02-09-2020

Befolkningsundersøgelse gør os klogere på hormonbehandling og brystkræft

I et stykke dansk forskningshistorie har hele 57.053 danskere delt detaljer om deres livsstil og afgivet bl.a. blod- og vævsprøver, så det hele kunne sammenholdes.
Befolkningsundersøgelse gør os klogere på hormonbehandling og brystkræft

Nogle gange er det de små ting, der gør en forskel. En god kop kaffe, et solstrejf eller et smil fra en veninde. Andre gange er det de helt store ting. I et stykke dansk forskningshistorie har hele 57.053 danskere eksempelvis delt detaljer om deres livsstil og afgivet bl.a. blod- og vævsprøver, så det hele kunne sammenholdes. Undersøgelsen, der hedder Kost, kræft og helbred, har stået på siden 1993, og har allerede dannet grundlag for mere end 600 forskellige forskningsprojekter fra både ind- og udland. I 2019 gav den os igen ny viden – denne gang om de følger, der er ved brug af hormonbehandling i overgangsalderen.

Ny viden

Tidligere har man oftere brugt hormonbehandling ved overgangsalderen. I dag anbefaler vi, at den kun bruges, hvis man er alvorligt generet af eksempelvis hedeture, humørsvingninger eller tørre slimhinder. Vi kan nemlig se, at behandlingsformen øger risikoen for brystkræft væsentligt, selv ti år efter at behandlingen er ophørt. 

Brug kun hormonbehandling ved overgangsalderen, hvis det er absolut nødvendigt, og brug det så kort tid som muligt. Hold pauser indimellem i samråd med din læge, for måske er de gener, du oprindeligt havde, gået væk eller dæmpet så meget, at du kan trappe ned eller helt undlade at fortsætte behandlingen – siger Niels Kroman, der er professor i brystkræftkirurgi ved Rigshospitalet og cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse. Vi kan også se, at risikoen forøges, uanset om behandlingen kun indeholder østrogen, eller om den kombinerer østrogen og progesteron. Risikoen forhøjes dog ikke, hvis man kun får stikpiller med østrogen. 

Det er aldrig rart at opdage, at noget, der har været almindelig praksis, kan give kræft. Men der er altid grund til at glæde sig, når ny viden gør os klogere, så vi kan ændre adfærd. Især når denne viden er resultatet af mange mennesker, der er gået sammen. Husk også, at du er én af disse mennesker. Når du støtter Kræftens Bekæmpelse og Støt Brysterne er det bl.a.forskning, heriblandt befolkningsundersøgelsen Kost, kræft og helbred.

Kost, kræft og helbred er blandt andet støttet af midler fra Kræftens Bekæmpelses Støttelotteri.  
Se mere om Støttelotteriet og spil med her.

Af Flemming Bastrup, Mensch Sidst ændret 02.09.2020
Fordi ingen bryster skal have kræft Støt nu