26-01-2018

Brystkræftbehandling skal være mere individuel

Over de seneste 20 år er dødeligheden blandt brystkræftpatienter reduceret betydeligt.
Og det er rigtig gode nyheder. Særligt for de ca. 4.000 danske kvinder, der hvert år får stillet diagnosen. Forbedringen skyldes især, at flere kvinder får medicinsk behandling efter operationen, og at den medicinske behandling er blevet mere intensiv og dermed virker bedre.

Selvom der overordnet er sket rigtig meget godt med behandlingen af brystkræft, er der stadig mange ubekendte, når behandlingen skal fastlægges hos den enkelte kvinde. 

Overlæge Bent Ejlertsen, Rigshospitalet
Overlæge Bent Ejlertsen, Rigshospitalet

Dansk Brystkræft Gruppe, der laver retningslinjer for behandlingen af brystkræft i Danmark, vil i et nyt forskningsprojekt derfor undersøge, hvordan behandlingen fremadrettet kan tilrettelægges, så den bliver mere individuel.

”På baggrund af det kommende projekt, regner vi med, at vi kan give nogle retningslinjer for, hvordan kvinder med forskellige former for brystkræft skal behandles på forskellige måde samt hvordan vi opnår den størst mulige effekt, med mindst mulig behandling, siger overlæge Bent Ejlertsen fra Rigshospitalet. Han er én af forskerne, som trækker i arbejdskitlen, når projektet starter i januar 2018.

 ”Vi vil gerne undersøge om der er nogle patienter som overbehandles og rent faktisk kan nøjes med mindre eller slet ingen behandling”.

Kvinder med andre alvorligere helbredsproblemer og kvinder, hvor kræften allerede har spredt sig, har ikke har fået samme del i de forbedringer, som er opnået inden for medicinsk behandling. Hvad det skyldes, er en af de ’ubekendte’ som forskningsprojektet ser nærmere på. Samtidig er der behov for at få afklaret, hvor meget eller hvor lidt medicinsk behandling der præcist skal til hos de enkelte patienter. 

”Medicinsk behandling som f.eks. kemoterapi og antihormonbehandling har betydelige bivirkninger, der påvirker patienternes liv og helbred. Vi vil gerne undersøge, om der er nogle patienter, som overbehandles og rent faktisk kan nøjes med mindre eller slet ingen behandling”, fortæller Bent Ejlertsen. 

Med præcise retningslinjer for behandlingen af brystkræft vil langt flere nemlig få glæde af behandlingen, og langt færre vil få unødvendige gener af overbehandling. 

Projektet startede i januar 2018 og afsluttes i december 2020.

Af Nicolai Svarer Schwensen og Camilla Rich Sidst ændret 26.01.2018