Gå til sygdomsliste

Operation

Behandling af kræft i spytkirtlerne er oftest operation. Før operationen kortlægger lægen den præcise størrelse af kræftknuden og nøjagtig, hvor kræften befinder sig ved hjælp af en ultralydsscanning, CT-scanning, MR-scanning eller en kombineret PET/CT-scanning af hoved og hals.

Undersøgelserne kan også vise om kræften er begyndt at vokse ind i vævet omkring kræftknuden, eller om kræften har spredt sig til andre organer.

Operation af kræft i spytkirtlerne

Målet med operationen er at fjerne al kræften. For at sikre at hele knuden fjernes, er det nødvendigt at fjerne et område spytkirtelvæv omkring knuden.

Ved operationen får man også i nogle tilfælde fjernet lymfeknuderne på den syge side af halsen, da mellem 10-50 pct. af patienter med kræft i spytkirtlerne har spredning til lymfeknuderne på operationstidspunktet afhængigt af knudens størrelse og typen af spytkirtelkræft.

Hvis det i sjældne tilfælde er nødvendigt, får man i forbindelse med operationen foretaget individuel rekonstruktion af det opererede område af en plastikkirurg.

For at undgå væskeansamling på halsen lægger kirurgen et dræn i såret, som bliver fjernet en eller to dage efter operationen.

Operationen foregår i fuld bedøvelse. For at mindske ubehag og smerter efter operationen får man ofte også lagt lokalbedøvelse.

Tiden efter operationen på hospitalet

I timerne og de første dage efter operationen vil man have smerter og synkebesvær alt efter, hvor omfattende operationen har været. Man vil altid få smertestillende medicin efter behov.

Der kan være hævelse omkring operationssåret i en uges tid. Det er almindeligt at have nedsat følesans i huden omkring operationsarret.

Ændringerne i følesansen varer adskillige måneder, og kan desværre ofte være en vedvarende ændring i følesansen. Nogle kan opleve mundtørhed.

Det er forskelligt, hvor længe man er indlagt. For de mindre operationer er det ofte kun et par dage, mens det for de større operationer kan være en til to uger. Efter større operationer kan ansigtet være opsvulmet, men hævelsen fortager sig som regel efter nogle uger.

Inden man afslutter behandlingen på sygehuset, bør man tale med lægen om, hvor hyppigt man skal komme til kontrol og få afklaret om der er særlige symptomer, man skal være opmærksom på, og hvem man skal kontakte, hvis symptomerne opstår.

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Læs alt om spytkirtelkræft

Spytkirtelkræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få hjælp til livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende