Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Symptomer, behandling, undersøgelser, diagnose og årsager
Det første trin i behandlingen af skjoldbruskkirtelkræft er for langt de fleste operation. I nogle tilfælde supplerer man operationen med strålebehandling, oftest i form af strålebehandling med radioaktivt jod.
Det hyppigste symptom på skjoldbruskkirtelkræft er en hård knude på forsiden af halsen. Hæshed og vejrtrækningsbesvær kan også forekomme.
Her finder du viden og gratis rådgivning om kræft og coronavirus:
Efter behandling for skjoldbruskkirtelkræft kan langt de fleste vende tilbage til en normal hverdag. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på. Læs også om bl.a. reaktioner og familieliv under og efter et kræftforløb.
Skjoldbruskkirtlen producerer et stofskiftehormon, som har betydning for hele kroppens funktion.
Diagnosen skjoldbruskkirtelkræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen inddele sygdommen i forskellige undertyper og stadier.
Skjoldbruskkirtelkræft hører under kategorien hoved-halskræft. Derfor kan man nogle gange finde informationer om skjoldbruskkirtelkræft under betegnelsen hoved-halskræft.
Når du har afsluttet behandlingen for kræft i skjoldbruskkirtlen, bliver du tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet.
Risikoen for, at skjoldbruskkirtelkræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået.
En af de første undersøgelser, man får lavet ved mistanke om skjoldbruskkirtelkræft, er en skintigrafi. Man får også foretaget en ultralydsundersøgelse og taget vævsprøver.
Overlæge Elo Andersen fortæller om hoved-halskræft. 4:05 min.
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Skjoldbruskkirtelkræft' på cancerforum.
Overlæge Elo Andersen fortæller om skjoldbruskkirtelkræft. 3:12 min.
Sygdommen opstår hos cirka 280 personer om året i Danmark. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den.
Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om skjoldbruskkirtelkræft.
Årsagen til skjoldbruskkirtelkræft er oftest ukendt. Men overvægt, radioaktiv stråling, for lidt jod i kosten og arvelige forhold kan have en betydning for risikoen for at udvikle skjoldbruskkirtelkræft. Læs mere om mulige årsager:
Kræftens Bekæmpelse tilbyder online samtalegrupper for patienter, pårørende og efterladte, uanset hvor i landet du bor. Læs om grupperne, og hvordan du tilmelder dig her - det er også er muligt at komme med ønsker til grupper, der endnu ikke findes på listen:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17