Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Forstørrelse af prostata er ikke kræft, men kræft i prostata kan give de samme symptomer. Hvis symptomerne udvikler sig over kortere tid, og især hvis de optræder i 40-50-årsalderen, kan de være tegn på kræft i prostata.
Mange ældre mænd oplever, at vandladningen gradvist ændrer sig. Prostata (blærehalskirtlen), der ligger under blæren, bliver større med alderen og trykker på urinrøret.
Symptomer på godartet forstørrelse af prostata begynder som regel med, at man hyppigere skal af med vandet i dagens løb. Når man mærker vandladningstrangen, kan man ikke holde sig så længe som før. Der er heller ikke så meget kraft på strålen, når man tisser.
Professor og overlæge Michael Borre fortæller om symptomerne på prostatakræft.
De tre sidste punkter er almindelige symptomer hos ældre mænd, og oftest skyldes det godartet forstørrelse af prostata. Det er dog vigtigt at blive undersøgt, så lægen kan vurdere, om der er grund til at mistænke kræft i prostata. Aldersbetingede vandladningsgener uden yderligere mistanke om prostatakræft bør ikke rutinemæssigt lede til en PSA-test, da der aldrig er påvist sammenhæng mellem forhøjet PSA på grund af aldersbetingede vandladningsgener og prostatakræft.
Prostatakræft giver som regel ingen symptomer i starten, da kræftforandringerne oftest opstår i de ydre dele af blærehalskirtlen, hvor der er god plads.
Der er mange mænd, som lever med en lille kræftknude i prostata, der aldrig bliver opdaget. Hos de fleste mænd udvikler kræft i prostata sig langsomt. Det kan tage flere årtier, før kræftknuden giver symptomer eller eventuelt spreder sig.
Aldersbetingede vandladningsgener uden yderligere mistanke om prostatakræft bør ikke rutinemæssigt lede til en PSA-test, da der aldrig er påvist sammenhæng mellem forhøjet PSA på grund af aldersbetingede vandladningsgener og prostatakræft.
Har du en mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte din læge og blive undersøgt nærmere.
Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt. De kan være tegn på, at du er ved at udvikle en kræftsygdom. Hvis det er tilfældet, er det bedst at blive behandlet så tidligt som muligt.
De første symptomer på prostatakræft kan ligne symptomerne på en godartet forstørrelse af prostata. Som regel vil der være tale om en godartet forstørrelse af prostata.
Blod i urinen og blærebetændelse er sædvanligvis tegn på sygdom i urinblæren og nyrerne, men kan også skyldes kræft i prostata.
Blod i sæden er oftest et uskyldigt fænomen, men kan ligesom hurtigt aftagende sædmængde ses ved prostatakræft.
Smerter ved endetarmen og mellemkødet (perineum) samt forstoppelse kan også forekomme, hvis knuden trykker på endetarmen.
En kræftknude i prostata kan vokse ind i de nærmeste organer eller sprede sig til andre dele af kroppen via blod- og lymfekar. Hvis kræften spreder sig til omgivelserne eller til andre organer, kan man få symptomer derfra.
Tryk på lymfebanerne kan medføre hævelse af benene. Tryk på urinlederne kan give nyresvigt (uræmi).
Når prostatakræft spreder sig, er det ofte til knoglerne, hvilket kan give knoglesmerter – typisk i ryggen, lænden, bækkenet eller hofterne. Man kan også få symptomer som blodmangel, træthed og vægttab.
Her på cancer.dk får du gratis viden om kræft. Viden som du ikke kan finde på dansk andre steder på nettet. Siderne bliver til takket være danskernes private støtte. Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer nemlig fra det offentlige.
Sidst ændret:24.07.2019
Professor, overlæge, dr.med. Michael Borre og overlæge, ph.d. Henriette Lindberg. Begge Dansk Urologisk Cancer Gruppe, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17