Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Behandling af kræft i spytkirtlerne er oftest operation. Før operationen kortlægger lægen den præcise størrelse af kræftknuden og nøjagtig, hvor kræften befinder sig ved hjælp af en ultralydsscanning, CT-scanning, MR-scanning eller en kombineret PET/CT-scanning af hoved og hals.
Undersøgelserne kan også vise, om kræften er begyndt at vokse ind i vævet omkring kræftknuden, eller om kræften har spredt sig til andre organer.
Målet med operationen er at fjerne al kræften. For at sikre at hele knuden fjernes, er det nødvendigt at fjerne et område spytkirtelvæv omkring knuden.
Ved operationen får man også i nogle tilfælde fjernet lymfeknuderne på den syge side af halsen, da mellem 10-50 pct. af patienter med kræft i spytkirtlerne har spredning til lymfeknuderne på operationstidspunktet afhængigt af knudens størrelse og typen af spytkirtelkræft.
Hvis det i sjældne tilfælde er nødvendigt, får man i forbindelse med operationen foretaget individuel rekonstruktion af det opererede område af en plastikkirurg.
For at undgå væskeansamling på halsen lægger kirurgen et dræn i såret, som bliver fjernet en eller to dage efter operationen.
Operationen foregår i fuld bedøvelse. For at mindske ubehag og smerter efter operationen får man ofte også lagt lokalbedøvelse.
Du kan mindske risikoen for komplikationer ved at holde med at ryge og drikke alkohol inden operationen. Det er vigtigt, at du informerer personalet om, hvad du tager af medicin – det gælder også alternativ behandling og kosttilskud.
I timerne og de første dage efter operationen kan du have smerter og synkebesvær alt efter, hvor omfattende operationen har været. Man vil altid få smertestillende medicin efter behov.
Der kan være hævelse omkring operationssåret i en uges tid. Det er almindeligt at have nedsat følesans i huden omkring operationsarret.
Ændringerne i følesansen varer adskillige måneder, og kan desværre ofte være en vedvarende ændring i følesansen. Nogle kan opleve mundtørhed.
Der kan opstå påvirkning af nerven, der sørger for bevægelse af ansigtsmusklerne ved operation på ørespytkirtlen. Påvirkningen kan være midlertidig, men kan også være en vedvarende ændring.
Det er forskelligt, hvor længe man er indlagt. For de mindre operationer er det ofte kun et par dage, mens det for de større operationer kan være en til to uger. Efter større operationer kan ansigtet være opsvulmet, men hævelsen fortager sig som regel efter nogle uger.
Inden man afslutter behandlingen på sygehuset, bør du tale med lægen om, hvor hyppigt du skal komme til kontrol. Man bør også få afklaret, om der er særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår.
Sidst ændret:28.09.2020
Overlæge Elo Andersen (kræftlæge) og overlæge, ph.d. Irene Wessel (øre-næse-halskirurg), Danish Head and Neck Cancer Group (DAHANCA), Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17