination af ud- og indvendig strålebehandling (højdosis brachyterapi)

Store undersøgelser tyder på, at de forskellige behandlingsmetoder giver lige god overlevelse, så længe kræften sidder inden for prostatakapslen. Valg af behandling afhænger af, hvor aggressiv sygdommen er, ens overordnede helbred, samt hvad man selv ønsker.

Man kan godt få helbredende strålebehandling, selvom kræften er vokset gennem prostatas kapsel, hvis der ikke er spredning til andre dele af kroppen. I disse tilfælde skal strålebehandlingen følges af flerårig medicinsk kastrationsbehandling, som man påbegynder tre måneder inden første strålebehandling.

Hos mænd, hvor kræften ved operation har vist sig spredt lokalt, kan efterfølgende strålebehandling af området i kombination med kortvarig hormonbehandling øge overlevelsen.

Læs mere om behandlingsformerne:

Operation – når kræften er afgrænset til prostata

Ind- og udvendig strålebehandling af kræft afgrænset til prostata

Observation (aktiv overvågning) af kræft begrænset til prostata

Prostatakræft, der ikke er aggressiv, vil næsten aldrig true helbredet. I de tilfælde bliver sygdommen ikke behandlet, men observeret (aktiv overvågning) i måneder eller år.  

Det kræver, at du møder til kontrol typisk hver 3. måned, hvor du bliver undersøgt ved, at lægen laver en fingerundersøgelse og mærker på prostata (rektal-eksploration), og du får målt PSA i blodet. Desuden får du ved nogle af besøgene taget nye vævsprøver fra prostata, i nogle tilfælde efter en fornyet MR-scanning af prostata.

Det har vist sig, at overvågning af sygdommen kan optimeres betydeligt, hvis man starter med at få en MR-scanning af prostata (funktionel MR-scanning). Det er fordi, en MR-scanning har vist sig at kunne opdage de sygdomstilfælde, som skal behandles frem for overvåges.

Hvis kræften ikke udvikler sig, kan du fortsætte med at gå til observation.


Læs alt om behandling af prostatakræft:

Behandling af prostatakræft (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.