Gå til sygdomsliste

Kemoterapi og strålebehandling af spiserørskræft

Kemoterapi og/eller strålebehandling kan være supplerende behandling til operation. Hvis operation ikke er mulig, kan man ved begrænset sygdom få tilbudt samtidig strålebehandling og kemoterapi. Denne behandling kan være helbredende.

Valget af supplerende behandling til operation afhænger af kræftknudens type, udbredelse og en vurdering af, om din almentilstand tillader denne behandling.

Supplerende behandling med kemoterapi før og igen efter operationen

Kemoterapi kan gives før og efter operationen, hvis du har adenocarcinom i spiserør og mavemund. Den samlede behandlingstid med kemoterapi før operationen er 8 uger. Herefter følger en pause på 2-3 uger inden operationen.

Cirka 6 uger efter operationen genoptages kemoterapien, der varer 8 uger mere.

Supplerende behandling med kemoterapi og strålebehandling før operation

Behandling med både kemoterapi og strålebehandling foregår ambulant (dvs. at du kommer hjem samme dag). Du får én strålebehandling om dagen på hverdage og 23-25 strålebehandlinger i alt. På nogle af stråledagene får du også kemoterapi.

På hospitalet får du nærmere besked om, hvad der gælder for din behandling.

Hvis du skal opereres efter, du har fået supplerende behandling, vil det være 5-7 uger efter strålebehandlingen er afsluttet, når din almentilstand tillader det.

Immunterapi når der stadig er sygdom efter kemoradioterapi og operation

I nogle tilfælde anbefales immunterapi med antistoffet nivolumab efter operation af kræft i spiserøret eller på overgangen til mavesækken.

Anbefalingen gælder, hvis man har fået kemoradioterapi før operationen for at fjerne al kræften, men der alligevel er kræft i det væv, der er opereret væk.

Behandlingen med nivolumab skal mindske risikoen for tilbagefald. Immunterapien virker ved, at immunsystemet går i gang med at angribe kræftcellerne. Man får nivolumab som drop i en blodåre.

Man kan få en række bivirkninger ved nivolumab. Bivirkningerne skyldes, at kroppens egne celler også kan påvirkes af behandlingen.

Kontakt din afdeling, hvis du oplever bivirkninger: Det kan være kvalme, træthed, ondt i maven med forstoppelse eller diarré samt udslæt. Det er vigtigt straks at kontakte afdelingen, hvis du får åndedrætsbesvær eller smerter i brystet.

Samtidig strålebehandling og kemoterapi, hvis operation ikke er mulig

Hvis kræften er begrænset til spiserøret og de nærmeste lymfeknuder, men operation ikke er mulig, får man i nogle tilfælde tilbudt behandling med en kombination af kemoterapi og strålebehandling. Denne behandling kan for få være helbredende.

Både kemoterapi og strålebehandling gives ambulant (dvs. at man kommer hjem samme dag). Man får én strålebehandling om dagen på hverdage og oftest 25 strålebehandlinger i alt, og på nogle af stråledagene får du også kemoterapi.

Hvad er kemoterapi?

Kemoterapi er medicin, der angriber kræftceller. Der findes mange typer kemoterapi, og der er stor forskel på, hvordan de virker i kroppen.

Nogle typer kemoterapi rammer alle celler, der deler sig hurtigt. Kræftceller deler sig hurtigt, men det er der også nogle af kroppens normale celler, der gør. Derfor kan visse former for kemoterapi give bivirkninger som hårtab, kvalme, infektioner og problemer med slimhinderne.

Andre typer kemoterapi rammer mere målrettet og giver færre eller helt andre former for bivirkninger.

Læs mere om kemoterapi og mulige bivirkninger:

Kemoterapi

Hvad er strålebehandling?

Strålebehandling er behandling med såkaldt 'ioniserende stråling' – som regel i form af røntgenstråler i høj dosis. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig. Strålebehandling kan give bivirkninger, men som regel kun i det område, hvor strålerne rammer.

Bivirkninger ved strålebehandling 

Strålebehandlingen kan give forbrænding af huden, irritere slimhinden i halsen og give synkesmerter. Disse bivirkninger hører op i løbet af uger, efter strålebehandlingen er afsluttet.

Ved strålebehandling sker det hyppigt, at man får synkebesvær, der kræver, at man får anlagt en ernæringssonde som en del af behandlingen.

På længere sigt kan ardannelse efter strålebehandlingen medføre en forsnævring af spiserøret. Det kan som regel afhjælpes ved en kikkertundersøgelse i fuld bedøvelse, hvor man får udvidet spiserøret.

Strålebehandlingen kan på længere sigt medføre, at lungevævet bliver mere stift i området, hvor strålerne har ramt. Det gælder også for hjertet. Risikoen for disse bivirkninger er dog lav, da lægerne med moderne stråleteknik kan ramme området med kræft meget præcist og samtidig mindske bestråling af det raske væv.

Læs mere om strålebehandling og bivirkninger:

Strålebehandling

De tre vigtigste ting jeg kan anbefale i forbindelse med strålebehandling:
1. Smør dig ind i aloe vera-holdig lotion uden parfume morgen og aften! Det kan medvirke til at undgå forbrændinger.
2. Husk at hvile dig - du bliver nemlig træt!
3. Efter endt behandling kan det være, du får brug for en fysioterapeut til at løsne vævet, hvis det er blevet for tæt/fast.

Kvinde, strålebehandling

Bivirkninger ved kombineret strålebehandling og kemoterapi

Ved kombineret strålebehandling og kemoterapi er der større risiko for bivirkninger. Bivirkningerne er de samme som ved strålebehandling og kemoterapi enkeltvis, men kemoterapien vil forstærke bivirkningerne ved strålebehandlingen. Kemoterapiens bivirkninger afhænger af, hvilke stoffer man bliver behandlet med.

Læs alt om spiserørskræft

Spiserørskræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.